iPon Hírek

Egér és billentyűzet PS3-as FPS-ekhez?

Dátum | 2010. 06. 14.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Jelenleg a legtöbb játék nem használja ki, hogy a PS3 támogatja a billentyűzetet és egeret, de ha belegondolunk nem véletlenül: multiplayerben például eléggé egyenlőtlen lenne egy kontroller vs. egér párbaj ha FPS játékról van szó. Ettől függetlenül, ha valaki egérrel szeretne Killzone-ozni, az lassan megteheti, csak egy Eagle-Eye-ra lesz szüksége hozzá, amit 60 dollárért fognak dobálni. Az USB-re dugható eszköz a PS3 felé a szokásos kontrollernek mutatja magát, csak éppen a gombokat és az analóg karokat a billentyűzetre és egérre képezi le. Az ötlet érdekes, de néhány játéknak megvan a maximális elmozdulási sebessége (amikor az analóg kart teljesen fel toljuk pl.) és elvileg ezen nem tudnak majd így túllépni, tehát ne számítsunk arra, hogy itt is fogjuk az extra érzékenységű egerünket, arrébb toljuk két milliméterrel, és emberünk már hatszor megpördült a tengelye körül. A videók alapján azért egész jól működik a dolog, de a multik tisztaságával kapcsolatban így is kételyeink vannak. Nektek mi a véleményetek? 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Merwenus
2010.06.14. 12:25
hogy mi a véleményem? A szoksásos PC vs Konzol dolgoknál a konzolosok mindig azzal jönnek, hogy ha az ember játszik és gyakorol, sokkal jobban lehet használni kontrollert FPSekre, mint az Egér-Bill kombót. Úgyhogy aki kiad 60 dollárt, és nem is kap teljes értékű egeret és billentyűzetet, így sajnos HÁTRÁNYBAN lesz a sok másikkal, akik már jól tudnak gamepaddal zúzni ^^

Ha meg kamuztak, és jobb az egér-bill, akkor meg így jártak, legközelebb nem hazudoznak össze vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bandika198...
2010.06.14. 12:26
véleményem szerint okos ötlet
eddig csak billentyűzet+egér kombóval játszottam FPS-eket, kontrollerrel nem, de elnézve a kontrolleres gameplay videókat, nem sokat hagytam ki, sőt...
kontrollerrel nehezebb célozni, mint egérrel, ezt támasztja alá az a sok gameplay video, ahol a tesztelők iszonyat bénán játszottak (méghozzá nem saját hibájukból, hanem a kontroller miatt) persze lehet, hogy csak megszokás kérdése az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ByrDer
2010.06.14. 12:26
Ez csak egy emulált kontroller, egér formában. Rosszabb mint ha csak simán kontrollerrel irányítanánk. Az egérnek az a lényeges előnye hogy a valós mozgásunkat valós időben követi és egy az egyben adja vissza a virtuális térben kb mint a wii controller csak 2D-ben. Amíg ide el nem jutnak addig feleslegesek az ilyen fake kütyük.

Apropó wii controller, meglepő hogy még nem próbáltak vele olyan irányítású lövöldözős játékot csinálni ami úgy kezelné mintha egy egér lenne, inkább úgy használják mint ha valami point & click adventure-t irányítanánk vele, pedig pl mario galaxy-be is a csillagot úgy irányítjuk a motion controllerrel, mintha egy az egyben egy egér kurzor lenne.

