iPon Hírek

E-könyv piac: rögzített árak?

Dátum | 2011. 12. 08.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az Apple és öt e-könyv kiadó ellen kezdett vizsgálatot az Európai Bizottság az antitröszt törvények megsértésének gyanújával. Az érintett kiadók a Hachette Livre, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Penguin és a Macmillan. A PricewaterhouseCoopers januári jelentése szerint az európai e-könyv eladás stagnál, a kevés nem angol nyelvű cím, valamint a kiadók és a viszonteladók által rögzített árak miatt.

Joaquin Almunia, a trösztellenes eljárások vezetője elmondta, hogy mindenképp kivizsgálják, hogy történtek-e illegális megállapodások a háttérben a verseny megakadályozására. Az angol Office of Fair Trading ezzel párhuzamosan abbahagyta február óta tartó nyomozását az ügyben, és átadta a lehetőséget az EB képviselőinek.

Közben az Egyesült Államok Igazságügyi Hivatala is nyomozást kezdeményezett az e-könyvek árával kapcsolatosan. A szóvivő nem fejtette ki, hogy mely vállalatokat vizsgálják ki, de azt elmondta, hogy közösen dolgoznak az ügy felderítésén az EB szakértőivel. Egy szerdai meghallgatáson a Google keresőmotorok közti monopol helyzetének kivizsgálására is javaslat történt.


Bár mind az Igazságügyi Hivatal, mind a Szövetségi Kereskedelmi Tanács tudatosabban ügyel az antitröszt törvények betartatására, többen úgy gondolják, hogy az amerikai és a nemzetközi cégek még mindig elképesztő jogsértéseket úsznak meg. A Google például már számtalanszor akadályozta büntetlenül a szabad verseny kialakulását, véli egy demokrata képviselő.

A személyiségi jogok és az adatbiztonság védelmének kivizsgálását is szorgalmazzák az érintett cégek esetében. Amióta a Google 2008-ban megvásárolta a DoubleClick reklámcéget, sokadszorra merülnek fel hasonló gyanúk a vállalattal kapcsolatban.

A fogyasztók bizonyos mértékig hozzáférhetővé teszik személyes adataik és érdeklődési körük egy részét, hogy cserébe használhassák az online szolgáltatásokat. A törvényhozók feladata az egyensúly megtalálása és biztosítása ebben a leosztásban, vélik a képviselők.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svidi
2011.12.08. 14:32
Nekem ne egy demokrata mondja már meg, hogy ha én a google-t találom a legjobb keresőnek, akkor mást használjak helyette. Ja, hogy az a legelterjedtebb? Attól még nem monopol a helyzet. Tisztában kéne lennie a fogalmakkal csórikámnak.
A másik meg, hogy ha már a fogyasztók vannak olyan "értelmesek" és megadják ÖNKÉNT!! az adataikat cserébe egyes szolgáltatásokért, akkor miért a céget kell piszkálni ezért? Az csak egy lehetőséget nyújt, nem pedig kötelező érvényű dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rieper
2011.12.08. 15:01
Vennék ekönyv olvasót, ha lennének magyar nyelvű ekönyv-ek itthon. És akkor a buszon nem egy batárnagy könyvvel szenvednék. De szerintem annyira félnek itthon attól, hogy netre felteszik és senki sem veszi meg, hogy ez utópia marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Laslow80
2011.12.08. 15:09
Vannak magyar nyelvű könyvek. Sok ezer. (Igaz, nem megvásárolható, hanem letorrentezhető formában. Megvásárolható alig pár száz.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jun85or
2011.12.08. 17:51
Nem is nagyon fog elterjedni a legális út, amíg az állam az e-könyvet nem könyvnek tekinti (5% ÁFA) hanem elektronikai cikknek vagy szoftvernek (25, oppardon mindjárt 27% ÁFA)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rieper
2011.12.08. 23:28
Laslow80 Nem érdekel a scannelt téma, hajlandó vagyok érte fizetni.

jun85or Szintén mégy egy ok akkor....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csx01
2011.12.09. 21:06
Én azon csodálkozok, hogy ha már elhagyjuk a papírt, meg a szállítási költségeket akkor miért van az, hogy az e-könyv (külföldi) csupán pár dollárral, euróval kerül kevesebbe. Itt egy példa: [>>KATT<<]
9 euró az e-könyv, és 14,5 euró ha megrendelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!