iPon Hírek

E-mail-biztonsági tanácsok kis- és középvállalatoknak

Dátum | 2009. 12. 17.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Symantec friss felméréséből az derült ki, hogy a megkérdezett kis- és középvállalatok 65 százaléka vélte úgy, hogy az internet biztonságossága létfontosságú vállalkozása számára, ám csupán 28 százalékuknak van internetvédelmi szabályzata. A cégek egyre összetettebb veszélyekkel néznek szembe, és érzik a pénzügyi válság miatti létszámcsökkentések hatását is. A kiberbűnözők nem csupán hitelkártyaszámot lopnak, de személyes információkat, akár teljes személyiséget is. A kkv-k 42 százalékának ugyanakkor a legelemibb e-mail-védelem sem áll a rendelkezésére. A kisvállalkozások jelentősen csökkenthetik sebezhetőségüket, ha az alábbi egyszerű lépéseket követve megfelelő védelmi környezetet hoznak létre, és megóvják fontos információikat a kiberbűnözőktől, a csalóktól.

Oktassuk a munkatársakat A kisvállalkozások mindössze 38 százaléka oktatja alkalmazottait az internetes biztonságról és védekezésről. A munkatársak a cég biztonságának legerősebb vagy leggyengébb láncszemei, tehát segítsünk, hogy képesek legyenek az információk és a rendszerek biztonságának megőrzésére. Ahhoz, hogy a dolgozók tisztában legyenek azzal, milyen fontos a ténykedésük, átgondolt, oktatással és útmutatással szolgáló vállalati programra van szükség. Követeljük meg, hogy az alkalmazottak nevek vagy értelmes szavak helyett betűk és számok keverékéből álló jelszót használjanak, és gyakran cseréljék a jelszavakat. Oktassuk ki az alkalmazottakat arra, hogy ne használjanak fájlcserélőt, és ne töltsenek le ingyenes programokat az internetről.

Kapcsoljuk össze a szabályozást és a technikát A kisvállalkozások több mint 33 százalékánál még a legalapvetőbb védelem, a vírusirtó sincs jelen. A webes vírusok és kártevő kódok számának növekedésével és kifinomultabbá válásával a kisvállalkozások sem elégedhetnek meg a hagyományos vírusirtó telepítésével, hiszen ugyanazokra a támadásokra érzékenyek, mint a nagyok. A szervereken, asztali és hordozható gépeken levő, bárhonnan elért információ védelme érdekében a szabályokat és az oktatást össze kell kapcsolni egy integrált megoldással. Telepítsünk integrált védelmi programcsomagot, amely megóv a vírusfertőzéstől, kirekeszti a behatolókat, védi a titkokat és megállítja a kártékony programokat.

Védjük a mobil munkaerőt Az alkalmazottak csaknem 70 százaléka kényes információt tároló számítógépet vagy kézi számítógépet visz ki a munkahelyéről. A megkérdezett cégek 62 százalékánál van vezeték nélküli hálózat, de 25 százalékuk nem védi azt jelszóval. Az összes hálózatba kapcsolt számítógépet és a teljes bejövő és kimenő adatforgalmat figyelemmel kell kísérni, hogy nincs-e jele jogtalan hozzáférésnek vagy rosszindulatú tevékenységnek. Létre kell hozni és be kell tartatni a hálózathoz potenciálisan hozzáférő alkalmazásokat azonosító és korlátozó szabályozást is, és gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak a távoli munkavégzés során is betartsák ezeket.

Készítsünk mentést az értékes adatokról A kisvállalkozások értékes adatokat kezelnek. 65 százalékuk vevők adatait tárolja, 43 százalékuk pénzügyi nyilvántartást és jelentéseket, 33 százalékuk bankkártyaadatokat, 20 százalékuknak pedig szellemi tulajdonuk vagy más, kényes céges értékeik vannak. Létfontosságú a fontos adatok rendszeres mentése és az ezekről az adatokról készült másolatok távoli helyen történő tárolása. Képezzük ki a munkatársakat az alapvető mentések önálló elvégzésére! Az alkalmazásokat és a fájlokat legalább naponta mentsük, és rendszeresen ellenőrizzük a mentési és helyreállítási folyamatokat, hogy biztosak legyünk működőképességükben.

Legyünk tájékozottak, és frissítsünk gyakran Csak a kisvállalkozások 53 százalékánál van valaki, aki ellenőrzi a számítógépeket, hogy az operációs rendszer és a védelmi szoftver naprakész-e. Tanulmányozzuk a szakértők jelentéseit, hogy tudjunk a ránk leselkedő veszélyekről! Vírusirtónk legyen mindig naprakész, amint elérhetők, töltsük le a vírusazonosítókat, rendszeresen frissítsünk, és telepítsük a hibajavításokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!