iPon Hírek

Egérből elefántot

Dátum | 2012. 02. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy most megjelent kutatás meghatározza az emlősök evolúciójának végsebességét: a kutatók számításai szerint maximális változási sebességgel a szárazföldön 24 millió generáció alatt lehetséges egérméretből elefántnyira fejlődni.

„A nagy állatok az evolúciós változások gyűjteményét jelentik, és ezek a változások időbe telnek” ‒ mondja Alistair Evans, az ausztráliai Monash University evolúciós biológusa. Evans és kutatótársai az elmúlt 70 millió év fosszíliái alapján vizsgálták az emlősök testméretének változásait. Eredményeikről a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban számolnak be.

Az adatgyűjtés elsődleges célja a dinoszauruszok kihalása után nem sokkal az emlősök testméretében bekövetkezett ugrásszerű növekedés bizonyítása és vizsgálata volt. Az ezt megelőző 140 millió évben az emlősök patkányméretűek vagy még kisebbek voltak. A dinoszauruszok visszaszorulásával az egyre növekvő számú emlősök előtt számos újonnan kiürült ökológiai fülke nyílt meg, különösen nagy hiány mutatkozott nagytestű növényevőkben.


Ebben az összefüggésben látszik, hogy a méretbeli növekedés nem pusztán a változás látványos jele, hanem szorosan összefügg a megváltozott táplálkozással, anyagcserével és testfelépítéssel. A nagy testméret szükséges volt a radikális és alapvető változások végbemeneteléhez.

„Milyen gyorsasággal következhetnek be ezek az egymással összefüggő változások? Számomra ez a fő kérdés, és ezért is nagyon érdekes az evolúciós folyamatok maximális sebességének vizsgálata” ‒ folytatta Evans.

A kutatás során 28 emlős leszármazási vonal testméretének változásait vizsgálták az ősmaradványok tükrében, és igyekeztek meghatározni, hogy ezek a változások hány év, illetve hány generáció alatt következtek be.

Az eredmények alapján a páratlanujjú patások (lófélék, orrszarvúfélék, tapírfélék) növekedési üteme volt a legnagyobb. A valaha létezett legnagyobb emlős, a már kihalt Paraceratherium is ebbe a rendbe tartozott. A „zsiráf orrszarvúnak” is nevezett állat 5,5 méter magas és 9 méter hosszú volt, testtömegét pedig 20 tonnára becsülik. Evolúciós növekedési ütem szempontjából a rágcsálók a mezőny közepén foglalnak helyet, a húsevők ennél „lassabbak”, a sor végén pedig a főemlősöket találjuk.


A leggyorsabb ütemű szárazföldi változás a nyúlmérettől az elefántméretig nagyjából 10 millió generáció eredménye, míg a már említett egérmérettől számítva ugyanez 24 millió generációt vesz igénybe. Az óceánban a testméret változása akár kétszer ilyen gyorsan is bekövetkezhet, valószínűleg azért mert a vízben élettanilag kevésbé megterhelő a hirtelen megnövekedett tömeg.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az emlősök százszor gyorsabb ütemben mennek össze, mint ahogy nőnek. Ebből következően még nagyobb becsben kell tartani a nagytestű fajokat, hiszen nehéz volt elérniük ezeket a méreteket, és nem valószínű, hogy újra sikerül, amíg az emberek ilyen elterjedtek maradnak a Földön.

A nagyméretű emlősök óriási élelmezési területet igényelnek, és ezek egyszerűen már nem állnak rendelkezésre, mondja Evans. Valószínűsíthető, hogy élelem hiányában a fajok egyedei nem nőnek majd akkorára, mint akár száz évvel ezelőtt tették.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bodomehesz...
2012.02.01. 15:52
"nagyjából 10 millió generáció eredménye" - ez a nem semmi, aki ezt meghatározza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szenya
2012.02.01. 16:56
Hát nem tudom hogy ezt matematikailag hogy lehet meghatározni, mivel több ezer állandóval lehet számolni. Ráadásul a méreteket nézitek az egérről az elenfántra a marha-elenfántra arányhoz viszonyítva tizenitödölődik az idő a méret arányában. Az elefántból pedig ami képződő alfaj ott már tizenhatolódik.

Most ki az aki nem lát ebben valami összefüggést, hogy ez egy primitíven leírt dolog amit rendes érvel nem bizonyítanak hogy valós. Mivel csak egy matematikiai fiktívmány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2012.02.01. 19:29
A ló megtriplázta a méretét tízezer év alatt, szóval ez nem olyan nagy bumm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2012.02.02. 10:48
Mar megint az Ausztral Kutatok Nekem is kell mennem Egyetemre mert Meg kulonb otleteim is vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2012.02.02. 21:06
Nem sok az a 24 millió generáció?

Nem tudom hogy milyen életkorral számoltak, de szerintem olyan 2-3 év lenne a minimum. Tehát 60 millió év kell ahhoz hogy megnőjön egy állatfaj? Kb ennyi időnként esedékesek a nagy kihalások... Valahogy nem tűnik jónak ez nekem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!