Az meg aki komolyan azt hiszi hogy controllerrel jobban lehet célozni mint egérrel & billentyűzettel az nézzen meg egy jobb quake frag mozit és mondja hogy lehet egy kontrollerrel valós időben egyszerre finoman célozni és követni a célpontot a következő tizedmásodpercben meg 180 fokban rárántani a célkeresztet egy levegőben mozgó ellenségre, vagy rakétákkal dekázgatni az embereket. Azért működik a legtöbb konzol FPS-ben viszonylag jól a kontroller, mert a konzol fps-ek egytől egyik lassított felvételek egy igazi PC-s játékhoz képest. Még a halo is csak egy segédkerekes bicikli tempót diktál egy UT vagy a Quake Ferrari tempójához viszonyítva, meg úgy általában a multiplayer játékok sokkal nagyobb tempójúak PC-n mint konzolon csak az irányítás miatt. Sokkal gyorsabban kapsz egy golyót a szemed közé PC-n cod4-ben mint konzolon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Benes
2010.06.14. 13:43
ByrDer: Van rá MoH meg cod és ott fegyver fogás van, nézz utána, nekem tetszett havernál olyan, mint játékteremben pl a time crisis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zelbacsi
2010.06.14. 13:54
Nekem volt szerencsém mindkettőhöz. Az én véleményem, hogy egér+Billentyűzet kombóval könnyebb, gyorsabb és pontosabb az irányítás, mint kontrollerrel. Gondolom éppen ezért van az, amit ByrDer is említett, hogy a konzolos FPSekben nem a villám gyors és pontos célzásra, hanem az ügyes elmozgásra, a gondolkodásra helyezik a hangsúlyt. (Amikkel én játszottam legalábbis, azokban ezt éreztem.)

Ettől függetlenül szerintem az az elv egy nagy ökörség, hogy "ne támogassuk az egeret és billentyűzetet mer' előnyhöz jutnak vele". Hát 'ázz! USBs egér és billentyűzet együtt 2000 Ft! Még a magyar pénztárcákhoz képest is röhejesen olcsó. Aki FPSt szeretne játszani multiplayerben, és sír, hogy "jaj a kontrollerrel hátrányba kerülöök", az költsön már rá egy ekkora nagy összeget az FPSezésre való "irányító"ra, könyörgök. De hiába költi, mert a játék nem támogatja. Komolyan nem tudom felfogni ezt a hozzáállását a játékgyártóknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2010.06.14. 15:18
Nekem körülbelül 3-4 hónap alatt sikerült megtanulni kontrollerrel játszani úgy hogy 20 playeres Resistance 2 deathmatchen simán első lettem.

Úgyhogy én azt mondom hogy aki konzolon akar játszani, az tanuljon meg a kontrollerrel játszani! Ha valaki lusta erre az ne vegyen konzolt, ilyen egyszerű!

Vissza kell emlékezni arra hogy PC-n is meg kellett tanulni egérrel játszani az sem ment elsőre, csak hát manapság ugye az emberek lusták tanulni. Amúgy ha valaki netalántán otthon single playerben ilyet használ akkor egészségére, azt azért annyira nem ítélem el, csak ne jöjjön fel multizni vele, mert már több emberrel találkoztam akik ilyesmit használtak, és nem kellemes dolog higgyétek el! Én az összes olyan embert aki multiban ilyet használ azt cheater féregnek tartom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bmakszim
2010.06.14. 15:30
"cheater féreg..." hm...
Aki PC-n autós játék multijában kormányt használ, az is egy büdös cheater??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. polarx
2010.06.14. 15:38
5hR3kY lool.. pont azért csinálják ezt hogy aki lusta megtanulni az amúgyis is ratyi kontrollert (főleg egér+bill-es játékokhoz) az tudjon úgy játszani hogy ne legyen problémája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Avisto
2010.06.14. 15:51
Nem értem mi ebben a cheat? Ha csak az ellenfél használhatná, én meg nem akkor az lenne, de mindenki előtt ott a lehetőség hogy használja, ez így nekem eléggé fair playnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lamer_rich...
2010.06.14. 19:12
Hogyha egyszer kormány is fog működni akkor fogok venni egy PS3-at a Grand Turismo 5 miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kihaennem
2010.06.14. 19:40
?
wzwr évewn léteznwk ilyen cuccok... mind fos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. aryanis83
2010.06.14. 20:20
Valóban nehezebb konzolon célozni -a jobb hüvelykujjunk nem a legügyesebb-, ezért alkalmaznak egy rakat célzásrásegítést az ilyen gémekben. Ha tehetem az ilyen játékok pc-s verzióját szerzem meg. Btw, próbálta valaki pl a feart- balkéz analóg kontroller- jobbkéz egér beállítással? Nekem az jött be a legjobban, kár hogy sok játék nem támogatja az ilyen mixelt irányítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2010.06.15. 14:38
bmakszim: Itt billenytűzet+egérről volt szó nem kormányról, de szerintem autó szimulátort játszani (pl. Gran Turismo) csak normális kormánnyal (Driving Force GT, G25, G27) van értelme, viszont a sok arcade cuccnál (NFS meg a többi) meg nem sok értelme van kormányt használni, de ha valaki mégis szeretne arra elég a legegyszerűbb tipsu is. Amúgy normális játéknál mint a Gran Turismo ott mutatja hogy ki mivel játszik, kormány vagy kontroller. Ha az FPS-ekben is így kijelezné és lehetne host-olni csak egeres, illetve csak kontrolleres meccset akkor nem lenne problémám ezzel az egész dologgal.

