iPon Hírek

Eddig be nem jelentett termékek az AMD weblapján?

Dátum | 2009. 02. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az ATI, aki egy jó ideje az AMD (Advanced Micro Devices) részeként funkcionál, nemrégiben néhány, eddig még be nem jelentett terméket tűntetett fel lista formájában a vállalat hivatalos weboldalán. Az új chipek mindegyike 40 nm-es csíkszélességgel készül majd.

A listán található újdonságok között az új, RV740-es kódnévvel ellátott grafikus processzorra épülő videó vezérlők, valamint M93-as és M97-es típusjelzéssel felvértezett mobil grafikus processzorok vannak jelen. Az ATI Catalyst meghajtóprogramhoz tartozó felsorolásban azok a termékek szerepelnek, amelyekkel a jelenleg is letölthető Catalyst szoftver kompatibilis. A 40 nm-es grafikus processzorral ellátott asztali- és mobil egységek a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) gyárában készülhetnek el. A lista alapján úgy tűnik, hogy a termékek driver támogatása már biztosított, vagyis a kártyák működőképesek és minden bizonnyal hamarosan kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk velük.

A szóban forgó lista egy részlete. (Forrás: AMD)
A 40 nm-es gyártástechnológia alkalmazásával a gyártó az eddigieknél jóval komplexebb megoldásokat dobhat piacra, amelyek energiatakarékos módon üzemelnek, mindezt pedig úgy, hogy az előállítási költségek nem növekednek. Ezek a tények rendkívül fontosak a belépő szintű videokártyák piacán éppúgy, mint a felsőkategóriás chipek esetében. A fent említett RV740-es grafikus processzor, valamint az M93-as és M97-es mobil GPU-k hivatalos specifikációival kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, bár az RV740-es modellel kapcsolatban már több spekuláció is megjelent.

Érdekesség még az is, hogy az AMD 890-es chipje (RD890) már átesett a PCI SIG jóváhagyási procedúráján, ami azt jelenti, hogy a termék szintén hamarosan forgalomba kerülhet, ám a várható megjelenéssel kapcsolatban ennél a terméknél sem állnak rendelkezésre pontos információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.11. 03:20
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vardar
2009.02.11. 15:36
Mi az a PCI SIG?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 7ep3s
2009.02.11. 17:14
gondolom vmi szabványosság ellenőrzés..
amugy g o o g l e . h u
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!