iPon Hírek

E-könyvhadjárat a Google ellen

Dátum | 2009. 08. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Nonprofit csoportokkal és más könyvtári szervezetekkel együtt összefogott az Amazon, az MS és a Yahoo a Google ellen az e-könyvek terén; csapatuk a Nyílt Könyvszövetség (Open Book Alliance) nevet viseli.

Legfőbb céljuk az, hogy megdöntsék azt a bírósági határozatot, amely egy szerzői jogi vita nyomán oda vezetett, hogy a Google létrehozhatta a Könyvjogi Nyilvántartását (Book Rights Registry), amelynek révén számtalan digitális könyv jogait kezelheti, valamint megjelenítheti a tisztázatlan jogi hátterű könyveket is.

A Szövetség állítása szerint ez azonban túl nagy hatalom egy cégnek, és amellett, hogy túlságosan is könnyű visszaélni vele, rossz hatással lehet az irodalom jövőjére is. A Google szerint azonban pusztán arról van szó, hogy a Szövetség fél a fokozódó versenytől; elvégre az általuk (a Google által) digitalizált könyvek egy jelentős hányada már évtizedek óta nem elérhető nyomtatott formában. Rámutattak továbbá arra is, hogy az árbevétel-elosztási rendszerükkel a szerzők is jól járnak, mivel a Google abból mindössze 30%-ot tart meg magának.

Alátámasztani látszik a Google igazát az is, hogy míg ők maguk már jó ideje benne vannak a "könyviparban", és a közelmúltban már a Sony-val és a Barnes & Noble-lel is összefogtak, addig az MS-nek és a Yahoo-nak mindeddig alig van bármi köze is ehhez a piachoz. Az Amazon itteni szereplése pedig meglehetősen különös is, mivel ők ugyebár egy egyedi, zárt könyvformátumot használnak a Kindle-lel.

Mindenesetre az MS már láthatólag elkötelezte magát az ügy érdekében, így valószínűleg fogunk még hallani róluk e téren is. Annak pedig bizonyára örülnek ők maguk is, hogy legalább itt nem kell majd tartaniuk az Apple-től, miután Cupertino csak legyint az e-könyvekre; ahogy Steve Jobs fogalmazott, az e-olvasók teljesen feleslegesek, mivel "az emberek már nem olvasnak".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. jani00
2009.08.22. 17:43
VISSZA A HIRHEZ

ahogy Steve Jobs fogalmazott, az e-olvasók teljesen feleslegesek, mivel "az emberek már nem olvasnak".

Teljesen egyetértek mert az interneten nem olvasunk újságot sem szoktunk olvasni hirdetéseket sem feliratot sem könyvet sem hát igen az olvasás tényleg nagyon megy ki a divatból .Kíváncsi vagyok ,hogy Steve Jobs hogyan netezik vagy értesül arrol ,hogy mit is ír alá egy szerződésben.

Egyébként a googlenak adok igazat mint tudjuk a google nem olyan rossz cég igaz gyűjti az infókat magának meg egyedi reklámok ,de ki a fenét érdekel? Az MS mikor tárja elénk a földet műholdon? lehet nem a legfrissebb nah ,de az ajándéklovat sem fogorvoshoz visszük ha megkapjuk.

" A google 30% ot tart meg magának azokból a könyvekből amiket évek óta nem lehet kapni" Rendben tegye legalább a saját költségük visszajön ha szerencséjük van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Konkii
2009.08.22. 18:02
Hát mondjuk ha interneten kéne elolvasnom egy könyvet, meg is vakulnék. Meg amúgy is, jobb az ha papírból van.

Steve meg valósínüleg a könyvekre gondolt (hiszen az egész téma erről szól) és részben igaza van. Aki találkozik tizenévesekkel, valóban láthatja, hogy siralmas a helyzet. A mai fiatalok nagy része a kezébe nem venne egy könyvet, vagy verseskötetet, legfeljebb, ha az párszáz oldalas fantázia-szülemény a kedvenc játékáról.
Persze nincs kifogásom az ilyen művekkel (magam is olvastam hármat-négyet), sőt, kifejezetten örülök, ha valaki olvas könyveket manapság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sede
2009.08.23. 16:35
A Google mindent ingyen ad az átlag felhasználó számára, abból van pénze, hogy megkönnyíti a dolgokat, ebben az esetben olcsón hozzáférést ad mindenféle, köztük rég nem kapható könyvekhez. Ez csípi a többiek szemét, de hát olyan légből kapott érvekkel támadni, hogy ez rossz hatással van az irodalom jövőjére? Olyan mint a viccben, már megint nincs rajta sapka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUNrobar
2009.08.23. 17:40
Imádom azokat a cégeket, amiknek semmi közük a témához, de ha valaki kiemelkedik benne, rögtön a nyakának ugranak. Minden szrt a nyakába varrnak csak azért, mert bántja a lelki világukat.
(oké manapság minden így működik amiben pénz van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!