iPon Hírek

Egy filmes és a torrent

Dátum | 2010. 05. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Újabb befutott, sokoldalú, elismert és népszerű alkotóművész sürgeti a régi üzletmodell gyökeres átalakítását: Peter Serafinowicz angol színész, komikus, író, zeneszerző, szinkronszínész és alkalmi rendező.


Terjedelmes, őszinte írásban ecsetelte saját tapasztalatai kapcsán a jelenlegi üzletmodell súlyos hiányosságait, amelyek gyakorlatilag törvényszerűen terelik kalózkodásra azokat is, akik pedig vásárolni szerettek volna. Nem hallgatta el sem a saját aggályait, sem pedig a megújulással kapcsolatos elképzeléseit.

Ami az aggályokat illeti, az természetesen számára is jelentős, alapvető konfliktus, hogy DVD-, film-, zene- és könyveladásokból élő alkotóművész létére maga is kalózkodik (van, hogy a saját műsorait is), ám ezt valamennyire feloldja azzal, hogy meg tudja indokolni a kalózkodásait (lásd lejjebb). Valamelyest aggasztotta még az is, hogy honnan lesz pénz új alkotásokra, ha minden ingyenes lesz és senki nem fizet semmiért, de végső soron erre is támadtak ötletei.

Nem meglepő módon az írása legnagyobb részét a jelenlegi modell problémái tették ki; ezeket lényegében három csoportra oszthatjuk: médium, elérhetőség és mentalitás.

A médium kapcsán ő is arra a megállapításra jutott, hogy a fizikai tartalomhordozók "elsorvadása" hosszú távon valószínűleg megállíthatatlan (még a Blu-ray-é is), tekintve a sávszélesség és a tárhelyek folyamatos fejlődését és olcsósodását. Ő a maga részéről már jó ideje helypazarlásként fogta fel a CD-ket és DVD-ket a műanyag tokjaikkal, de a netes streaming megoldások erősödése óta lassan már a saját készülékein tárolt zenékre is kezd ugyanígy tekinteni.

Itt megemlítette még a vásárlók fokozatosan javuló technikai felkészültségét, miáltal egyre többen és egyre könnyebben kalózkodhatnak; az emberek ennek természetesen örülnek, a szórakoztatóipar pedig retteg. Ő egyszerre teszi mindkettőt.

Elérhetőséget illetően több példát is említett arra, hogy a legális online boltoknál még mindig túl sok a megkötés; egyáltalán nem is kapható minden, sokszor még olyasmik sem, amiknek pedig ott lenne a helyük; ami kapható is, azt se lehet megvenni akárhonnan (regionális korlátozások), és még amit meg is lehet venni, az se játszható le mindenhol.

Az egyébként saját élményeiből merített példáival illusztrálta, hogy nagyon sok esetben az ember akkor se vásárolhat, ha akar, és végül mindig a kalózkodásnál köt ki, ami gyors, egyszerű és sima, szemben a rendkívül körülményes és problémás legális megoldásokkal. E kalózkodásait azonban többnyire meg is tudta védeni, mivel általában olyasmiket keresett újabb formátumban, amit korábban már megvett más formátumban, így egyszer már fizetett érte, vagy ha nem, akkor cserébe reklámozza az illető árut.

Mentalitás terén jelezte, hogy nem érti az illetékeseket, mert rendre ésszerűtlenül cselekszenek. Erre két példát is hozott; egyrészt egy saját műsorát, aminél felajánlották neki, hogy levadásszák a neten a kalózmásolatokat, de ő ezt egyrészt azért sem engedte, mert a műsor még új volt, és szerinte minél többen megismerik, annál jobb, másrészt pedig azért sem, mert ő maga is töltött már le kalózpéldányt a saját műsorából, ha épp kellett valamihez, és eredeti példánya épp nem volt kéznél.

