iPon Hírek

Egy lépéssel közelebb a T-1000-es Terminátorhoz

Dátum | 2016. 08. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár a T-1000-es Terminátor megépítésére egy darabig még biztosan várni kell, az ausztráliai RMIT Egyetem kutatóinak legújabb fejlesztése fontos lépést jelenthet a szilárdtest elektronikától a hajlékony és dinamikusan újrakonfigurálható áramkörök létrejötte felé. Szemben a napjainkban elterjedt rendszerekkel, ez utóbbiak alegységei egy napon képesek lehetnek arra, hogy sejtekként mozogva önállóan kommunikáljanak egymással, és egyetlen elrendezés helyett a kívánság szerinti áramköröket hozzanak létre. Az utóbbi években ennek megvalósítására a folyékonyfém ötvözetek, különösen a gallium nem mérgező ötvözetei tűntek a leginkább alkalmasnak. Egy-egy ilyen fémcsepp nagyon jól vezető maggal és vékony, félvezető oxidbevonattal rendelkezik, vagyis ezen egységekből változatos áramköröket lehet létrehozni. Annak kiderítése érdekében, hogy a folyékonyfém cseppeket hogyan lehetne önálló mozgásra bírni, Kourosh Kalantar-zadeh és kollégái vízbe helyezték az apró egységeket. „A cseppek egy másik, ionokat tartalmazó folyadékba helyezésével megtörhető a köztük lévő szimmetria, így azok szabadon mozoghatnak a tér három irányába, de mostanáig nem nagyon értettük, hogy a folyékonyfém cseppjei hogyan reagálnak a környező folyadékra” – mondja Kalantar-zadeh.
A szakértők változtatták a víz savasságát, lúgosságát és sótartalmát, majd megfigyelték, hogy mi történik a cseppekkel ennek hatására. A folyadék kémiai összetételének variálása elégnek bizonyult a cseppek mozgatásához és alakjuk megváltoztatásához, anélkül, hogy ezt bármilyen külső mechanikai, elektronikus vagy optikai stimulációval segítették volna elő. Ezt a felfedezést kiaknázva a szakértők aztán mozgó objektumokat, kapcsolókat és apró szivattyúkat hoztak létre, amelyek önállóak működtek, és pusztán az ezeket körülvevő folyadék összetétele vezérelte őket. A fejlesztésről beszámoló tanulmányukban a kutatók részletesen ismertetik, hogy milyen körülmények között kezdenek mozogni vagy nyúlni a folyékonyfém cseppek, menyire válik folyékonnyá azok felszíne, és hogyan áramoltathatók ide-oda. A publikációban azt is elmagyarázzák a szakértők, hogyan gyűlik fel az elektromos töltés a cseppek felszínén, és hogy ez hogyan használható fel különböző célokra. Kalantar-zadeh szerint a módszert továbbfejlesztve egy napon a T-1000-es Terminátorhoz hasonló, három dimenziós, folyékonyfém humanoidokat is létre lehet hozni, de a fejlesztésnek ezen kívül is számos területen lehet haszna az intelligens mérnöki megoldásoktól a biomedicináig.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. halaszlo
2016.08.12. 09:02
És ennek most örülnünk kellene??? Hogy megcsinálják a T-1000-et??? Basszus! Látták ezek a Terminátor 2-t?
Ott nem örültek annyira ennek....

Viccet félre téve a videó nem túl meggyőző. Azon kívül, hogy egy higanycseppet valami sárga lével tologatnak. Szóval megnyugodhatunk, ebből még sokáig nem lesz T-1000-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba halas...
2016.08.12. 10:31
Ezek szerint nem csak nekem tűnik bullshitnek, megnyugodtam.
Ez kb. olyan, mintha felfedezték volna mondjuk a C-H láncot és azt mondanák, hogy egyszer ebből még ember építhető.
Hát ja, egyszer biztos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SuhiTomi halas...
2016.08.12. 13:39
Mindegy, hogy milyen sokára lesz meg a T1000-es, ne nyugodj meg! Majd visszaküldik a jövőből holnaputánra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. crowly
2016.08.12. 13:48
A T1000-nél amúgy sem az elektronika flexibilitása volt a fő jellemző. Az elektronika maga lehet olyan kicsi, hogy nem szükséges folyékonynak lenni, mert mindössze egy szabad szemmel alig látható porszemnyi chip. A probléma egy mázsás folyékony fém massza irányítása ezekkel a kis vezérlőkkel. A fenti videó alapján ehhez semmilyen módon nem kerültek közelebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp SuhiT...
2016.08.12. 13:49
Nem, nem, időutazásról nem volt szó, csak a T-1000-ről

