iPon Hírek

Egy bit ‒ egy molekula

Dátum | 2012. 07. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A jelenleg használatos merevlemezeken az egy bit információt tároló cella nagyjából 3 millió mágnesezhető atomból áll össze. Német, svájci és japán kutatók most előálltak valamivel, ami radikálisan megváltoztathatja azt, ahogy ma a mágneses adattárolás és -rögzítés folyik: az általuk kreált adattárolón egyetlen molekula alkot egy bitcellát. A közepén egy vasatomot tartalmazó szerves molekula egy megfelelő elektromos pulzus hatására vezető, mágneses állapotából alacsonyabb vezetőképességű, nem mágneses állapotba vált át. A kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány a Nature Communications oldalain jelent meg.

Mijamaki Tosio, a kutatás vezetője kifejtette, hogy van egy határa annak, hogy mekkora lehet egy bitcella mérete. Az egyre kisebb cellák mágneses állapotának megváltoztatásához már egyre kisebb energiák elegendőek, és elérkezik az a pont, ahol ezt az energiamennyiséget már a környezeti hőből is fel tudja venni a cella. Ezen a ponton a rendszer megbízhatatlanná válik, és alkalmatlan lesz az adatok tárolására. A jelenséget egyébként szuper-paramágneses effektusnak, avagy határnak is szokták nevezni. A kutatók ennek megelőzésére egy 51 atomból álló szerves molekulát vetettek be cellaként, amelyben a középpontban található vasatom végzi az információ tárolását, a szerves „tok” pedig megvédi az atom aktuális állapotát a pusztán környezeti hatásoktól.


Az adatsűrűség megnövelésén túl az új rendszer másik előnye, hogy az írási és olvasási folyamat nagyon megbízható és tisztán elektromos úton történik. A kutatók egy pásztázó alagútmikroszkóp segítségével közvetítették a finoman hangolt elektromos pulzusokat a nanométeres nagyságrendű molekulák felé. A pulzus pedig nemcsak a vas mágneses állapotát változtatta meg, hanem a molekula elektromos tulajdonságait is, így a bitcella aktuális mágneses állapota ellenállásának megmérése révén is megállapítható.

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy az előzőekben leírt memrisztív (azaz változó elektromos ellenállásán keresztül tárolóképes) és spintronikus (vagyis változó mágneses spinje révén tárolóképes) tulajdonságok egy molekulán belüli kombinálása lehet a jövő útja, már ami az adattárolást illeti.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. atti2010
2012.07.09. 09:10
Vajon hány HDD-t koptatok el ameddig ez megvásárolható lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. krisztian9...
2012.07.09. 09:39
A mostani rendszerből még amennyi pénzt lehet úgyis kisajtolnak az meg még ki tudja meddig tarthat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2012.07.09. 09:39
Hát hármat találhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2012.07.09. 09:40
Ha megnézzük az elmúlt 50 év távlatát, akkor holnap már a boltokban lesz a cucc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010 Zelba...
2012.07.09. 10:12
Nekem nem tűnik olyan rózsásnak a dolog hiszen a mostani gépekben is az őskorszaki mechanikus HDD a leggyengébb láncszem már lassan 50 éve hogy nem tudunk tőle szabadulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.07.09. 10:19
Azért ott az SSD-k, igaz nagyon rossz Ft/GB arányban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2012.07.09. 10:29
atti2010, rendszernek ott az SSD, adattárolásnak tárolásra meg HDD, így már elég pörgős is a rendszer...

Én most már 4 hónapja használok egy 96GB-os SSD-t, és még mindig semmi lassulás, HDD-nál már kétszer lehet újrahúztam volna a laptopot.

Szerintem nem nagyon fognak megugrani a TB-ok mostanság. Eléggé berögzültek az árak, nincs versenyhelyzet, nincs miért fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 Simba
2012.07.09. 10:30
Az SSD-vel az a baj hogy még el sem indult máris a végét járja a technológia, ezert nem is várható hogy valaha is 1 500 Gigás példányt emberi áron áruljanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mzso
2012.07.09. 21:01
"A kutatók egy pásztázó alagútmikroszkóp segítségével közvetítették a finoman hangolt elektromos pulzusokat a nanométeres nagyságrendű molekulák felé"
Valahogy egy pásztázó alagútmikroszkóp a merevlemezben nem hangzik olcsónak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. witchlord
2012.07.10. 12:50
"Valahogy egy pásztázó alagútmikroszkóp a merevlemezben nem hangzik olcsónak..."
)))))))))) És a méretét se hagyjuk figyelmen kívül.. Nem egy miniatürizált fogpiszkáló..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!