Másrészt nemrégiben megrendezte a Hot Chip "I Feel Better" klipjét, amit az EMI ki is rakott a saját YouTube-csatornájára, de regionális korlátozással: csak Angliából volt elérhető. Serafinowicz értetlenül állt e lépés előtt, mert ezzel a közönség 80%-át kizárták. Ezért ő feltette a klipet a saját csatornájára, ahol annak rövid idő alatt majd' egymilliós nézettsége is lett - az EMI azonban megint közbelépett, és az ő változatánál meg a beágyazást tiltotta le, megint csak kizárva rengeteg nézőt. Serafinowicz pedig csak fogja a fejét; nem érti, hogy ha az ember népszerűsíteni akar egy együttest, akkor miért tiltja el a közönséget a promóanyagtól?

Pozitív ellenpéldaként szót ejtett a South Park alkotóiról, akik sosem ellenezték a torrentezést; egyrészt tudják, hogy úgysem tehetnek ellene semmit, másrészt pedig ők is felismerték, hogy ez ingyen promóció - ami pedig nekik csak jó, mivel jelentős bevételeik származnak egyrészt hirdetésekből, reklámokból, másrészt a műsorhoz kapcsolódó vagy az által ihletett különböző holmik eladásaiból is, így minél többen nézik azt, nekik annál jobb. Valószínűleg ezért jött létre a southparkepisodes is (ingyen megnézhetőek a részek).

Végső soron arra a következtetésre jutott, hogy a régi modell már régen megérett a változásra, és ami azt illeti, vannak is új alternatívák, csak választani kellene. Példaként említette egyrészt a közvetlen mikrofizetések (nem nevezte ugyan nevén a flattrt, de vélhetőleg erre gondolt), másrészt pedig az átalánydíjas előfizetés lehetőségét (vagyis fix havidíj ellenében hozzáférhetne az ember egy adott előadó, kiadó, stúdió, stb. valamennyi alkotásához). Itt megemlítette még azt is, hogy az a tény, hogy a net révén a művészek egyre közelebbi és közvetlen kapcsolatba kerülnek a rajongóikkal, szintén olyasmi, amire lehetne építeni.

Slusszpoénként megjegyezte, hogy addig is, amíg kialakul egy jobb rendszer, ő bepereli magát a saját műsora letöltéséért - és komolyan aggódik is, mert nagyon jó ügyvédje van.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. mazsi1911
2010.05.23. 15:32
Udv! Ez az elso commentem ezen az oldalon, es en magam is sokszor hasznalok torrentet... nem azert mert annyira sajnalom a penzt muveszektol, alkotoktol hanem 1. az itthoni atlag keresetbol szerintem messze nem lehetne megnezni/vasarolni azokat a filmeket amik erdekelnek. 2.(ez inkabb velemeny) ha megveszek egy filmet eredetiben DVD,BluRay akkor azon a lemezen "ellapozhtatlan" reklamok, bemutatok, figyelmeztetesek vannak, kerdes miert vennek en akkor eredeti DVD-t ha meg a tartalom is rosszabb?Ne ertsen senki felre szivesen megvennem en, eleg sok jatekot/filmet megvettem mar eredetiben. De sajnos ugy nez ki hogy a warezos "sz*rnak meg a tartalma is jobb, ertem ezalatt az elobb felsoroltakat. De aki tudja az vegye meg eredetiben persze, en magam is gyujto vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Smith166
2010.05.23. 15:55
Jó cikk, értelmes gondolatokkal. Ilyenből kéne több. napi.hu cikkekből pedig kevesebb. Mondjuk, egy se !!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Ecku01
2010.05.23. 16:08
én meg a pénzt sajnálom a filmekre. Egy hónapben megnézek kb 10 filmet. ha ezt eredetiben szeretném megnézni az havi 20000ft lenne (ha egy film 2000ft). Egy átlag magyar fizetés meg 100000ft körül van. azaz a fizetés 1/5 része csak filmre menne el. Nevetséges! Ha keresnék 1 milliót akkor természetesen megvenném. Azt az ötleten én is támogatom hogy fizessünk egy x összeget egy hónapra és annyit lehessen letölteni amennyit szeretnénk/ bírunk (kb 4-5000ft re gondoltam).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Suicid
2010.05.23. 16:31
ha már a torrent is szóba került
én sehol nem engednék felrakni magyar zene/film stb. 1/1 másolatát.
a ripp,enkod meg a többi megoldás úgysem lesz olyan mint az eredeti adathordozón, így akinek az kell eldöntheti ,hogy megveszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. prohlep
2010.05.23. 16:42
"már jó ideje helypazarlásként fogta fel a CD-ket és DVD-ket a műanyag tokjaikkal, de a netes streaming megoldások erősödése óta lassan már a saját készülékein tárolt zenékre is kezd ugyanígy tekinteni."

