iPon Hírek

Egy csepp vérből klónoztak egeret

Dátum | 2013. 06. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A különféle emberi betegségek kezelési módjainak kikísérletezésére régóta használnak genetikailag módosított egereket. A kutatók sokszor évekig dolgoznak azon, hogy reprodukálják az állatokban azt a genetikai mutációt, amely megfeleltethető az emberben jelentkező kórképnek, hogy aztán megpróbálják valamilyen módon kikúrálni az állatokat. Ezeket a mesterségesen létrehozott mutáns egereket aztán a kutatás előrehaladása érdekében valamilyen módon szaporítani is kell, mégpedig lehetőség szerint a génállomány megváltoztatása nélkül. Erre a legjobb módszer a klónozás lehet, amelyet napjainkban elviekben már szinte bármilyen testi sejtből meg lehet oldani. A szomatikus sejtmagátültetés (SCNT), avagy a Dolly-módszer során egy petesejt magját a klónozandó állat egy testi sejtjének magjával helyettesítik. Ezzel a technikával hozták létre 1996-ban Dollyt, a bárányt is. Az elmúlt évek során sokan sokféle testi sejtet igyekeztek felhasználni a célra, és kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy a végeredményül kapott klónok életképessége szempontjából, hogy milyen szomatikus sejtből ered az anyaállat genetikai állományát hordozó sejtmag.

A legjobban bevált „alapanyagnak” a follikuláris sejtek bizonyultak, amelyek a petesejt táplálását végzik az ovuláció előtt és alatt. A problémát az okozza, hogy ezek a sejtek egyrészt korlátozott mennyiségben vannak jelen, másrészt begyűjtésük sem kockázatmentes, és meglehetősen invazív eljárásnak minősül. A kutatók ezért igyekeznek alternatív megoldásokat találni, vagyis olyan sejteket felhasználni, amelyek könnyebben hozzáférhetőek, és több van belőlük, így egyetlen donorból több alkalommal is kinyerhetők. Az egyik, már kipróbált módszert a bőrből származó sejtek jelentették, a Riken Fejlődésbiológiai Kutatóközpont szakértői pedig legutóbbi projektjük során az állatok farkából vételezett vérminták sejtes összetevőiből, konkrétan különféle fehérvérsejtekből hoztak létre egészséges klónokat. A follikuláris sejtek magjának használata esetén a beültetések 2,7 százaléka eredményez életképes utódot. Az öt különböző típusú fehérvérsejt közül a limfociták bizonyultak a legkevésbé használhatónak, azonban esetükben is élve jött a világra a belőlük létrehozott embriók 1,7 százaléka. A fizikailag legnagyobb méretű, és ezért a vérből legkönnyebben kiszűrhető granulociták és monociták magjának beültetése 2,1 százalékban bizonyult sikeresnek. (A lenti képen látható példány egy leukocitából származik.) A kísérletek során több kérdés is megválaszolatlan maradt, egyelőre például érthetetlen, hogy a granulocita magok esetében miért kiemelkedően magas (22,6%) a korai embrionális korban bekövetkező fragmentáció aránya, amit ilyen mértékben sem a follikuláris sejtek, sem pedig a limfociták felhasználása során nem észleltek. Bár a fehérvérsejtek nem szárnyalták túl a follikuláris sejtek sikerét a sejtmagátültetéses klónozásban, jelentősen nem maradtak el ettől, és ami még lényegesebb: sokkal egyszerűbben és nagyobb számban gyűjthetők be, mint ez utóbbiak. A fehérvérsejtek egyetlen donortól több alkalommal is könnyedén begyűjthetők, így általuk jóval könnyebben szaporíthatók azok a fáradságos munkával létrehozott mutáns egértörzsek, amelyek révén egy napon talán legyőzhetővé válhat az általuk hordozott emberi betegség.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. nyerek01
2013.06.28. 17:28
Mivel nem ismerem a különböző klónozási eljárásokat ezért sem értem hogy miért okoz gondot a sejt többszörözése ha ismert a dns, megvannak a kromoszómák és legalább egy életképes sejttel rendelkezünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. SB
2013.06.28. 18:12
Nem tudom ez mennyivel jobb, mint a hagyományos szaporítás, de legalább ilyet is tudunk jó sok pénzért. D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller
2013.06.28. 18:52
Azért, mert akármilyen sejt nem fog neked megfelelő módon osztódni és a többmillió különbző sejtet létrehozni, ami egy bonyolult állat működéséhez kell.


