iPon Hírek

Dupla kijelzős „okosórát” készített a Razer

Dátum | 2016. 01. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Razer jellemzően a számítástechnikával kapcsolatos eszközeiről ismert, viszont már a fitneszkiegészítők piaca sem idegen a számára. A vállalat már két évvel ezelőtt, a 2014-es CES-en bemutatta az első csuklópántját, a Nabut, ami némi késést követően 2014 végén került a boltokba. Most pedig a Nabu Watch-csal ismerkedhetünk meg, ez már egy óra testét öltötte magára.
A Nabu Watch bemutatását érdemes azzal kezdeni, hogy tisztázzuk, valójában mi is ez, hová sorolható be a viselhető eszközök között. Bár a cím okosóráról tanúskodik, nem véletlen lett idézőjelek közé foglalva ez a szó. A Razer készüléke nem olyan, mint például az Android Weart futtató okosórák, ez sokkal inkább tekinthető egy karórába oltott fitneszkarperecnek. A tervezők úgy alakították ki a készüléket, hogy az óra és a mobilhoz csatlakoztatható terület teljesen elszeparálva működik egymás mellett. Ez azt jelenti, hogy külön megjelenítőt kaptak, és még az energiaforrásuk sem közös. Az óra megjelenítője a pontos idő mellett szolgál visszaszámláló funkcióval, stopperrel, ébresztővel és meg lehet rajta tekinteni más időzónákat is. Szóval nagyjából azt tudja, amit a legtöbb hagyományos karóra. Sötétben is használható, ilyenkor egy gombnyomásra kezd világítani az egyszerű folyadékkristályos kijelző. Az okos dolgok már egy diszkrét OLED megjelenítőt kaptak. Ezen az apró megjelenítőn látja majd a felhasználó például a lépésszámot és egyéb edzési célokat, valamint itt rajzolódnak ki a friss értesítések, üzenetek is.
A Razer Nabu karpereccel ismerhettük meg azt a lehetőséget, hogy a viselhető kiegészítők képesek egymással kapcsolatot teremteni, és a Nabu Watch esetében sem kell lemondani erről az „ismerkedési módról”. A készülékek jelzik egymás közelségét, a felhasználók pedig egyetlen kézfogást követően minden információt megtudhatnak a frissen megismert Nabus barátjukról. Az egymást az utcán érzékelő Nabu Watch órák felismerik a kézrázási mozdulatsort, és ilyenkor automatikusan átküldik egymásnak a Facebookon és a Twitteren található felhasználói adatokat. Mindenféle kommunikációt Bluetooth kapcsolaton bonyolít a szerkezet, tehát egymáshoz és az okostelefonhoz is így csatlakozik.
Két változat készül a Nabu Watch-ból; az alapmodell teljesen polikarbonátból épül fel, a Forged Edition viszont már fém alkotóelemeket is tartalmaz (például a nyomógomboknál), szóval jobb az anyaghasználata. Az eszköz kapcsán a Razer nem tért ki arra, hogy milyen IP védettséget élvez, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne kapott volna megfelelő szigetelést; sőt, kiderült, hogy vízben nagyjából 5 méteres (5 ATM) mélységig is le lehet vele biztonságosan merülni, és még az erős rázkódásoktól, ütődésektől sem keletkezik benne kár.
A Nabu Watch órarésze egy évig is elvan elemcsere nélkül, az okos funkciókért felelős területet viszont néhány naponta tölteni kell, amire egy hárompontos felületen érintkező, USB-s töltővel van mód, hasonlóan a legtöbb okosórához vagy fitneszkiegészítőhöz. A hivatalos közlemény szerint egyébként hét napig húzhatja egy töltéssel, ami végső soron nem rossz eredmény. Sajnos Windows rendszerű okostelefonokat nem támogat, de az iOS-t és az Androidot futtató készülékekkel gondtalanul képes együttműködni – az iOS 8 és az Android 4.3 jelenti a minimumot, ezeknél régebbi rendszert futtató eszközzel nem érdemes próbálkozni.
A Razer Nabu Watch olcsóbb, polikarbonát változata 150 dollárba fog kerülni, a Forged Editionért pedig 200 dolláros összeget kell majd leszurkolnia a vásárlóknak (Európában 180 és 240 eurós összegekről lehet beszélni). Ha minden jól alakul, akkor nem kell sokat várni az újdonságra, már a hónap vége előtt elérhető lehet a RazerStore boltokban és a RazerStore.com-on keresztül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Dyingsoul
2016.01.07. 16:46
Én egy dologra volnék kíváncsi: Caller ID-t kijelzi? Mármint nemcska a számot de a névjegyzékben lévő nevet. Illetve ha hívnak de a telefonom mondjuk a kabát zsebében maradt vagy messzebb vagyok tőle, értesít, rezeg vagy pittyeg? Egyáltalán jelez valahogy ha hívnak? Pont a fontosabb infókróll nem találtam semmit pedig pont egy ilyen félokos órát keresek amit telefonhoz kiegészítőként és nem helyettesítőként lehetne használni és nem kell naponta töltéssel szarakodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Whysper
2016.01.07. 17:26
Én meg arra,hogy a Razer mindent gyárt? Várom már a VGA-t / Alaplapokat/ Hűtéseket/autókat. Meg azt sem értem,hog ya Lenovo Vr szemüveggel 190 dollárért árul egy 8 magos okos telefont itt meg 150 egy óra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LGx
2016.01.07. 17:44
"gamer" karóra... ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Buky87 LGx
2016.01.07. 19:05
Már csak michelin gamer autógumit hiányolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gtas
2016.01.07. 21:26
"Az egymást az utcán érzékelő Nabu Watch órák felismerik a kézrázási mozdulatsort, és ilyenkor automatikusan átküldik egymásnak a Facebookon és a Twitteren található felhasználói adatokat"