Elmult 20 ev alatt nagyjabol 150 komolyzenei CD-t vasaroltam, leginkabb az elso 10 evben, mert az utobbi 10 evben mar nem birtam elviselni, hogy mennyire sok helyet foglalnak. Aztan meg keresgelni kell a polcon.

Azaz 100 gigan elfer, eredeti minosegben es tomorites nelkul, amit vasaroltam. Vesztesegmentes FLAC eseten is 50 giga ala menne a helyfoglalas.

Filmekkel rosszabb a helyzet. Bo fel evtizede nincs TV-nk, es felesegem rendszeresen vasarol DVD filmet ... (altalaban olcson, mert a minket erdeklo tartalmakert nem szokas sok penzt kerni).

Lenyeg, hogy 6 ev alatt lett nagyjabol 200 DVD, sok helyet elfoglalva. Ezek egy resze duplaretegu.

Ha minden DVD lemezunk ketretegu lenne, akkor is lotyogve elferne egyetlen ket teras wincsin. Biztonsagi masolat kedveert ketton. A zenei CD-im nevetve mellefernenek.

Eleg-e 6 evre fejenkent ket darab 2 teras wincsi (egyik csak biztonsagi masolat)?

6 ev nagyjabol 300 het, es 2 teran lotyogve elfer 200 ketretegu DVD.

Eleg-e, ha valaki 6 even keresztul masfel hetente megvasarol es megnez egy uj DVD-t?

Ha nem eleg, akkor mikor er ra dolgozni az illeto, mikor er ra a hozzatartozoival es barataival foglalkozni az illeto?

Mellesleg, ha fejenkent 200 DVD / 6 evvel szamolok, akkor a hozzatartozokkal es baratokkal KOZOSEN megnezett anyagok miatt ez valojaban jelenthet akar napi egy uj DVD megnezeset is.

Ami a blue ray-t illeti, a wincsik eleg tempoban fejlodnek ahhoz, hogy egy ujabb fel evtized utan mar ez sem gond. Meg kulonbenis, csak ugy oszinten, manapsag az emberek nagy szazaleka hasznal blue ray-t DVD helyett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2010.05.23. 16:51
"a lemezen "ellapozhtatlan" reklamok, bemutatok, figyelmeztetesek vannak,"

Telitalalat: en ezen durranok meg. Felesegem rendesen kifizeti a vetelarat, es cserebe mit kapok? TOLTIK AZ IDOMET, MINT KOZONSEGES MEDIA-UTONALLOK.

Jogdij-birodalom mar tul sokszor terrorizalt engem. Beleertve, hogy sajat magam altal eloallitott tartalmak rogzitesekor, kinyomtatasakor, stb. megy az en penzem azon jogdij tulajdonosokhoz, akik nem jarultak hozza az en munkamhoz sem tartalmaban, sem az elkeszites konkret erofesziteseben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Suicid
2010.05.23. 17:11
"Meg kulonbenis, csak ugy oszinten, manapsag az emberek nagy szazaleka hasznal blue ray-t DVD helyett?"

elég sokan, bár az is igaz hogy nem minden "szarkupac" b-kategóriás filmet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Cukrosbacs...
2010.05.23. 17:16
"E kalózkodásait azonban többnyire meg is tudta védeni, mivel általában olyasmiket keresett újabb formátumban, amit korábban már megvett más formátumban, így egyszer már fizetett érte, vagy ha nem, akkor cserébe reklámozza az illető árut."

Persze.. és ezt ki hiszi el neki? Csak azért jár ennek is a szája mert tudja hogy sokkal többet keresne így mint amennyit kiadna a szórakoztató ipar dolgaira.....

