iPon Hírek

E-mailmentes szabadidő

Dátum | 2011. 12. 27.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Volkswagen képviselői történelmi jelentőségűnek mondható megegyezésre jutottak a cég munkásainak szakszervezeti vezetőivel: ezentúl szabályozzák, hogy az alkalmazottak munkaidő után mikor kaphatnak céges e-maileket BlackBerry telefonjaikra. A munkával kapcsolatos e-mailek fogadása a munkaidő kezdete előtt fél órával kezdődik és a munkanap végét követően további fél órán keresztül tart. Ezen az időszakon kívül nem érkeznek munkaügyi mailek a készülékekre, így a pihenőidőt valóban pihenéssel tölthetik a munkások, nem pedig levelesládájuk folytonos ellenőrzésével. A magánjellegű kommunikációt a döntés természetesen nem érinti.

A cég irányítóira nem vonatkozik az új szabály, de a hírek szerint ezért az áldozatért külön kompenzációban részesülnek. A műszakok feltöltéséért és műszakváltások folyamatosságáért felelős alkalmazottak szintén kivételt képeznek az új szabály alól.

Csak egy pillanatra álltam meg, hogy megnézzem az e-mailjeimet, aztán ez történt...
A szabály bevezetésére azért volt szükség, mert a munkások panaszkodtak a szakszervezeteknek, hogy a folyamatosan érkező e-maileket pihenőidőben is kötelességüknek érzik ellenőrizni, így nem tudnak nyugodtan kikapcsolódni. Egy nemrégiben lefolytatott kutatás szerint a legtöbb amerikai állampolgár az ébrenlét alatt 15 percenként ellenőrzi postafiókját. A bizonytalan gazdasági helyzetben, amikor folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek, az alkalmazottak még inkább kényszerítve érzik magukat, hogy a munkaidőn kívül is mihamarabb reagáljanak munkaadójuk üzeneteire. Az „elektronikus túlórázás” még sok problémát okozhat, ezért a VW kezdeményezése ígéretes és sokak reményei szerint követhető példa lehet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. prohlep
2011.12.27. 16:16
Regi szep idok, amikor Karacsonytol Vizkeresztig nem nyultam szamitogephez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2011.12.27. 19:43
Hát még amikor karácsonytól karácsonyig nem nyúltunk hozzá (mert még nem létezett).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. apinter
2011.12.28. 03:10
a "régi szép idők" kommentekről, és fészbúk-állapotokról mindig nagyanyám jut eszembe... "bezzeg amikor én annyi idős voltam, mint te, nem volt televízió-készülék" és a patakhoz jártak mosni, meg ezreket vitt el egy tüdőgyulladás...
isten hozott a 21. században
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!