iPon Hírek

Egy cégbe kerül az MTV és a Duna TV

Dátum | 2010. 07. 26.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Napi Gazdaság hétfői számának cikkeUtolsó tavaszi ülésnapján szavazott arról a jogszabályról a parlament, amely összevonja a hírközlés és a média felügyeletét, és e célra létrehozza a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH).

Ezzel megszűnik a hírközlési ügyekért felelős Nemzeti Hírközlési Hatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) működését pedig egy médiatanács veszi át.

Az NMHH elnökét - aki várhatóan a Fidesz delegáltja, Szalai Annamária lesz - a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre; eddig az ORTT elnökét a parlament választotta négy évre, a köztársasági elnök és a miniszterelnök együttes javaslata alapján.

A hatóság elnökének mandátuma öt évre szólt, őt a miniszterelnök nevezte ki.

Az NMHH elnöke jogosult két elnökhelyettes kinevezésére, úgy tudjuk, egyikük, a hírközlésért felelős, Mátrai Gábor, a UPC egykori vezérigazgató-helyettese lesz.

Az új hivatal élén az elnök által kinevezett főigazgató áll, az ő kezében lesz a szakmai irányítás. A médiatanács elnökét és négy tagját az országgyűlés, kétharmados többséggel, kilenc évre választja. (Az ORTT négy évre választott tagjai leképezték a parlamenti erőviszonyokat.)A szakmai körök arra számítanak, hogy augusztus 10. körül létrejöhet az új hatóság, a médiatanács pedig szeptember közepén kezd működni. Az új hatóság munkájának tartalma érdemben nem változik.

A média és a távközlési iparágak folyamatos integrációja, a technológia fejlődése indokolttá teszi, hogy egy megerősödött, összevont hatóság lássa el az ezekkel kapcsolatos feladatokat - mondta lapunknak Szűcs László, a UPC Magyarország szóvivője, aki nemzetközi példákra is hivatkozott, például a brit Ofcomra. Szűcs szerint az összevonás lehetőséget adhat az adminisztrációs terhek csökkentésére is.

A törvényszöveg alapján úgy látják, hogy a távközlés felügyelete lényegesen nem változik, de fontosnak tartják, hogy az új hatóságon belül a távközlés a súlyának megfelelő jelentőséget kapjon.

A távközlési szolgáltatók ma gyakran egyben tartalomszolgáltatók is, Európa több országában már összevonták az illetékes hatóságokat, tehát ez a lépés megfelel az európai trendnek - tudatta lapunkkal a Telenor Magyarország, hozzátéve: lényegesnek tartják, hogy egy ilyen fontos területet olyan hatóság felügyeljen, amely mindkét iparág szakmai hátterét megfelelően ismeri.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Leeroy
2010.07.26. 21:19
Alakul a pártállami média.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NLZ
2010.07.26. 23:11
Jah, a Zorbán Hitler átveszi az irányítást az agyunk felett is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!