"Mentalitás terén jelezte, hogy nem érti az illetékeseket, mert rendre ésszerűtlenül cselekszenek. Erre két példát is hozott; egyrészt egy saját műsorát, aminél felajánlották neki, hogy levadásszák a neten a kalózmásolatokat, de ő ezt egyrészt azért sem engedte, mert a műsor még új volt, és szerinte minél többen megismerik, annál jobb, másrészt pedig azért sem, mert ő maga is töltött már le kalózpéldányt a saját műsorából, ha épp kellett valamihez, és eredeti példánya épp nem volt kéznél."

Hogy hogy nem volt nála az eredeti példánya??? Ha egy tárhelyre feltölti akkor bárhol le is tudná tölteni utána meg letörölhetné arról a gépről ahova leszedte.
Még jó hogy engedik a kalózmásolatokat. Ki az aki mindenért tudna fizetni? Mellette még éljen is meg. Ha ez így volna mint ahogy szeretné akkor garantálom hogy őt mindössze 1% ismerné mint ahányan most, és nem volna annyi munkája mint így.

"Pozitív ellenpéldaként szót ejtett a South Park alkotóiról, akik sosem ellenezték a torrentezést; egyrészt tudják, hogy úgysem tehetnek ellene semmit, másrészt pedig ők is felismerték, hogy ez ingyen promóció - ami pedig nekik csak jó, mivel jelentős bevételeik származnak egyrészt hirdetésekből, reklámokból, másrészt a műsorhoz kapcsolódó vagy az által ihletett különböző holmik eladásaiból is, így minél többen nézik azt, nekik annál jobb. Valószínűleg ezért jött létre a southparkepisodes is (ingyen megnézhetőek a részek)."

Ezek után már csak azt nem értem hogy hova akar változást hisz így is tele a zsebe neki is meg minden egyes olyan valakinek aki közelébe áll a frissen kihozott dolgoknak.

Suicid:"ha már a torrent is szóba került
én sehol nem engednék felrakni magyar zene/film stb. 1/1 másolatát."
Épp most említette a fent fiatalember hogy miért (támogatja) a megosztást.
és szerinted ha mindenki megvenné akkor volna akkor a hírneve Tv szereplése esetleg stadion zsúfolásig megtelve? Ha mindenki megvenné a dolgokat akkor akkal igazából csak a kiadók járnának jól és a viszonteladók. Se a színészek zenészek se a halgatók nem járnának jól és a kiadók pedig Mercedes és BMW helyett Lamburgini és Hammer-al cocókáznák a se**güket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Suicid
2010.05.23. 17:30
picit félreértettél

azt nem engedném, hogy az eredeti kiadással megegyező minőségben kerüljön ki

vannak oldal/kiadó ami arra szakosodott hogy az általa kiadott anyagokat minőségi "rippekben" letölthetővé teszi bizonyos összegért,ez igy reális ,és még jó is

pl.
http://www.linnrecords.com/recording-Dmitri-Shostakovich-Symphony--No--15-A-Major-Wolfgang-Amadeus-Mozart-Symphony-No--35-D-Major-Haffner.aspx

