iPon Hírek

E-Display: új kijelző, sok előnnyel

Dátum | 2010. 10. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Természetesen a jelenleg leginkább elterjedt két fő kijelzőtechnológiának, az LCD-nek és az e-papírnak egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai - amerikai kutatók azonban most nem kevesebbet ígérnek, mint hogy egy új kijelzővel megőrzik az összes előnyt, és semlegesítik szinte az összes hátrányt.

Tudjuk ugyebár, hogy az e-papír erős fényben is jól látható, és keveset is fogyaszt, viszont gondjai vannak a színekkel és a sebessége miatt a mozgóképekkel. Ezzel szemben az LCD-ken jók a  színek és már régóta elég gyorsak videózásra is, de az e-papírhoz képest sokat fogyasztanak és erős napsütésben a láthatóságuk is korlátozott (nagyon erős háttérvilágítással kell kompenzálni).

A Cincinnati-i Egyetem kutatói ezért egy olyan újfajta kijelzőt alkottak meg, mely mindkét típus legjobb tulajdonságait egyesíti magában: keveset fogyaszt, akár az e-papír, jól látható erős fényben is, és nincs problémája se a színekkel, se a videó-megjelenítéssel. Alkotásukat a Gamma Dynamics-szal, a DuPont-nal és a Sun Chemicallal közösen fejlesztették ki; egyelőre e-Display néven említik, de az még nem derült ki, hogy ez már a végleges elnevezése, vagy csak egy munkacím-e.

A bemutatót igen hosszú munka előzte meg, mivel immár nem kevesebb, mint hét éve fejlesztik a technológiát. Állításuk szerint azonban még így is elégedettek lehetnek magukkal, mivel más hasonló projektek esetében arra is volt példa, hogy egy egész évtizednyi munkálkodást követően sem tudtak hasonló eredményeket produkálni.

Az új kijelző háttérvilágítás helyett a környezeti fényt használja fel (veri vissza), ennek köszönheti az energiahatékonyságát. A képernyő belsejében két folyadékréteg helyezkedik el; az egyik olaj, a másik pedig diszperziós, a tintapatronok tartalmára emlékeztető folyadék. A kettő között fényvisszaverő elektródák húzódnak. A rétegeken áthaladva a beérkező és visszaverődő fény így élénk, színes képet tár a megfigyelő szeme elé.

Környezeti fény híján viszont ebből a kijelzőből sem láthatunk majd semmit, mivel annak saját fényforrása nem lesz (bár persze feltehetőleg megoldható lenne egy igény szerint ki- és bekapcsolható saját fényforrás beépítése, de ez jó eséllyel részben már semlegesítené is az újdonság egyik fő előnyét, az alacsony fogyasztást).

Az olaj és a pigmentdiszperziós folyadék megfelelő áramoltatásához minimális energiamenyiség szükséges. Emellett további előnye a technológiának, hogy a már meglévő gyári berendezésekkel is előállítható, így remélhetőleg az ára sem szökik majd az egekbe.

Mindezek után már csak az maradt homályban, hogy ha már lényegében elkészültek a fejlesztéssel, és mint kiderült, ami a gyárak felszereltségét illeti, akár már most is meg lehetne kezdeni a sorozatgyártásukat, akkor vajon miért kell még további három évig várni a megjelenésükre? Az egyik kutató elmondása szerint ugyanis megközelítőleg ennyi időbe telhet, mire az első ilyen kijelzők felbukkanhatnak a boltok polcain - árucímke-kijelzőkként és hirdetőfelületekként. Fogyasztói készülékekbe várhatóan csak még később jutnának majd el, és környezeti fény szükségessége miatt inkább a mai e-papírokra jelenthet csak veszélyt az E-display, az LCD-kre (vagy addigra OLED-ekre) nem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Szerzetes
2010.10.13. 10:36
Hm... mi lenne ha LCD mögé tennének egy tükröt aztán a környezeti fényt visszaverné...
Amúgy érdekes lehet, hogy tudják pixel pontossággal a megfelelő színt a helyére áramoltatni
Lesz ebből valami v. csak a főnökeik nyugtatására adták ki így a cikket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DJJK
2010.10.13. 11:36
Ekkora barmokat, végre megoldották, hogy napfényben is lehessen látni a kijelzőt, erre most meg sötétben nem lehet majd látni Grat a fejlesztőknek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Supra
2010.10.13. 12:00
Miért kerül három évbe? Gondolom nem dobják piacra, míg az előző fejlesztésekbe ölt pénz be nem jön...
Mondjuk egy prototipust megcsinálni egy dolog, az meg egy teljesen másik, hogy sorozatban gyártani olcsón, alacsony selejt aránnyal, és hosszú élettartammal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. myckie2
2010.10.13. 20:17
jó lesz ez valahova kell olaj és nagyon szükséges gyorsan elő a teló kicsit széttörni és meg is van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hakosh2
2010.10.14. 11:27
DJJK: "persze feltehetőleg megoldható lenne egy igény szerint ki- és bekapcsolható saját fényforrás beépítése"
LCD-ből sem látsz semmit saját fényforrás nélkül, ezt legalább világosban lehet látni, szóval már van értelme a fejlesztésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DJJK
2010.10.14. 12:01
Van, de csak akkor ha tényleg hajlandóak beletenni saját fényforrást is, estére. A teló fényérzékelő szenzora kapcsolhatná be mondjuk sötétben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iteq47
2010.10.14. 18:26
@djjk

jegyezd meg a mondatodat, és majd 5 év múlva amikor csordogál a zsebedből a pénz a licenszre. nekik. akkor ismételd meg de ha nem adják el, akk a teljes összeget nekik utalod

azért majd ha a mennyezetet ilyennel tapétázzuk akkor kelleni fog még a fénykibocsájtása is persze csak ha azzal világítunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2010.10.14. 23:54
jójó, este meg napocskát rajzolok a falra? =D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!