iPon Hírek

Egy ősi tó üledékéből épülhetett fel a marsi Sharp-hegy

Dátum | 2014. 12. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Curiosity marsjáró által begyűjtött adatok alapján a szakértők szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Gale-kráter közepén magasodó Sharp-hegy egy ősi tó üledékéből épült fel több tízmillió év alatt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vörös bolygón a múltban hosszú ideig uralkodott olyan éghajlat, amely lehetővé tette a tartós felszíni vizek létezését. Nem ez az első alkalom, hogy a Curiosity-csapat arra a következtetésre jutott, hogy a hatalmas kráterben egykor egy hosszú ideig fennálló tó létezett. Egy évvel ezelőtt a Yellowknife Bay nevű terület vizsgálata alapján állították, hogy a területet évmilliókig egy (vagy több) édesvizű tó borította, mielőtt a bolygó vastag légkörének elvesztése után véglegesen elpárolgott volna a vízkészlet. Az azóta összeszedett adatok tovább erősítették ezt a feltevést, és a szakértők most már úgy vélik, hogy a tó 3,5 milliárd évvel ezelőtt a 154 kilométer átmérőjű kráter teljes egészére kiterjedhetett, a középen található 5 kilométer magas hegy pedig az állóvíz alján képződő üledékrétegekből jött létre.
A torkolat üledékes lejtői
Mindez erősen megkérdőjelezi azon korábbi feltevéseket, amelyek szerint meleg és nedves környezet csak lokálisan és időszakosan létezhetett a Marson, mondja Ashwin Vasavada, a Curiosity-projekt egyik vezető kutatója. Akár az is elképzelhető, hogy a korai időszakban a bolygó egykori vastag légköre globálisan fagypont fölé emelte a hőmérsékletet, folytatja a szakértő. A kutatók néhány hónappal ezelőtt, amikor a rover még távolabb volt a hegytől, különös, dél felé tekintő, megdőlt homokkő sziklákat vettek észre a Curiosity felvételein. A geológusok szerint ezek a Sharp-hegy felé néző kövek azokon a helyeken formálódhattak, ahol a környék vízfolyásai beletorkolltak a helyi tóba. A befolyó víz a torkolatban rakta le üledékét, amely a mélybe süllyedve egyre hosszabb lejtős részt hozott létre. Az idei év szeptemberében aztán a Curiosity megérkezett a Sharp-hegy lábához, és ott új, finoman rétegzett kőzetekre bukkant, amelyek feltehetően akkor keletkeztek, amikor az üledék apró szemcséi lassan leülepedtek a tó belső vidékeinek fenekére. Az elkülönülő rétegek egyben azt is sugallják, hogy a vízrendszer szezonális változásokon esett át.
A torkolatvidék réteges kőzetei...
A rover által vizsgált részen a vízfolyás a Gale-kráter északi peremének irányából érkezett, és innen táplálta a kráter belsejében található tavat vagy tavakat, egyrészt vízzel, másrészt az általa hordozott egyéb anyagokkal, amelyek lassan leülepedve elkezdték felépíteni a hegyet. A folyamat eredményeként a teljes kráter feltelt üledékkel, a perem és a mostani hegy közötti részeket azonban a szél a tó eltűnését követően lassan eltüntette. Ahogy a Curiosity egyre feljebb kapaszkodik a Sharp-hegyre, remélhetőleg újabb információkra derül majd fény a felszíni formát létrehozó folyamatokkal, és bolygó éghajlatának történetével kapcsolatban is. A kutatócsoport nagy reményeket fűz az üledékrétegek vizsgálatához, mivel ha valaha is létezett mikrobiális élet a Marson, ezen rétegekben valószínűleg nyoma kell hogy legyen ennek.
...és a Sharp-hegy jóval finomabban rétegelt anyaga
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!