iPon Hírek

„Ebolaálló” táblagépet készített a Google

Dátum | 2015. 03. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A 2013 végén kirobbant ebola járvány továbbra is szedi az áldozatait világszerte, főleg Nyugat-Afrikában, ahol orvosok százai dolgoznak azon nap mint nap, hogy gátat szabjanak a vírus terjedésének, és minél több fertőzöttet tudjanak megmenteni.
A szakemberek nagyon rossz körülmények között végzik a munkájukat a kontinensen. Egy orvos elmondása alapján – aki az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet keretében vett részt Nyugat-Afrikában egy Sierra Leone-i misszión –, szinte minden adatot papíron rögzítenek, amit a későbbiekben egyszerűen elégetnek, az „adatátvitel” pedig sokszor bekiabálás útján történik két ember között. Egyszerűen csak így tudják azt garantálni (már amennyire lehet garantálásról beszélni), hogy ne terjedjen el az ebola a munkavállalók körében. Itt jön képbe az a táblagép, ami a Google közbenjárásának köszönhetően jelentősen megkönnyítheti a későbbiekben azoknak a munkáját, akik naponta dolgoznak Ebolás betegekkel. Ez a készülék például nagyon hasznos lesz a fertőzöttek megfigyelésekor, könnyedén követhető rajta a személyek minden adata, és az új betegek felvételét is jelentősen megkönnyít a masina.
A szóban forgó táblagép egyébként a hardverét tekintve nem egy újdonság, a Google egy Sony Xperia Tablet Z modellt vett alapul. Azért eshetett erre a választás, mert egy ilyen eszköznél minden esetben a megbízhatóságon van a hangsúly, az a legfontosabb, hogy soha ne legyen a masinával semmilyen probléma. A Sony táblagépe pedig már régóta a piacon van, és minden bizonnyal nagyon megbízhatóan működik, ráadásul már gyárilag is egészen strapabíróra tervezték, ami itt szintén egy komoly erény.
A Google egy olyan tokba csomagolta a tabletet, mely véd minden behatolóval szemben, így a halálos kórokozókat terjesztő testnedvek ellen is, és a teljes konstrukció ellenáll a rettentően magas páratartalomnak, és ezzel együtt a nagy melegnek is. A polikarbonát burkolat kialakításánál különösen nagy figyelmet szenteltek arra, hogy egyetlen olyan elem se legyen rajta, ami esetlegesen felsértheti az orvosok vagy más ott dolgozók munkavédelmi felszerelését. A fertőtlenítése némi fürdetéssel történik, de ez a történet sem ennyire egyszerű, ugyanis olyan anyagot kellett felhasználniuk a burkolathoz, ami bírja azt a savas oldatot, amit az ebola elpusztítására használnak. Összesen nyolc tábla került bevetésre Sierra Leonéban, és ha beválnak, akkor valószínűleg szélesebb körben is alkalmazhatják ezeket.
A Google egyébként más technológia vállalatokhoz hasonlóan nem először segít be a nyugat-afrikai járvány elleni harcban. A keresőóriás egy hatalmas adománygyűjtési akció keretében 2,5 millió dollárt szedett össze a lelkes felajánlóktól, majd ezt a hatalmas összeget megháromszorozta a saját zsebéből. Ez a 7,5 millió dollár a Network for Good alapítványhoz került, sok más segélyszervezetet, így például a hírünkben szereplő Orvosok Határok Nélkült pedig összesen további 10 millió dollárral támogatt a cég. A járványnak egyelőre megjósolni is nehéz, mikor lehet vége. Sajnos a legfrissebb beszámolók szerint olyan területen is újra megjelent a vírus, amint már tisztának ítéltek korábban. Nevezetesen Libériáról van szó, ahol több hét után újra kimutatták a fertőzést egy nő szervezetében. Március eleji jelentések szerint az áldozatok száma már a tízezer főt is meghaladja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Kajafun
2015.03.24. 18:24
Kíváncsi lennék a töltő hogy csatlakozik!
Esetleg indukciós?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.24. 18:48
sztem kiveszik a borításból miután feltörtlenítették
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester
2015.03.24. 20:16
Én is indukciósra szavaznék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. palacsa
2015.03.24. 21:59
cink hogy nem nexus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Keksz03 palac...
2015.03.24. 22:30
Gyanítom azért nem Nexus lett mert arra folyamatosan a nyers android jelenik meg ami általában jó, de mint a cikkből is kiderül nem vagánykodni kell az orvosoknak h kinek melyik firmware van fent, hanem h stabil és megbízható verzió fusson rajta. Másrészről meg ahogy leírták ez a Sony strapabíróbb.
Úgyh ezen az ég világon semmi cink nincs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Magyar88
2015.03.25. 09:36
Összefoglalva a google és sok félagyú nyalja az igénytelen semmire kellő állati viselkedésű aljadékok hátsóját . Soha nem értettem mi a fenének van erre szükség soha nem kértek segítséget na meg hát ezt ahhoz lehet hasonlítani mint aki saját maga agybajából nem hagyja h beoltsák bármi ellen is aztán amikor elkapja az után sem megy dokihoz mert közli h a poloskák szelleme megparancsolta neki miközben tüzelt a láztól pff aztán értelem szerű h mutálódik a fertőzés ami később emiatt a sok segítsünk mániás idióta miatt szerte a világon elterjed pedig megelőzhető lenne olyan egyszerűen hogy ezt a sok fáról (sajnos) leesett majmot a fenébe hagyják ahogy vannak. Az afrikaiak olyanok minden rossz szempontból mint nálunk a cickányok. Mellesleg kicsiny országunk népe sajnos olyan mint az hangya ami szorgalmas és ha úgy van segít más társain na de mikor a szorgos hangyácska szorul segítségre akkor szembe köpik, megalázzák,magára hagyják és a hülye szorgos hangya nem akarja észre venni és mikor megint bárhol gond van a hülye megint segít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargoyl Magya...
2015.03.25. 11:12
Részben igazad van.
Viszont gondolj csak bele.Miért nem emelkedik fel Afrika és kik taposnak még rájuk?
És hol máshol gyakorlatozzanak a vírussal?Gondolom senki nem szeretné ha civilizált városában tennék.Csak szegény ápolókat sajnálom,elég nagy veszélynek vannak kitéve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2015.03.25. 19:12
Eközben az ex MS vezérigazgató Bill Gates emberek gigabájtjainak kipusztításán szorgoskodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!