iPon Hírek

Egészségügyi kockázatot jelentenek a lézermutatók

Dátum | 2013. 03. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Amerikai Szabványügyi Hivatal legutóbbi vizsgálata úgy találta, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható, prezentációk során használatos lézermutatók jelentős része nem felel meg a hatályos előírásoknak, mivel túlságosan erős fényt bocsát ki, és károsíthatja a szemet. A bevizsgált zöld lézermutatók 90 százaléka, a vöröseknek pedig 44 százaléka nagyobb teljesítményű az engedélyezettnél. Az amerikai biztonsági előírások szerint a védőfelszerelés nélkül, tantermekben, illetve nyilvános helyeken is használható lézermutatók legfeljebb 5 milliwatt teljesítményt bocsáthatnak ki a látható tartományban, és 2 milliwattot az infravörösben. A szakértők a véletlenszerűen kiválasztott, és megvizsgált 122 készülék felénél találták úgy, hogy az azok által kibocsátott nyaláb teljesítménye egy vagy több hullámhosszon meghaladja a határérték dupláját. Akadt olyan lézermutató is, amely 66,5 milliwattot sugárzott ki, vagyis tízszer annyit, mint a biztonságosnak ítélt mennyiség.

A zöld lézerek infravörös fényből generálják a kibocsátott nyalábot, és elviekben úgy kellene legyártani ezeket, hogy az infravörös tartományba eső fény csak minimális mértékben hagyhatja el a házat. Ezzel szemben a vizsgált készülékek 75 százalékánál találtak a határértéket meghaladó mértékű infravörösfény-kibocsátást. A nagy energiájú infravörös nyaláb felmelegíti a retinát, és akár tartós égési sérüléseket okozhat rajta. Mivel nem a látható tartományba tartoznak, a szemhéj sem nyújt védelmet ellenük. A lézermutatók egyre jelentősebb gondokat okoznak a repülőiparban: az elmúlt években több ezer olyan eset volt, amikor az olcsó, kereskedelmi forgalomban bárki által beszerezhető készülékek pilótákat vakítottak el, mivel a felszínről valaki direkt vagy véletlenül egy repülőgépre, vagy helikopterre irányította készülékét. A legsúlyosabb eset 2012 júliusában történt, akkor egy utasszállító pilótája kisebb szemsérüléseket is szenvedett, amikor leszállás közben találta szembe egy zöld sugárnyaláb. Szerencsére képes volt épségben letenni a gépet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. sigmakudos
2013.03.29. 15:37
http://www.wickedlasers.com.hk/

Nem én voltam!

5 mW-s lézerecském nekem is van. A Core típus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. freyr
2013.03.29. 16:42
Mondjuk ez eléggé meglepő hír. Azt hinné az ember, hogy képtelenség véletlenül ilyennel emberek szemébe világítani, pláne pilótákat vakítani el. A szándékosság más kérdés, otthon is lehet olyan lézert kibocsátó eszközt készíteni, ami nem csak a retinán, de egy vastagabb műanyagdarabon is keresztül égeti magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2013.03.29. 17:12
Én is készítettem vörös DVD íróból kitermelt diódából lézert, de mikor 5m -ről kettévágtam vele egy floppyt elgondolkodtam azon, hogy szép és jó de ha véletlenszerűen visszaverődik valahonnan, a retinát az agyig égeti. Azóta letettem, nem szaroztam vele, 250mW nem játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dongo84
2013.03.29. 17:44
Én kérdés nélkül engedélyhez kötném a használatát.. mivel a sok kis takonypóc még nem tudja koordinálni a használatát megfelelő térben és időben. Ezzel egymás vagy egy ártatlan kívülálló életét csonkítva / nyomoríva meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MaximumGam...
2013.03.30. 13:00
Szerintem senkit nem érdekel az USA véleménye... atomot kéne oda dobni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomazolika
2013.03.30. 13:59
MaximumGame2011

Remélem csak ironizáltál ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tranceatla...
2013.03.30. 16:02
Szépen eljutottunk szabadon hozzáférhető lérezfegyverekig Lassan valóra válik az összes klasszikus utópisztikus scifi elem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tranceatla...
2013.03.30. 16:02
*lérez = lézer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Warpath
2013.03.30. 20:03
Egy ilyen eszköz félelmetes "hülyegyerek" kezében, még akkor is ha pontosan kell célozni vele. Én egy 50mW -os zöld, infravédős, minőségit szereztem be. Égi objektumok becélzására használom.Gyors és kényelmesebb. Max 10-15 másodpercre hagyom bekapcsolva, ha van repülő a célzás közelében akkor várok. Én is támogatnám az engedélyhez kötést vagy legalább regisztrálást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balinlin
2013.03.31. 06:22
Hát nekem már világított egyetemi előadáson professzor a pofámba. Valószínűleg engedélyt kapna a használatára, attól függetlenül, hogy használni nem tudja.
Sajnos az engedélyhez kötés a beszerezhetőséget sem befolyásolná nagyon, nemhogy a használatot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.03.31. 13:03
Ja, hát végül is a ~900 lumenes Cree xm-l t6 ledek is csak ideiglenes vakságot okoznak. A DVD és Bluray meghajtókból készült öngyújtók pedig megint csak biztonságos dolgok.
De ha jobban belegondolunk eljutunk oda, hogy nincs veszélyes eszköz, csak alkalmatlan felhasználó. Ebből pedig következik, hogy engedélyhez kell kötni, ezt pedig egy csomó pénz lenyúlása követi az engedélyszerzés folyamata során, mert ugyebár az a tuti...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!