iPon Hírek

eGPS: akár beltérben is üzemeltethető?

Dátum | 2008. 02. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A CSR új technológiát mutatott be a minap a Mobile World Congress 2008. keretein belül, amelynek segítségével akár rossz vételi viszonyok esetén - például zárt térben - is lehetőség nyílik majd a helymeghatározásra. A technológia eGPS (enhanced Global Positioning System, azaz továbbfejlesztett globális helymeghatározó rendszer) névre hallgat, az eljárást a technológia sajátosságai miatt a gyártó mobiltelefonokban kívánja alkalmazni a jövőben.


Az új technológia akkor is működik, ha nem áll rendelkezésre GPS jel, így például beltérben is jól használható. Az eGps további előnye az is, hogy gyenge GPS jelerősség esetén felgyorsítja a helymeghatározást úgy, hogy ehhez a mobiltelefonos hálózatot hívja segítségül. A vállalat állítása szerint a legtöbb mobiltelefon pont ilyen környezetben használják a tulajdonosok, ahol gyenge a GPS jelek erőssége, illetve egyáltalán nincs is vétel. További jó hír a technológiával kapcsolatban, hogy a gyártó szerint az új eljárás alkalmazása mobiltelefononként körülbelül 1 dolláros plusz költségként jelentkezik a teljes előállítási költségben, tehát az újdonság nem mondható drágának, ellenben nagyon hasznos.

Az angol CSR a Barcelonában megrendezésre kerülő bemutatón egy egychipes GPS vevővel is jelen van, amely beépített Bluetooth adaptert és FM rádiót is tartalmaz. A gyártó eGPS eljárása rendkívül ötletes, a technológia várható bevezetésének időpontjával kapcsolatban egyelőre sajnos nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!