iPon Hírek

Dupla operációs rendszerrel jön a Geeksphone újdonsága

Dátum | 2014. 02. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Geeksphone ismételten egy olyan készülékkel állt elő, ami a maga nemében most még egyedülállónak számít. A vállalat egyik fő partnere ezúttal sem változott, tehát most is egy Mozilla érdekeltségekkel is rendelkező mobiltelefonnal nézünk majd farkasszemet, de ezúttal egészen más köntösben.
A Revolution, mint azt a neve is mutatja, eléggé forradalmi, egyedi lehetőséget vonultat fel. Ahogy arra már előzetesen is számítani lehetett, egy olyan okostelefonnal gazdagodtunk, amelyen két operációs rendszer lehet jelen egyszerre. A főszerepet az Androidnak adták a Geeksphone fejlesztői, az úgynevezett alternatív OS szerepet pedig több jelentkező is betöltheti. Első körben csak a Mozillától érkező Boot2Gecko (Firefox OS) érhető el rá, de a felhozatal hamarosan más variánsokkal is bővülhet. A Geeksphone arról egyelőre nem beszélt, hogy milyen opciók lesznek, de sajnos azt senki ne gondolja, hogy a Windows Phone, vagy az iOS valaha is ilyen pozícióba kerülhet. De "bármilyen más, közösségileg támogatott operációs rendszer" számításba jöhet – olvasható a Geeksphone honlapján. Az alternatív OS OTA úton is települhet majd, és persze ebből eredően a frissítések is így fognak érkezni. Az Android és a másodlagos rendszer az előlapot kitöltő, 4,7 hüvelykes megjelenítőn fog kirajzolódni, ami 960 x 540 pixeles felbontással és IPS technológiával dolgozik. Az eszköz egy 135 x 68,4 x 9,8 milliméteres térfogatú házban lakik, mely egy 2000 mAh-s kapacitású akkumulátornak is otthont ad. Összességében nem túl kecses, de a dizájn révén egészen vékonynak tűnik. A telefont egy Intel lapka lendíti majd mozgásba, és a sebességre valószínűleg nem sok panasz lehet majd. Az Atom Z2560 áll a háttérben, ami 1,6 GHz-es órajelen üzemelő Saltwell processzormagok párosát, valamint egy PowerVR SGX544MP2 grafikus egységet foglal magába. A rendszereknek 1 GB-nyi LPDDR2 memóriával kell gazdálkodnia, míg a tárhelyet meglehetősen szűkösre szabták a fejlesztők: mindössze 4 GB áll a rendelkezésünkre, és vélhetően ennek is a jelentős részét a két operációs rendszer tölti majd ki. Ebből fakadóan a legfeljebb 32 GB-s kártyák befogadására képes microSD slot valószínűleg nem fog kihasználatlanul maradni.
A Revolution két kamerával fog szolgálni. Előre a videócsevegések bonyolítása végett egy 2, míg hátra egy 8 megapixeles került. Ha videózásra kerülne a sor, akkor sem jön zavarba a készülék, ugyanis Full HD felvételek (1080p @ 30 FPS) készíthetőek vele. A főkamera munkáját egy LED villanó is segíteni fogja, így romló fényviszonyok mellett is használható marad. A kapcsolati képességei között a legfontosabb a 3G HSDPA+ modem megléte – ezzel 21/5.76 Mbps-os le- és feltöltési sebességet tud majd produkálni úttalan utakon is a Revolution. A készülékben ezen túlmenően felfedezhető 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 modul és persze GPS vevő is, A-GPS lehetőséggel kiegészülve. A Geeksphone Revolution érkezésével kapcsolatban nincs semmilyen információnk egyelőre. A megjelenési dátum és az ajánlott fogyasztói ár megállapítása is várat magára. A vállalat célkeresztjében egyébként valószínűleg olyan fejlesztők lesznek majd elsősorban, akik a másodlagos rendszeren dolgoznak a mindennapjaik során, de a privát életben inkább az Androidot használnák.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. kiskoller
2014.02.04. 11:34
Nah végre ezt is megéltük. Következő lépés az, amikor külön veszed meg a phoneOS-t, és magát a hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2014.02.04. 15:35
Nem is értem, hogy még miért nem oldották meg ezt eddig?!?
Lehetne egy alap OS és a konkrét harvare-hoz lehetnének külön "driver"-ek!
Akkor talán mindenki eldönthetné milyen telefont szeretne és azt milyen oprendszerrel!
Arról még hallani is vicces lenne, hogy ez nem kivitelezhető!!!
Ja, hogy akkor kiderülne valójában mely oprendszerek s milyen specifikációjú hardverek lennének kelendők leginkább?
Netán nem lehetne birkának nézni a végfelhasználókat?
Hát persze, hogy ez nem tetszene a nagy gyártóknak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2014.02.04. 17:14
Asus is csinált már olyan táblát felsőkategóriában, hogy Win8-Android, sőt menet közben lehetett váltani a kettő között, ha jól emlékszem a cikkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!