Avisto: Mindenki használhatja ez tény, de te sem örülnél annak ha multizás közben
elrohannál az ellenfél mellett, és gyorsabban fordulna vissza egérrel mint te a kontrollerrel, és mire a látóteredbe kerülne már holtan feküdnél a földön. Egy ilyen használatával oda a Fair-Play, úgyhogy amit fentebb írtam hogy ha kijelezné hogy ki mivel játszik és aszerint lehetne meccset csinálni akkor lényegesebben tisztább multis meccseket lehetne játszani.

lamer_richard: Vannak kormányok amik jók PS3-hoz is. Ha GT5-öt szeretnél játszani akkor minimum egy Logitech Driving Force GT-t tudok ajánlani (nekem ilyen van), de ha kuplungra is vágysz akkor egy Logitech G25-öt (haveromnak ilyen van). Esetleg ha nagyon sok pénzed van akkor a Logitech G27 is szóbajöhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hocza
2010.06.16. 08:45
Szerintem a konzol nem az fps játékokról szól. Nekem is van konzolom (XBOX 360) és játékra alkalmas pc-m is. Nálam mindig is így volt a felállás: PC-n fps, a többi konzolon. Szerintem ez a kiegészítő előny a kontrollerrel játszókkal szemben. Mert ha egy konzolos bemenne játszani a PC-sek ellen egy COD6-ban, vagy egy BC2-ben. A PC-sek sz*rrá vernék a kontrollerrel játszó konzolost. Nem lehet vele olyan precíz és összetett mozdulatokat csinálni, mint egérrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Enno
2011.01.14. 01:39
Hocza jól szólt , de az is más kérdés kinek mi esik kézre valamint mihez szokott hozzá, de az is tény hogy bizonyos korlátokat nem léphetünk túl amit az eszközeink szabnak majd amit a cikkben írnak is , hogy akár milyen cuccot is dugsz majd a PS3asodra akkor sem fogja meg haladni 1 Joy sebességét, mivel csak "X" mértékig kezeli le a PS, ez pedig a Joy sebessége.
De egy biztos , ha valamire jól rámarkolsz mint egy egérre is egy joy-al ellentétben , precízebben tudod majd mozgatni így előnyben leszel ha jól játszól.
Ha valaki meg noob az egérrel is joy-al is az lesz .

Autós játékokkal meg a kormányokkal kapcs meg annyit hogy mind kettőhöz volt már szerencsém , de nekem valahogy sokkal jobban kézre áll, kényelmesebb vagy nem tudom hogy mondjam, így azzal játszok, és mégse leszek semmilyen hátrányba azokkal szemben akik kormánnyal tolják.

Viszont verekedős játékba meg hozzá se tudnék szagolni a játékhoz ha valaki billt nyomna a kezembe , míg egy joy-al jól le ápolok bárkit Mortal Kombat 9 ftw
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!