iPon Hírek

ECC memória kerülhet a Tesla kártyákra

Dátum | 2009. 08. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia a CUDA technológia (GPGPU mint a Stream, OpenCL, Compute Shader, stb.) jóvoltából egész tekintélyes szeletet tudott már eddig is kihasítani a felsőkategóriás megoldások képzeletbeli tortájából, ugyanis a segítségével a grafikus processzort vagy processzorokat általános számítási feladatok elvégzéséhez is csatasorba lehet állítani, ami a hagyományos processzorhoz képest hatalmas teljesítménynövekedést jelent, bizonyos alkalmazásokban. A kifejezetten HPC szegmensbe szánt Tesla termékek, amik munkaállomásokban és szerverekben kapnak helyet, már sok területen jelen vannak, kezdve az orvostudománytól, az akadémiai felhasználáson át egészen a kőolaj és földgáz piacig, ahol különböző szimulációkat és rendkívül teljesítményigényes feladatokat bíznak rá.

David Kanter, a Real World Technology munkatársa szerint a Tesla egy igen ütőképes megoldás, ám valami mégis hiányzik belőle: nincs benne memória szintű hibaellenőrzés és javítás, azaz ECC ramok helyett hagyományos memóriachipeket tartalmaz, ami negatívan hat a teljesítményre. Kanter szerint azzal, hogy a Tesla kártyákon mezei GDDR3-as chipeket használnak, romlik az egységek teljesítménye, ugyanis hibaellenőrzés/javítás nélkül könnyedén előfordulhat, hogy a hibák miatt egy-egy fontos számítást kétszer kell elvégeznie a rendszernek, ami ugye időbe kerül.

Tesla alapú szuperszámítógép-fürt.
Az ECC támogatás a következő generációs Tesla kártyákon jelenhet meg, ehhez 8 helyett 9 darab DRAM tömb alkalmazására lesz szükség (a 9. tárolja a paritásbiteket). Az ECC támogatás a memóriavezérlő átdolgozását is igényli: a vezérlőben több logikai elem kaphat majd helyet. Ezek a változások a teljesítményre jótékonyan hatnak, mivel megbízhatóbb adatfeldolgozást tesznek lehetővé, ám a módosítások és az extra "alkatrészek" miatt a gyártási költségek növekedésére is számítani lehet. A vélemények szerint ezt a költségnövekedést az Nvidia bele tudja majd kalkulálni az olcsónak éppen nem mondható szerver- és munkaállomás GPU-k árába anélkül, hogy ez jelentősebb áremelkedéssel járna.

Összességében Kanter szerint nem az a kérdés, hogy készülnek-e ECC memóriával ellátott Tesla kártyák, hanem az, hogy mikor kerülhetnek forgalomba. Nos, a következő Tesla generáció megjelenése előtt nem sokkal úgyis minden kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Joachim21
2009.08.24. 20:03
VISSZA A HIRHEZ

TESLA, TEGRA, CUDA, Physix(?) ... egyre nehezebb követni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!