iPon Hírek

Edge: Leáldozott a védjegy troll csillaga

Dátum | 2013. 04. 19.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Kalifornia bírósága visszavonta Tim Langdell birtokjogát az Edge védjegy fölött, amivel egy (ó, még ha csak 1 lenne...) nagyon hosszú jogvita végére kerül pont közte és még számos érintett között, élükön az EA-val és a Mobigame-mel. Úgy tűnik már ideje volt, hogy egy igazi nagy ellenféllel akasszon bajszot az aljas troll. Az EA fehér lovon, csillogó páncélban legyőzte... Az Electronic Arts még 2009-ben adott be egy petíciót, - részletesen leírva benne az összes esetét, hogy vegyék el Tim Langdelltől a jogokat. Ezen a héten, végre megszületett a döntés, melynek az egész videojátékipar örülhet. A bírósági iratok szerint április 17-én Langdell elvesztette a jogot a következő címek felett: Edge, Cutting Edge, Gamer's Edge és The Edge. Tegnap Langdell természetesen azonnal megtámadta a döntést, időben beadva minden szükséges papírt a megfelelő helyre (ebben van gyakorlata), reméljük ezzel már nem ér el sikereket egyetlen bíróságon sem.

Kicsi Tim még 2008-ban esett neki Góliátnak (EA) a Mirror's Edge miatt, ám az EA nem volt hajlandó engedni a trükkjeinek. Az Edge magazin sem úszta meg szárazon, ők a könnyebb utat választották, licencelték tőle a nevet. 2009-ben az iPhone-os Edge játék is áldozatául esett, folyamatosan levették-visszatétették az AppStore-ba, amíg mentek a viták Langdell és az Edge alkotója, David Papazian között: "Két évbe került míg a nulláról felépítettük az Edge-et, aztán még 4 év volt, mielőtt ez a nap eljött volna" - írta Papazian a fejlesztőcsapat (Two Tribes) honlapján. "Ez a történet 6 év volt az életünkből, de az út végre tiszta az Edge előtt." "Együtt örülünk a védjegytroll összes áldozatával, hogy végre győzött az igazság! Úgy érezzük valamilyen módon meg kell ünnepelni ezt a nagy eseményt, reméljük sok jó ember csatlakozik ebben hozzánk." Az ünnepi meglepetés az, hogy a retró hangulatú platformer Edge, most féláron kapható Steamen, Google Play-en és az iOS/Mac App Store-ban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. 7ep3s
2013.04.19. 17:37
Hala Istennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2013.04.19. 19:52
A különleges és rendkívül ritka eset, amikor az igazságszolgáltatás és a szabadalom/védjegyrendszer az igazság oldalára áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror
2013.04.19. 22:00
Számomra nem teljesen világos, hogy ez mitől jó hír.

Szóval gyakorlatilag a végén úgyis az erősebb kutya baszik, és övé a licenc? Így mi értelme van a licencnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2013.04.19. 22:11
Terror: Nem lett az EA-é a védjegy, csak azt érte el, hogy Langdellé se legyen. Érdemes utánaolvasnod mire használta a random bejegyzett szabadalmait Langdell. Az Edge mögött pl. nem állt termék, csak bizonygatta, hogy majd lesz, miközben bőszen perelt mindenkit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror Svind...
2013.04.19. 23:31
Igen, ez világos, de ettől függetlenül ez szerintem még mindig a magánügye, ha már kifizette a dellát a licencért (ugyanis a levédés is pénzbe kerül, ráadásul időhatárral). Nem azt firtatom, hogy mit értelmes dolog csinálni, vagy hülye-e a fickó teljesen, de ha a bíróság nem neki ad igazat, akkor ezzel csak azt bizonyítják be, hogy a jelenlegi jogrendszer semmit nem ér, és a törvények nem csak nem tarthatók be, hanem még a bíróságok sem akarják betartatni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2013.04.20. 01:53
Terror 5 Ezzel a megállapításoddal nem is jársz annyira távol az igazságtól. Végül is azon megy az izgalom, hogy sikerül-e kikényszeríteni a szabadalmi törvények racionalizálását. Mert ebben a formában túl sok visszaélésre ad lehetőséget, és ahelyett, hogy segítené, inkább akadályozza a gazdasági szereplők munkáját.
Ez persze még csak egy kis lépés a jó irányba, de mégis bizalomkeltő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2013.04.20. 08:23
Jo lenne ha ez precedenst teremtene de attol tartok rogton valtozik a biroi gyakorlat ha egy multi kerul a padra foleg ha amerikai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. punchman
2013.04.20. 22:17
Terror: "a törvények nem csak nem tarthatók be, hanem még a bíróságok sem akarják betartatni őket"

Ez nem igaz. A szabadalmi kérelmeket nem szokták alaposan kivizsgálni. Ez fizikailag kivitelezhetetlen lenne, akkora meló. Ha problémás eset van, akkor a bíróságnak joga van kivizsgálni, felülbírálni a védjegyoltalmat.

Jelen esetben az ok felöl sem lehet sok kétség. Tim levédett egy olyan szót, amire milliárd találatot dob a Google, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy élősködjön a szabadalom felett. Talán megelőzné a problémát, ha ilyen dolgokat eleve nem lehetne levédeni, de ettől egy bírósági védjegyelvétel teljesen törvényes. Legfeljebb te nem így tudtad. Ha a szabadalmi hivatal venné el a bíróság jogkörét, az sokkal neccesebb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!