A legtöbb sejt csak azonos típusú, funkcionalitásban egyező sejteket tud termelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Str33twise
2013.06.28. 21:58
"I've never asked for this...." *tüm-dimdim-tam-tüm-dimdim-tam-tüm-dimdim..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. weri
2013.06.29. 03:18
Star Wars The Clone Wars ---> coming soon! Amugy nagyon jo meg minden, de mire jo ez egyebkent ? Ennek a klonozasnak csak egy logikus valasz lehetseges: Katona
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SB
2013.06.29. 14:08
De értitek, amíg van természetes reprodukció, addig annál nincs jobb. Szerintem jobb lenne olyan dolgokat kutatni amiknek gyakorlati haszna van. Ezek az egerek klónozás nélkül is úgy szaporodnak, mint a szemét. Nem tudom megérteni miért jobb egy milliárdokba kerülőtechnológiával reprodukálni őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2013.06.29. 14:23
Talán mert ha mondjuk elüt a villamos, neked meg kilyukad a májad, akkor ahelyett, hogy arra várnál hogy valaki mást is elüssön a villamos, belehaljon, de a mája túlélje hogy belédrakják hogy aztán reménykedj hogy az immunrendszered ne lökje ki idegen testként a szervezetedből és ne halj meg kínok közt, ehelyett a dokik kitépnek egy tincset a hajadból és klónoznak neked egy májat és azt rakják beléd.


De ha egér helyett szeretnéd hogy egyből embereket próbáljanak klónozni, akkor szólj az emberi jogi védőknek hogy szerinted fair 2424234 darab félkezű féllábábú háromtökű embert leklónozni, és mind kinyírni "failed experiment" címszó alatt mire tökélyre fejlesztik a fehérköpenyesek a technológiát.

Életem eddigi leghosszabb mondata volt. *meghajlás*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Whysper
2013.06.29. 20:16
Na akkor itt az ideje a HÚS cloneozásnak és szűnjön meg az éhezés!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Whysper
2013.06.29. 20:19
kiskoller ez nagyon jó gondolat sz.tem is fejlődjünk már az ég szerelmére ne csak kifogásokat keressünk mit miért ne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.06.29. 23:36
Igen ennek valóban az a szervek létrehozása a legnagyobb előnye. Jelenleg ugye óriási hiány van transzplant szervekből és tényleg olyanok halnak meg akik ha szervet kapnának aktív és hasznos tagjai lennének a társadalomnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SB
2013.06.30. 11:14
Embert soha nem fognak klónozni, szervet meg nem lehet önállóan. Szvsz ez az egész csak vidámpark tudósoknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim SB
2013.06.30. 11:45
"..., szervet meg nem lehet önállóan."

Ha egy jobbára 10 éve nem frissített honlap szerint elméletben lehetséges blasztocisztákból szervet növeszteni (http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/elsi/cloning.shtml#organsQ), akkor lehet önállóan.

Arról nem is beszélve, hogy blasztocisztáknál még beágyazódás előtti állapotról beszélünk, tehát marhára sincs semmilyen morális vagy legális akadálya ennek a módszernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Medril
2013.06.30. 11:45
SB: javaslom egy kicsit még olvasgass a témában....kiskoller: "hosszútaps"..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SB
2013.06.30. 11:46
Papír mindent elbír...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!