szerk: amúgy valóban egy nagy 0 az egész, legalábbis így nem hozzáértőként, de gondolom valamit publikálniuk kellett már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gombabacsi
2016.08.12. 14:41
egyre több az ilyen lufi tudományos hír...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Chrematori...
2016.08.12. 16:30
Sarah Connor nem kedveli ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thestock Chrem...
2016.08.12. 22:45
Skynet megbökte Kourosh Kalantar-Zadeh-t
Am nem tudom elképzelni hogy ezek az embörök terminátorokról kezdtek hablatyolni. Ez szerintem úgy történt hogy a firkászok meghallották mi a sztori, lecsaptak rá mint gyöngytyúk a takonyra. Emberünk kiállt, elkezdett mindenféle gallium ötvözetről meg savas vízről beszélni mire a zújságírok feltették a várva várt kérdést: lesz-e mimetikus polialoid terminátor. Feladva a szélmalom harcot igennel válaszolt,ezek meg boldogan megírták hogy a gépek lázadása valóra fog válni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HozeManuel
2016.08.13. 12:43
Jobb lett volna ha dobják ezt az idétlen T1000 poént. Nagyon komolytalanná teszi az egész felfedezést pedig tényleg jelentős. Persze még jó sok év mire ebből eladható terméket fognak fabrikálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Chrematori... thest...
2016.08.13. 16:24
Valahol mindennek el kellett kezdődnie, ez is talán egy kezdet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek tibai...
2016.08.13. 23:24
Félig hozzáértőként mondhatom, hogy clickbait cikk.

Ez egy egyszerű mikrofluidikai cucc, mi is csináltunk az egyetemen ilyesmiket. Egyszerűen mikro méretekben speciális áramlástani jelenségeket használnak erre. Pl vércsepp szétválasztása sejtekre és plazmára stb.

+ én sem tudom elképzelni, hogy egy valamirevaló tudós Terminátorról beszéljen egy cikkben... Valami gyökér újságíró a szájába adta a választ egy interjúban. Igaz, mi is hajlamosak vagyunk egy-egy interjúban, prezentációban kicsit elkalandozni. 10-20-30 éves távolságban Mátrixról fantáziálva (de annak van mondjuk technológiai alapja is...)