(remélem ezt nem reklámnak veszitek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. DJJK
2010.05.23. 18:20
Prohlep, talán Blu-ray a "blue ray" helyett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Cukrosbacs...
2010.05.23. 18:39
Azt nem engednéd hogy az eredetivel megegyező kiadású legyen? Most ha egy zene 360 kbit/s helyett csak 128 akkor az már gyenge minőségnek számít? Köztük én nem igazán hallok különbséget márpedig van nekik és vannak olyanok akik egy hajszálnyi differenciát észrevesznek. Ezen kívül arra specializálódott (szakosodott) kiadók? Erre csak annyit tudok mondani hogy ha van egy jobb Pc és egy jó konvertáló akkor (szinte) vagy ugyanabba a minőségbe be tudja Rippelni. Akkor minek kell kiadó? Szerintem ez így jó ahogy van. Mivel ha mindenki megvenné az eredeti dolgokat akkor pl. játékoknál letöltöd a tört verziót és kripróbálod. Ha tetszik megveszed ha nem tetszik akkor nem, ki szeret zsákbamacskát venni lehet hogy a bemutatója nagyon jó de a játék egy kalap***** nem ér. Így legalább kitudod szitálni az olyan játékokat amik nem lának meg a lábukon. Nekem is vagy 2 eredeti játékom. Amit már 3 éve játszok és még mindig szeretem de ha nem lett volna a törés hozzájuk akkor nem vettem volna meg az tuti. A filmekkel meg az a helyzet hogy megnézem letörlöm és ha csak megvétellel jutottam volna hozzá akkor tuti hogy hidegen hagyott volna a film. Mivel és is mint sokan mások nem engedhetem meg hogy 20-30 ezreket filmekre zenére játékra és hasonlókra költsem havonta. Én jó érzem magam hogy haza megyek melóból és leülök evés közbe megnézek egy filmet és kész. De egy kicsit elkalandoztam, de a lényeg hogy egy ember hozzáfér egy gyengébb minőségű filmhez és egy jó minősgűhöz az nem jelenti azt hogy megveszi a jobbat. Mert nem tehet meg vagy csak nem tetszik neki. Ha pedig tényleg tetszett neki akkor úgyis megveszi az eredetit vagy elmegy moziba és megnézi ott ahol élvezetesebb mint otthon. Innentől kezdve pedig ez az eredeti jó vagy kalózkodott gyengébb minőségű film értelmét veszti mivel ha valami tetszik valakinek igazából az úgyis megveszi ha pedig nem akkor semmiféle kárt nem okozott a gyártónak mivel amúgy se nézte volna meg De ez is csak saját vélemény. Csak arra lennék kíváncsi hogy hányan értenek velem egyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. No.1.
2010.05.23. 18:40
Arról nem is beszélve...
Az embernek tetszik egy zene, vegye meg eredetibe.
a 16-20 szám közül max 2 van, ami hallgatható. A többi nem ér egy sapka sz@rt sem.
Akkor mire vegyem meg a full albumot? Foglalja a polcomon a helyet a rakás szutyok?
Arról nem is beszélve, hogy rengeteg zene van olyan, ami szerintem meg sem jelenik cd-n. Értem ez alatt a mix-eket, feldolgozásokat stb.
És mi van, ha valakinek épp azok tetszenek? Akkor ne hallgassa inkább?
6 számjegyű (és nem egyessel kezdődik) zene van a gépemen. Abból mondhatni több mint a fele hallgathatatlan.
Film... Megvenni eredetibe?? Kifizetni érte egy rakás pénzt, azt megnézi az ember 2x, azt utána mehet a levesbe... Játéknál még azt mondom, hogy jól van...
Az ember elszórakozik vele, igaz akkor is sokallom a pénzt értük.
Pár hete vettem meg a CoD2-t is eredetiben. Még most sem volt a legolcsóbb, de nah... Azzal el vagyok több évig is, de gondolom mások is így látják.
Vannak játékok, amivel évekig el lehet játszadozni, és vannak olyanok amivel 2 nap után nem játszik többet.
Ízlések és pofonok...
És mint írta lentebb valaki, a fizetésünk messze nem hasonlít egyes országokhoz, ahol megvehetnek az emberek mindent. Olcsóbbak is az adott dolgok, meg ugye a fizetés is máshogy néz ki...


szerk: pár másodperccel lemaradva Cukrosbacsi kommentjétől, én is osztom a véleményét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Cukrosbacs...
2010.05.23. 18:46
neurosys: Mélyen egyet értek veled
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Suicid
2010.05.23. 18:50
megközelítés kérdése az egész

az eredetihez hasonló, és az eredetivel megegyező

egy jó ripp az eredetivel megegyező minőségű próbál lenni

aki ismer az tudja miket és hogyan készítek,na azt az eredetihez képest a legjobb minőségben ,de nem megegyezően készítem el elsősorban magamnak és így is osztom meg