Mindjárt veszek én is egy ilyet és mindenkivel kezet rázok a városban, hogy megtudjam az adataikat. Megkérdezni úgyis túl mainstream már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani Dying...
2016.01.07. 23:36
Biztosan jelez valahogy, de erre vonatkozóan nem láttam infót.

Remélhetőleg Caller ID is lesz, meglepne, ha nem lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wdavid Dying...
2016.01.08. 07:02
Nekem egy olcsó 20 ezer forintos okos órám volt, az is képes volt kijelezni a nevet és a telefonszámot híváskor, valamint rezgett.

A távolságot a bluetooth hatótáv határozza meg gondolom, mert azon keresztül kapcsolódik a telefonodhoz, mint a legtöbb ilyen eszköz esetében.

Ezen felül a telefon média lejátszóját is tudtam vezérelni vele, igaz az nem volt kiforrott, mert nem a telefonon hanem az órán szólt a hang. Ezen felül volt benne, sms fogadási lehetőség is volt, de azt nem tudtam működésre bírni.

Szóval ami egy 20 ezres órában megoldható, azt a razer is tudja szerintem, de legalább is elvárható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani wdavi...
2016.01.08. 11:03
Azért Bluetooth és Bluetooth modul között komoly különbségek vannak. Az alap a 10 méter, de azt már nagyon rég lelépték néhány területen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2016.01.08. 11:03
1 kérdésem lenne csak: (ketté bontva)
-Normál esetben a férfiak melyik csuklójukon hordják az órájukat?
-Normál esetben melyik kezükkel fognak kezet az emberek?

A harmadik kérdést már fel sem teszem, gondolván tökéletesen nyilvánvaló!

Amúgy értem én a koncepciót, de látva, mennyire nem prioritás a készülék "vastagsága" igazán tehettek volna bele egy indukciós töltőt!
Mert a csatlakozók nem kérdés, hogy oxidálodnak e! (csak az hogy mikor)
Meg nagyon nem értem minek ez a két külön energia forrás?
Az ára olyan amilyen, de szerintem volna még nagyon sok minden amit javítani kellene rajta!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2016.01.08. 22:57
Nem vagyok Razer fan, nem szeretem az okosórákat, de ez majdnem kéne. Külsőre nagyon tetszik, a konstrukció is csillagos ötös. Mármint az, hogy az óra függetlenül működik az okos felülettől.
Egy bajom van vele. Nekem fitnesz szenzorok, meg egyéb szirszarok nem kellenek. Ingyen sem.
Ellenben, amire ÉN használni akarnám arra (valszeg) nem képes. Nekem olyan óra kellene, amit szinkronizálni lehet a telefon névjegyzékével, naptár eseményeivel, jegyzeteivel és ébresztéseivel. Na EZ a funkció legyen még elérhető telefon nélkül, offline, működjön akkor is, ha a telefon elveszett, ellopták, vagy lemerült. Működjön megbízhatóan, az ébresztés ébresszen akkor is ha leszakad az ég, ne fagyjon le, ne merüljön le.
Ezek a funkciók nekem ezerszer jobban kellenének, mint bármilyen fitnesz hülyeség.
Ez egy nagyon jó biztonsági tartalék lenne arra az esetre, ha telefon nélkül marad az ember. Akár belépési kódokat is lehetne tárolni benne, és a már említett névjegyzék nagyon fontos. Meg az is, hogy ezek a funkciók ne napokit, hanem hetekig működjenek egy töltéssel.
Elvégre telefon nem mindig van az embernél, óra viszont igen, ha reggel felcsaptuk a csuklóra.
Szóval nekem erre kéne, ezt általában egyik okosóra sem tudja teló nélkül, ill ha igen, akkor az a "fél nap alatt lemerül" kategória.

Ezen felül fontos, hogy víz és ütésálló legyen, tehát komolyan megbízható.

Ha már itt tartunk, 5 ATM nem 5 méter, hanem 50m.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!