iPon Hírek

Egy évig maradhat a felszínen a Föld legújabb szigete

Dátum | 2013. 10. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szeptember 24-én bekövetkező pakisztáni földrengés több mint ötszáz ember halálát okozta és 21 ezer lakóépületet döntött romba. Volt azonban a 7,7 magnitúdós földmozgásnak egy érdekes geológiai hozadéka is: egy vadonatúj földdarab emelkedett ki a tengerből. A Zalzala Jazeera, avagy Földrengés-sziget néven emlegetett szigetecske mindössze 2 kilométerre a pakisztáni partoktól jelent meg az Arab-tengerben, így először a szárazföldről észleleték annak születését.
A pakisztáni partvonal és környéke a földrengés előtt...
...és utána
A szigetről pár nappal később aztán elkészültek az első műholdas felvételek is, illetve a helyi lakosságból többen is meglátogatták a földdarabot. A szigetecske 15−20 méterre emelkedik ki a tengerből, hossza körülbelül 176 méter, szélessége pedig 161 méter. A földdarabot megvizsgáló szakértők szerint, illetve a helyszíni felvételek alapján egyszerűen a tengerfenék egy darabkája emelkedett felszínre az alatta felhalmozódó magasnyomású gáz hatására. Bill Barnhart, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának szakértője szerint ez a fajta szigetkeletkezés meglehetősen gyakorinak számít a környéken, köszönhetően a régió sajátos földtani jellemzőinek. Egy-egy ilyen sziget létrejöttéhez mindössze arra van szükség, hogy a tengerfenék alatt vékony rétegben raktározódó magasnyomású gázkészlet (metán, szén-dioxid vagy valami más) zárórétege megsérüljön valamilyen földmozgás következtében. A gáz ilyenkor óriási ütemben kezd a felszínre törni, és magával viszi a fölötte található sár- és sziklarétegeket is.
Zalzala Jazeera
A kutató elmondása szerint nem ez az első olyan sziget, amely az elmúlt száz évben felbukkant a 700 kilométer hosszú partvonal közelében. A szakértők számításai szerint a Zalzala Jazeera nagyjából egy évig maradhat a felszínen, majd visszasüllyed az Arab-tenger mélyére. A helyszínen készült felvételek alapján a sársziget felszínét elpusztult tengeri élőlények borítják, a sziklák közül pedig sok helyen még mindig valamiféle gyúlékony gáz szivárog.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Volfram
2013.10.08. 13:30
Nem értek ezekhez a dolgokhoz, de én nem gyújtanám be azt a gázt az biztos, mint ahogy a videón tették.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee
2013.10.08. 15:17
Majd fel robbannak a szigettel együtt és ráfogják az amcsik, hogy tömeg pusztító fegyver...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2013.10.08. 16:03
Ezek a piromániás arabok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.08. 19:43
biztos főzni akartak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2013.10.08. 20:28
Kell is nekik az uj fold,mert a sok kis pakkanto szaporodik mint a nyul.
Viz,gaz es kaja mar van az uj foldon,mar csak par konyhot kell tapasztaniuk az agyagbol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto
2013.10.09. 00:25
Semmiben se különbözik ez szerintem attól mintha egy gáztűzhelyt gyújtanál be mondjuk, nem tud az a láng visszamenni a föld alá, ott már oxigén se lenne hogy megmaradjon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2013.10.14. 14:44
Javasolnam Orban urnak egy stadion gyors felepiteset a szigetre, igy fejlodne a lakossag kozegeszsege, es az epitoipar is. Munkahelyek jonnenek letre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!