...és vicces is, hogy rákerestem googleben, és csont nélkül lehozták a csoportvezrtő interjús cikket ilyen bevezetővel és címmel kb. vigyázni kell mit mond az ember
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chrematori... Renho...
2016.08.14. 12:03
Ha azt vesszük, anno a telefon is érdekesen indult. Vezetékhez kötött, sok sok korláttal. És manapság? Vezetékek nélkül, akár egy karórán keresztül is lehet beszélni. Ha azt vesszük, abból kiindulva hogy az emberiség is hogyan kezdte, kövekkel és botokkal, majd hová jutott 2016 ig, nem tartom lehetetlennek. Viszont nem hiányzik ez a nyakamra, ahogy a mesterséges intelligencia sem, mivel az emberiség annyira önpusztító, és ostoba, hogy egy ilyen rendszer szanaszét ölne mindenkit a bolygó megmentéséért. Szintúgy az sem hiányzik, hogy chip eljék az embereket, meg hogy egyik ember a másik felett álljon. Elég baj az már most, hogy az okos eszközeinkkel igazából nyilvános börtönben élünk, arról nem beszélve, hogy számtalan műhold lát minket nap mint nap, ha csak kimozdulunk az otthonunkból. A T1000 esig még sok sok idő fog eltelni, vagy legalábbis egy koncepció modellig, ami hasonlít rá. Viszont ezek a fejlődések nekem nem tetszenek, pláne hogy egyik ember parancsol a többinek, és majd szépen rá akarják erőszakolni az emberre az akaratukat, lesz itt még ezekből harc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thestock Chrem...
2016.08.14. 15:36
A telefonra valamilyen szinten szükség volt. Előtte is igyekeztek mindenféle távközlési formát kialakítani (pl füstjelek).
Sajnos most is arról szól hogy ki van felül,és ki irányít. Ez mindig is így volt... Az igazán nagy "vezetőknek" már nem a pénz számít,mert abból már annyi van hogy az utána elkövetkezendő X generációnak sem lenne anyagi gondja,hanem a hatalom. De hát ilyen az hogy ha hatalommániás pszichopaták a vezetők..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Chrematori... thest...
2016.08.14. 19:16
Mondanám, hogy normális embert kellene vezetői posztra tenni, aki felelős mindenkiért, a rendért, a haladásért. Aki igazán normális, intelligens, és nem a pénz vagy a hatalom érdekli. De ilyenkor elgondolkodtat egy kérdés, létezne-e egyáltalán olyan mértékben igazán normális ember, akit ilyen posztra kerülve nem bódít meg a hatalomvágy? Szerintem ilyen ember nem létezik. Mondanám ezt magamról, mert 3.ik évtizedem taposom, és soha nem érdekelt hogy minél több pénzem/vagyonom lehessen, vagy sosem irigyeltem senkit. De nem tudhatom mi lenne egy ilyen poszton velem most, vagy akár 1-2 év után. Az emberi természet egyszerűen kiszámíthatatlan. Tökéletes rend nem létezik, csupán kompromisszumok, amiket elfogadva élünk.
Témához visszatérve érdekesnek érdekes kutatás, remélem haladni is fog, és hasznos célra törnek vele. Kinézem belőlük, hogy majd az állam finanszírozza az egészet, és az első működő fejlesztés a fegyvereket gyarapítja majd... De belegondolva elég érdekes lenne egy folyékony fém alapú PC
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek Chrem...
2016.08.14. 20:31
... de érted, ez egy marhaság, semmi köze még csak nyomokban sem a T1000-es megvalósításához.

Ez egy elektronikában és tudományos-orvosi fejlesztésekben nagyszerűen használható mikrofluidikai jelenség....0%-ban van köze a robotika fejlődéséhez.

Esetleg talán a folyékony fémek manipulálásával jobb neurális implantátumokat gyárthatunk majd, amikkel pl gyógyítható a gerincsérülés, vagy agyi rendellenességek. Esetleg egy robotkart rátudunk kapcsolni az amputált csonkra hatékonyabban.

Egyszerűen a kutató arc elkalandozott, és benyomott egy kis fantáziálgatást, amúgy ennek az egésznek totálisan semmi köze nincs a humanoid robotikához... max az elasztikus elektronikához.

Csak, hogy mondjak valamit ennél egymilliószor fenyegetőbb dolgokat lehet kihozni a jelenkori technikával: gombnyomással lézer segítségével kitudunk kapcsolni az agyban bármilyen érzelmet szinte egerekben. elég csak génmódosító vírust alkalmazni. A génmódosítás olyan egyszerűvé vált, hogy ettől sokkal jobban kéne tartanod, hiszen hamarosan Ebay-ről rendelsz egy kitet, és otthon szórakozhatsz vele. Technikailag semmi akadálya, hogy mutáns kisbabád legyen, ami világít a sötétben. Sőt tömegével vannak olyan mesterséges vírusok amivel bármilyen utólagos génmódosítást el lehet végezni embereken is. Azért a kikapcsolható/ gyengíthető félelem jól jöhet a hadseregnek katonák esetében. Szerencsére hadiipari alkalmazásról nem tudok még... pedig lenne pár csúnya ötletem

A jó dolog, hogy ezeknek nagyon sok pozitív hozadéka is van, hiszen abszolút a génmódosításé a jövő.. Betegségek, élelmezés, ivóvíz stb... szinte mindenre megoldást nyújt a jövőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Chrematori... Renho...
2016.08.15. 10:20
Amilyen rohamos tempóval fejlődik a technológia, nem csodálkoznék ha pár évtizeden belül valami nagy áttörést érnének el ezzel. Génmanipulálás egy hasznos dolog, és igaz hogy veszélyes is. Még ide sorolnám a nanobotokat, illetve a rádióhullámokat is, amiről írhatnék egy regényt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!