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. StevyXIX
2010.05.23. 19:41
Nem kétszer kell megnézni a filmet, olyat vegyél meg amit máskor is szívesen újra megnézel.
Én több filmet is vettem, ha megfelelő áron kapom fogok is venni, de kicsit idegesítő, hogy még letöltök egy filmet, nézhetem egyből a filmet, addig eredeti DVD-nél felhívják a figyelmem a kalózkodásra, meg ne lopj! nagy piros betűkkel!, álljon már meg a menet, én egy eredeti korongot nézek, amiért fizettem és nekem mondják, hogy ne lopjak? Ez kb olyan, mintha boltba fizetés után utánam szólna, hogy ne lopjak. Másrészt volt alkalmam hibás anyagot eredetiben megnézni, Weeds 4. évadban több helyen angolul karatyolnak a magyar helyett, vagyis mindig egy bizonyos szereplő, de akár több mondatot is, van ám multi language, mikor egyik angolul dumál a másik meg magyarul válaszol, ez azért kicsit durva.
Zenéknek meg pofátlanul magas az áruk, játékoknak pc esetén hamar lemegy az áruk, erre nem nagyon lehet panasz, konzolosok húzhatják kicsit a szájukat, gyakran 2x vagy többször annyi az áruk, mint pc-n és nem is lesz olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. TescoZsomi
2010.05.23. 20:07
StevyXIX: Én életemben egyszer láttam a Keresztapa Trilógiát. Egyszer, és utoljára. Tényleg jó, meg tényleg zseniális színészi játékok vannak benne, de hogy én mégegyszer nem ülök le megnézni azt a részenként 3 órás vontatott, unalmas sz@rt, az is biztos. Ha megvettem volna, egyúttal dobhatnám is ki. De jajj! Ha a kidobott lemezt valaki megtalálja, akkor úgy fogja megnézni, hogy nem fizetett érte, úgyhogy kidovás elött lehetőleg törjem is szét a lemezeket...

Szóval sok olyan film van, amit egyszer érdemes megnézni, emrt megéri, de csak egyszer.

Nekem a legtöbb játék is addig tart, amíg a sztori. Egyszer végigmentem a cselekményen, utána nem tud lekötni. A komplett Csillagkapu-t is megnéztem. A simából a 10 évadot + 3 filmeg meg az Atlantiszt is, és azóta egyetlen részt nem tudok úgy megnézni, hogy igazán élvezzem, mert mindet ismerem. Ugyanez a szitu van az összes StarTrek filmmel és sorozattal, kivéve a TOS-al és TAS-al, mert azokat nem láttam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Suicid
2010.05.23. 20:25
a LOTR1 BD kiadása, magyar hang,már nem tudom pontosan hol , 1-2 percig ciriper közben

a bombák földjében BD a magyar hang akkora pattogás van hogy a hangfal is kárt szenved

namost ezeket visszaveszi a kiadó?

