iPon Hírek

Earl - táblagép úttalan utakra tervezve

Dátum | 2013. 05. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Rengeteg androidos táblagéppel találkozhatunk már a boltokban, és mindig akadnak ezek között igazi különlegességek. Ilyen például az Earl is, melyhez foghatóval nem sűrűn hozta még össze a sors az olvasóinkat korábban. Ez a masina egy igazi kalandor. Már messziről látszik rajta, hogy bizony közel sem a mezei felhasználókat szeretnék vele megfogni.

Az Earl belsejébe tekintve persze már nem különösebben tér el a megszokottól, minden megvan benne, ami egy átlagos gépezetben ott lenne – meg még egy kicsi plusz is. A sebességet egy Freescale i.MX6Dual Light szolgáltatja, mely két 1 GHz-es Cortex-A9 processzormagra és egy Vivante GC2000 grafikus egységre épül. A SoC 1 GB-nyi rendszermemória és 16 GB flash alapú tároló társasságát élvezi, ami microSD-vel bővíthető. A kapcsolati képességek közül a mobil hálózati modem ugyan hiányzik, de van Bluetooth 4.0, GPS vevő, NFC chip, FM rádió és infraport. Továbbá olyan extrákat is felfedezhetünk, mint az ANT+ (ez különböző szenzorok kezelésére képes) és az FRS/GMRS/MURS frekvenciákon működő rádió adóvevő modul (walkie-talkie). A beépített környezeti szenzorokkal (hő-, légnyomás- és páratartalom-mérő) pedig saját magának is képes időjárás előrejelzést készíteni az Earl - elvileg. A 303 grammos eszközt egy napig folyamatosan nyúzhatnánk egyetlen feltöltéssel. Ám amint adunk neki egy kis fényt, még tovább nő az üzemideje a beépített, kihajtható napelemnek köszönhetően, ami méretben nagyjából passzol a 6 colos kijelzőhöz. Az 1024 x 768 pixeles felbontású megjelenítő érdekessége, hogy e-Ink technológiát használ, vagyis elképesztően energiahatékony és napfényben is tökéletesen látható (este viszont nekünk kell gondoskodni a fényforrásról). A kezelése is minden körülmények között megoldható, mivel a felület kesztyűben sem veszít az érzékenységéből. A ház ellenáll az ütődéseknek, és a víznek valamint a pornak is, tehát bátran használható a beépített karabineres akasztóval.

A túlélőnek megvannak tehát a maga jó és rossz oldalai is, de mivel ez egy célszerszám lényegében, így egyértelműen a jobb dolgok kerülnek előtérbe, amit semmilyen más szerkezet nem képes így tálalni. A szórakoztatás terén elszenvedett hiányosságok között leginkább csak a kamera hiánya, ami fájó, hiszen minden bizonnyal szép helyeken jár majd a tulajdonosa (bár az olyan helyeket egyébként sem mobillal vagy táblával kéne fotózgatni...). Az Earl tömeggyártása még nem indult be, de egy Kickstarter-szerű kezdeményezésnek köszönhetően már a kívánt összeg kb. negyede rendelkezésre áll. Azok, akik most rendelik meg a vasat, 30 százalékos kedvezményben részesülnek, így mindössze 250 dollárt kérnek érte. Ez bizony eléggé kedvező tekintve a képességeit és a különlegességét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Samupitecu...
2013.05.11. 12:38
szuper
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Samupitecu...
2013.05.11. 12:45
jó lenne, ha kiraknátok a linket, mert én biza nem találtam meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2013.05.11. 13:45
elvileg
&ß*sak amerikában előrendelhető
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Samupitecu...
2013.05.11. 14:48
lesz majd Európában is, gondolom ha beindult a biznisz. Itt a link:

http://www.meetearl.com/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LechooEdy
2013.05.12. 00:15
Végre egy értelmes tablet. Király, csak bírja rendesen az aksija.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Samupitecu...
2013.05.14. 08:57
Most kaptam tőlük egy mailt, hogy kiterjesztik a kampányt, a héten lehet előrendelni EU és Ausztrál/Új-Zéland változatokat is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!