iPon Hírek

Egy gén, amely emberré tesz

Dátum | 2012. 11. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Edinburgh-i Egyetem munkatársai és nemzetközi kutatócsoportjuk fontos lépést tett előre annak megfejtése érdekében, hogy milyen változás tette fajunkat azzá, ami ma. A szakértők szerint az általuk felfedezett miR-941 nevű, mikroRNS-t kódoló gén rendkívül fontos szerepet játszott az agy fejlődésében, és talán segíthet megérteni, hogyan kezdtek el elődeink eszközt használni és szóban kommunikálni.

A kutatók 11 emlősfaj, köztük a csimpánz, a gorilla, az egér és a patkány genomját vetették össze az emberi génállománnyal eltérések után kutatva. Az összehasonlító elemzés során akadtak rá az említett génre, amely úgy tűnik, hogy sajátosan emberi jellegzetesség, és legközelebbi rokonainkban sincs nyoma. A szakértők szerint a gén valamikor 1‒6 millió évvel ezelőtt jelenhetett meg az emberi genomban, azt követően, hogy fajunk evolúciója elvált a többi emberszabásúétól.

A miR-941 elsődlegesen a magasabb rendű agyműködés két területére hat: a döntéshozatali központra, illetve a nyelvi képességekre, és mint tudjuk, mindkét régió magas szintű fejlettsége jelentős szerepet játszik emberi mivoltunkban.A fajok közti genetikai különbségek többsége meglévő gének törlődése (deléció) vagy megkettőződése (duplikáció) révén következik be, a miR-941 azonban ebből a szempontból is különlegesnek számít. A kutatók állítása szerint a gén teljesen funkcióképesen emelkedett ki a nem kódoló DNS-szakaszok közül, mégpedig evolúciós szempontból rendkívül rövid idő alatt.

Martin Taylor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vizsgálat világosan megmutatja: az emberi faj genetikai szempontból is különlegesnek számít. Ez a génszakasz egy drámai változásokkal teli korban szinte a semmiből bukkant fel, abban az időszakban, amikor őseink elkezdtek felegyenesedve járni, hosszabb ideig élni, beszélni és eszközt használni. A szakértők reményei szerint a projekt folytatása során további, az emberré válásban kulcsfontosságú szerepet betöltő génekre bukkannak majd rá.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Asagrim
2012.11.17. 21:26
Micsoda világrengető új felfedezés ... a génállományunk azon része tesz minket emberré, ami nem közös egyik másik fajjal se ... hűha ... tuti hazudnak! [/sarcasm]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lecza
2012.11.18. 07:31
Kiskoromban volt egy rajzfilmsorozat, Johnny Quest volt a címe. Egyik részében azzal magyarázták az emberek kialakulását, hogy egy UFO leszállt a Földre és befogott egy gorillát, amit egy gép segítségével elkezdett okosítani. Lehet, hogy tényleg ez történt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Narval
2012.11.18. 11:18
Asagrim Ha Neked kéne ezt csinálni, szerintem azt se tudnád, hogyan kezdjél neki. Nem csak azt mondták, h ebben és ebben a kontigban találtak 1,6 millió nukleotid eltérést a fajok között, mert ezt tényleg nem nagy kunszt megcsinálni. Azt is megmondták, hogy a termék szerkezetében milyen eltérések vannak. Nyilván még értékesebbek lennének ezek az eredmények, ha mechanizmust is sikerülne mögé tenni, de ez így önmagában is érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2012.11.18. 12:26
lecza: az badarság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gatee
2012.11.18. 15:39
Simba: Nem értek egyet. A földön lévő élet kialakulásában és az emberi fejlődésben is túl sok a véletlen amiket a kutatók a mai napig nem tudnak mivel magyarázni. Vagy ez a bolygó a legnagyobb mázlista az egész univerzumban vagy pedig külső segítség is közrejátszott valamikor az ősmúltban. Ennek nem maradt volna nyoma és ha így is történt valószínűleg nem fogunk rá soha bizonyítékot találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Gatee
2012.11.18. 19:02
Aha, és az a bizonyos külső segítség, a nagy idegen civilizáció hogyan alakult ki? Vigyázz, mert hamar végtelen ciklusba tudod keverni magad ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2012.11.18. 19:11
"a véletlen"

Retorikailag hibás szubjektív fogalmakkal dobálózni. A "véletlen" pont olyan, mint a "világos" és "sötét", vagy "kicsi" és "nagy". Számodra ezek a szavak talán mondanak valamit (nem biztos), de a fizikában és kémiában nincs ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!