és vannak olyan filmek amit többször is meg lehet nézni,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szedah
2010.05.23. 20:41
Sok filmem van korongon, amit annó láttam, aztán megvettem, mert jók voltak, és szépen bontatlanul feltettem a polcra. Mostanában kedvet kaptam többhöz is, de rengeteg nem a olvasható. Számítógépen nézném, kipróbáltam több gépen is, meg sem nyikkannak. Nem az olvasó rossz. Akkor mi a büdös francért vegyem meg, ha nem használható, ha mégis, akkor végig untasson a jogi nyilatkozat, és még a szinkron/felirat is gagyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. StevyXIX
2010.05.23. 21:33
TESCO-Zsömle:
Akkor ezek szerint nem néznéd meg újra, nem mellesleg kicsi ellentmondasz magadnak, jó, de végül még is szar?
Egyébként nem vagyunk egyformák, van több filmem amit nem egyszer újra megnéztem, teszem azt gyűrűk ura vagy x-men vagy animatrix vagy FF VII AC vagy 300, de tudok még jó párat mondani. Van olyan film amit nem nagyon lehet meg nem érdemes újra megnézni, ilyen a memento mondjuk, de ki tudja van aki lehet ezt is szívesen újra nézné.
Szóval nem vagyunk egyformák, én nem sajnálom 3-4 havonta 10k-t letenni pár jó akciós filmért, másnak ez is sok, jól is néznék ki a polcon, nem egy halom jellegtelen másolt lemez van ott hanem filmek dobozban szépen.
Van aki lehet nem nézne újra egy filmet se amit látott előtte, én igen, nem vagyunk egyformák (szerencsére és ezt most nem negatív értelemben).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX
2010.05.23. 21:35
Szedah:
Nem sok eredeti lehet akkor, ennél jóval nagyobb a tartósságuk a filmeknek, valami hiba lehet és nálad, nekem minden film megy, akkor van baj ha karcos, de amúgy megy, szóval nem értelek, kiírt filmek lehet nem mennek pár év után, ha gyenge minőségű DVD-re írtad őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. StevyXIX
2010.05.23. 21:42
Suicid:
Én online szoktam rendelni a DVD-ket, eddig egyszer volt gond, sérült volt a lemez, mondták kompletten (DVD-vel ami talán még jó is volt, csak a tok volt sérült) küldjem vissza, egy hibaleírással mellékelve és cserélik és így is lett, pedig átvettem a futártól, mondhatta volna, miért nem akkor jeleztem mikor átvettem, de nem kötekedtek semmit, küldték újra.
Az viszont megesik, hogy rosszul csomagolják a filmeket és nem pattintják a helyére a korongot, na ettől már lehet baj, hiszen a korong hánykolódik szállítás meg rakodás közben is, annyira karcos lehet akár, hogy nem lehet használni se, de ez a kiadó hibája, nem figyelnek a megfelelő csomagolásra, ez tényleg nagyon szomorú, jó lenne ha ez ellen tennének, minél gyérebb és olcsóbb kiadású egy film annál gyakoribb ez a hiba, 4 DVD-s gyűrűk urával nem volt ilyen problémám, elhiheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ossyni
2010.05.23. 22:08
ÉRDEKES hsz.eket olvasok.Mint hogy megveszi az online játékot játszik 2 évet vele és sajnál érte akár 10 ezret(több 100óra játékért)...

Na de a megoldás az az lenne ha az ebay-t és a torrentet egyesítenék.
Egy film ára nem lenne több mint 1-500ft(legfelső határ 500ft legújabb).Több millió felhasználóval számolva már nem is kicsi lenne a haszon, több mint most, ezért viszont a legjobb minőségben bdxvid,bd, minőségben lehetne letölteni.
Ellenben a kiadóknak rengeteg munkát meg lehetne spórolni.
100ft az a határ amit nem érdekli az embert, ha nem is olyan jó a film, ennyi lenne az átlag film.
Az egyéb torrentezést viszont a törvény büntetné(szigorúan nem úgy mint most).

Ez vagy így fog működni vagy sehogy, nem véletlen az sem, hogy az internet már lassan mindenütt elérhető lesz, mert online téka lesz,ez így lesz, mert másképp nem tud majd működni a piac.
Az avatar is 2000ft-ért már megvehető volt, most, azon se sok haszon van már...

A játék más tészta, ott a letöltés online intallal nyomnám pay-pal persze mindenütt, (igaz még lassú az intézése) és nem lehetne több mint 2-3 ezer forint a legújabb játék. -most azért olyan drága a játék mert millió előállítási,szállítási és (multi) polcdíjjai vannak + haszon haszon mindenütt...

Ezek így leszek, másképp nem megy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szedah
2010.05.23. 22:11
StevyXIX:
Felhívnám a figyelmed írásomban a "...megvettem, mert jók voltak, és szépen bontatlanul feltettem a polcra." részre. Eredetiekről beszélek. Bevittem a céghez ezeket, és 8 gépből egy sem tudta olvasni. Nem karcosak. Nem piacon vett gagyi másolatok, mind online rendeltem szakboltból. Innentől nem érdekel, hogy mi a gond, nem nálam van. Nem egy filmről van szó, hanem többről. Sajna ezeket évekkel ezelőtt vettem, csak most lett időm, kedvem újra megnézni ezeket, így már a számla sincs meg, és igazából egy perc időt sem akarok továbbiakban erre fordítani. Letöltöm azt csókolom.

