iPon Hírek

DVD-rippelő médiahubot tervez a Real

Dátum | 2009. 04. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Kifejezetten rippelésre, a filmek eltárolására és persze a lejátszásukra tervezett, Linux-alapú médiahubot fejleszt a RealNetworks, Facet néven, amely azonban a kalózkodás megelőzése érdekében megőrizné a rippelt filmek CSS másolásvédelmét. Egy ilyen készülék várhatóan mintegy 70 film eltárolására lesz képes.

A készülék természetesen ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a már korábban forgalomba hozott RealDVD-szoftverük - és ami egyben jelentős jogi problémákat is zúdított a nyakukba, súlyos jogsértési perek képében, mivel a média-terrorszervezetek természetesen semmiféle újítást nem néznek jó szemmel. A Real azonban optimista; bíznak a győzelmükben és abban, hogy a Facet piacra dobásának sem lesz semmi akadálya.

Számításaik - és reményeik - szerint a lejátszók már őszre elkészülhetnek, amennyiben a bíróság is az ő javukra dönt. Ebben az esetben egy-egy lejátszó ára valahol $300 alatt kerülne majd megállapításra - és ebben már benne lenne egy ugyanolyan jogdíj is, mint amilyen általában az üres adathordozók árában is szokott lenni.

Persze ehhez még a filmgyáraknak is lesz egy-két szavuk; az ő legnagyobb aggodalmuk értelemszerűen az, hogy így egy kikölcsönzött DVD-t is megtarthat magának az ember, és akkor már nyilván nem fogja azt jóval drágábban megvenni sem. Ők a maguk részéről inkább a letöltés-alapú kölcsönzési megoldásokat támogatják - és persze régi, jól megszokott rövid- és csőlátásuk révén nem veszik észre a dolog számukra kedvező oldalát sem, vagyis azt, hogy ha az ember nem Facet-et használ, akkor hagyományos módon rippel, ami viszont VALÓBAN megkerüli a másolásvédelmet, és így már tényleg szabad utat nyit a kalózkodásnak is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!