iPon Hírek

Egy napon miniatűr szélturbinákkal tölthetjük mobilunkat

Dátum | 2014. 01. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érdekes elgondolással álltak elő a Texasi Egyetem kutatói: mikroszkopikus méretű szélkerekekkel gondoskodnának kisebb elektronikus készülékeink energiaellátásáról. A szakértők által megálmodott és kivitelezett miniturbinák legszélesebb pontjukon is csak 1,8 milliméteresek, így rengeteg elfér belőlük egy mobiltelefonnyi felületen. Az elképzelés szerint speciális tokokra helyeznék el a miniatűr szélkerekeket, amelyeket aztán a készülék lóbálásával vagy légáramba helyezésével lehetne mozgásra bírni. A generált energia pedig az akkumulátor felé továbbítódna. A fejlesztők elsődlegesen aprócska robotikus készülékek tervezésével és gyártásával foglalkoznak, így bevett módszereik vannak arra, hogyan lehet ebben a mérettartományban megbízható és időtálló szerkezetek alkotni. A kutatók a tajvani WinMEMS-szel karöltve speciális galvanizáló technikákkal hozzák létre a struktúrák kétdimenziós változatát, amelyből aztán magától összecsomagolódik a kívánt térbeli szerkezet.
Egy penny és az aprócska szélkerekek egyik példánya
A texasi kutatók szerint kisméretű turbinák számos különféle célra felhasználhatók lehetnek. A tavaly szeptemberi laborteszteken remekül vizsgáztak a legerősebb légáramlatokban is, nikkelötvözet alapanyaguk kellően strapabírónak tűnik, és aerodinamikai kialakításuk is nagyon kedvező. A gyártási folyamat meglehetősen olcsó, mivel több ezer szélkereket lehet egy lapra legyártani, így tömeges előállítása sem jelenthet problémát. A tervezők szerint ilyen módon olcsón állítható elő energia a legkülönbözőbb elektronikus készülékek számára, illetve olyan rendszerek esetében is, amelyek elhelyezkedése nem engedi, hogy nagyobb szélerőművek legyenek a környéken. A több ezer piciny szélturbinát tartalmazó paneleket épületek falára vagy tetejére is el lehetne helyezni, hasonlóan ahhoz, ahogy a napelemeket használjuk napjainkban. Arról egyelőre nem sokat tudni, hogy egy-egy ilyen rendszer mennyi energiát képes megtermelni, de bizonyára lesznek olyan esetek, amikor hasznosnak bizonyulhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Enno
2014.01.14. 12:54
Hát igen a zsebembe mindig fúj a szél szóval mobilt pont nem, de ház borítást, autót, valami mást még eltudnék képzelni. Ha már ki kéne tegyem a mobilom a "szélbe" töltőre is rakhatnám az amíg a kezembe van nem hiszem h számottevő töltés lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. coolpet
2014.01.14. 13:34
Napkollektoros telefontok micro USB csatlakozoval?

Eeeeees feltalaltam a spanyol viaszt!

Johogynem vizeromuvet akarnak rarakni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2014.01.14. 14:46
Bonyolult, ezért használhatatlan. Maradjon a kurblis megoldás...

Amúgy csodálkozom hogy még senki sem csinált kerékpáros dinamós töltőt.... fedélzeti gps-nek túrákra bőven jó volna.. már ha e-paperes a gps... máskülönben gyorsan leszívja a póvát az eszköz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!