Pont ezért is lenne szimpatikus egy havidíjas megoldás, amolyan HBO online, csak jobb, újabb filmekkel. Kb. erről beszél a cikkben az úriember is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. StevyXIX
2010.05.24. 01:34
Az érdekes, mert nekem 100+ filmmel semmi bajom nem volt eddig (de a haveromnak is akad ennyi, neki se volt sok problémája), nem tudom mit csináltál azokkal a lemezekkel, de ha nem karcosak, nem tartottad embertelen (DVD-telen ) körülmények közt, akkor nem szabadna ilyennek történnie, vagy azt is megnézném honnan vetted. Még akármilyen gagyi 500 Ft-os filmek is mennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. XtreemX
2010.05.24. 02:11
Ami a filmeket/játékokat illeti.. pont 2x anyiba kerülnek mint amit egy magyar pénztárca elbír. Ha fele ennyi lenne,tuti hogy minden filmet BR lemezen vennék meg és minden játékom eredeti lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2010.05.24. 02:40
Nem a filmek/játékok drágák, hanem a fizetésünk kevés, ha átlag kereset itt is lenne havi 400-500k Ft (nyugati fejlett országok átlag keresete ennyire jön ki) akkor kicsit más lenne a helyzet, havi 20-30k-t dalolva költhetne ilyenekre bárki.
Blu-ray még fél áron is drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. attilakis
2010.05.24. 06:52
Zenészként már vagy 10 éve olvasok erről a dologról,csak most már a filmes szakmát is utolérte a letöltés problémája. És? Történt valami? Semmi. A jogi szabályozás még mindig nincs,pár próbálkozás,PirateBay per...stb. de hol beszélhetünk átfogó,egységes rendszabályokról,törvényekről? Akkor meg mit vár a jogalkotó vagy a filmes-zenész szakma? Személy szerint én különben se azt büntetném aki letölt,hanem aki fel,ő teszi lehetővé a " kalózkodást ".
Ami igaz... vannak olyan dolgok amit a boltban akkor se tudnánk megvenni ha akarnánk, persze,hogy letöltjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibszi
2010.05.24. 09:20
Amíg Magyarországon az emberek minimálbére nem éri el a 100ezer Forintot addig álmunkba se gondoljuk, hogy fel fog virágozni a piac. Gondoljunk csak bele, vegyünk egy PC játékot vagy akár egy dupla lemezes DVD-t ami kb 8 ezer forint. Ez egy minimál bért kereső ember fizetésének a 10%-a... nem hinném hogy van olyan ember aki ételt vonna meg a családjától csakhogy megnézhessen egy filmet. De amúgy kár is ezen problémázni, mert ez egyszer elkezdődött, ezután pedig az internet sávszélességének növelésével egyre csak rosszabb lesz. És jöhet bármilyen jogi szabályozás, a letöltésre megoldás mindig lesz... ha nem torrent akkor más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bakos4494
2010.05.24. 11:31
Digi Topnet. Mire a gondolat, hogy pénzt adjak egy filmért, szoftverért, zenéért megformálódna bennem, már le is jött. Otthonról! Nem ültem kocsiba, nem szennyeztem a környezetet, nem fokoztam a zsúfoltságot és működik ünnepnapon is! A polémia egyébként felesleges, hiszen amiért nem kell fizetni, azért nem kell dolgozni sem és ki az a barom aki feleslegesen dolgozik. Persze akinek papa-mama adja vagy sz@rja a ZS-t. A természet egyik alaptörvénye a legkisebb kényszer (entrópiamaximum) elve. Ami elromolhat, az el is romlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto
2010.05.24. 21:06
ossyni: "-most azért olyan drága a játék mert millió előállítási,szállítási és (multi) polcdíjjai vannak + haszon haszon mindenütt..."

Valamikor én is olvastam valahol valami ilyesmiről csakhogy azóta megjött Steam és társai (d2d, impulse) és ha megnézed az ottani árakat hát drágább náluk bármi mint a boltban. Pedig se csomagolás, se szállítás, se polcdíj. Most akkor hogy van ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2010.05.24. 21:22
Fizessünk az adatforgalomért, 10GB fölött bizonyos összeget, mondjuk 1GB 50 Ft, elég korrekt ár lenne (de népszerű leszek )

Avisto:
Környezetvédelmi díj!
Amúgy nem ránk szabták az árakat, nyugaton nem drágább, mint boltban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!