iPon Hírek

Egy rendszerbe kapcsolták két patkány agyát

Dátum | 2013. 03. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Elkészült és működik az első agy-agy interfész: két patkány agya között építettek ki olyan kapcsolatot, amelynek eredményeként az állatok agya tandemben működik. „Nem telepátiáról van szó, és nem is a Borgról, de egy olyan új központi idegrendszert kreáltunk, amely két agyból áll” – mondta el Miguel Nicolelis, a Duke Egyetem neurológusa. A kutató magyarázata szerint a kísérlet az első lépést jelentheti az olyan organikus számítógépek felé, amelyekben összekapcsolt állati agyak oldják meg a feladatokat. Az eredmények hírét más idegi implantátumokkal foglalkozó kutatók szkeptikusan fogadták. Lee Miller, a Northwestern szakértője szerint Nicolelis csoportja valóban nagyon fontos lépést tett előre a neurális interfészek fejlesztésének területén, de a kísérletről beszámoló tanulmány egyes mondatai leginkább egy rosszul megírt hollywoodi sci-fi forgatókönyvére emlékeztetnek, és nem igazán világos, hogy mi a célja a kutatás ezen irányának. Nicolelis és kollégái korábban olyan implantátumokat fejlesztettek ki, amelyek mesterséges rendszerek és állati agyak között teremtettek kétirányú kapcsolatot: segítségükkel a kísérleti állatok valódi és virtuális robotkarokat tudtak irányítani, a beáramló jeleknek köszönhetően pedig a művégtagok révén érzékelni is tudták a körülöttük lévő világot. Legújabb projektjükben gyakorlatilag ugyanezt a rendszert valósították meg, csak ezúttal két élő patkány agyát kapcsolták össze.
Az egyik állatot betanították arra, hogy egy fényjelzés által irányított módon válasszon két kar aktiválása közül. Az alany agyi implantátuma rögzítette a patkány motoros kérgében lezajló idegi folyamatokat, majd egyszerűbb jelekké alakítottá át ezeket: ha az alany az egyik kart nyomta le, akkor egyetlen impulzussá, ha a másikat, akkor egy jelsorozattá kódolta át az idegi történéseket. Ezeket a leegyszerűsített jeleket közvetítették aztán a másik kísérleti állat agya felé, amely szintén két aktiválható karral volt egy tárolóba zárva. Ha az agyába érkező impulzus alapján ugyanazt kart választotta, mint az első patkány, akkor mindkét állat jutalmat kapott. Ez az esetek 64 százalékában történt meg, ami ugyan alacsony eredményességnek tűnhet, de a puszta véletlennél mégis jóval magasabb. A patkányok hasonlóan sikeresen működtek együtt, amikor különféle stimulusokat kellett elkülöníteniük bajszuk szőreinek segítségével. Az implantátum ezúttal az agy érintést feldolgozó régiójába volt beültetve, és a tandem viselkedés még úgy is működött, hogy az egyik patkány Brazíliában, a másik pedig a Duke észak-karolinai laborjában tartózkodott. Több szakértő is kétségeit fejezte ki a kísérlet eredményességével kapcsolatban. Andrew Schwartz, a Pittburgh-i Egyetem neurológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a dekódolást végző patkány igencsak rosszul teljesített még úgy is, hogy csak két lehetőség közül kellett választania. „Bár első hallásra úgy tűnhet, mintha valamiféle mentális telemetriáról lenne szó, valójában a bináris észlelés és döntéshozatal egy nagyon egyszerű demonstrációjával van dolgunk. Ahhoz, hogy igazán érdekes legyen az eredmény, értékek valamiféle folyamatos spektrumát kellene kódolni, közvetíteni és feldolgozni” – véli a szakértő.

Nicolelis ugyanakkor azt mondja, hogy bár valóban egyszerű feladatokról volt szó, a patkányok viselkedése érdekes változásokon ment át a kísérlet során. Mivel a második patkány helyes jelértelmezése esetén az első is jutalmat kapott, a kódolást végző egyed egyre letisztultabb és egyértelműbb mozdulatokkal kezdte megvalósítani döntését. Ennek köszönhetően javult átvitel jel-zaj viszonya, a második patkány pedig könnyebben értelmezhető üzeneteket kapott. Nem igazán érthető azonban, hogy mi lehet egy ilyen rendszer értelme. Nicolelis szerint az organikus számítógépeken kívül a módszerrel egyazon agy sérülés miatt egymástól elszeparálódott részei is újra összeköttetésbe hozhatók egymással. A szakterület kutatóinak többsége szerint azonban a kísérlet enyhén szólva is bizarr, és a célkitűzések is elég furcsának tűnnek. A Duke kutatói azonban nem csüggednek, a tudóscsoport már megkezdte a következő kísérlet előkészületeit, amelynek során négy egér agyát szeretnék összekapcsolni, utána pedig majmokon is kipróbálnák a rendszert, már jóval bonyolultabb feladatokkal, és reményeik szerint egyértelműbb és mások számára is meggyőzőbb eredményekkel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. Skorbut
2013.03.01. 15:29
Duke Forever
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Ronan
2013.03.01. 15:41
Szóval rockeffeler és többi sátánista nagyapa egybekapcsolt agyal irányitja a világot...érdekes hír..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. myckie2
2013.03.01. 15:42
2011? Wait what?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ronan
2013.03.01. 15:43
Azt két tudóst is tarkón lehetne szúrni egy optikai kábellel vagy sata kábellel és meglátjuk mit szólnának ők hozzá..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. petXYZW
2013.03.01. 15:57
"A szakterület kutatóinak többsége szerint azonban a kísérlet enyhén szólva is bizarr"

Hát elég bizar az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Humbuk
2013.03.01. 16:44
Ummm.... Nem semmi! Ha igaz...

Ha azt vesszük, hogy az agy is elektromos impulzusokkal "operál" és azt, hogy a legtöbb impulzus lemásolható, újra előállítható... Why not? Működhet!

Haha én vagyok Vér Pityu és nekem 8 agyas patkány procim van!

Pár éve már volt ehhez picit hasonló patkány agysejtes próbálkozás(organikus proci formában)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Vizion
2013.03.01. 17:18
Gratulálunk! Ön a halála után a Blahán kapcsolhatja a lámpákat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. patrik2991
2013.03.01. 19:31
64% tényleg eredmény, alapból ugyebár 50-50% az esély, tételezzük fel, hogy ez soha nem jön ki ennyire, hol erre hol arra tolódik el valamennyivel. Ha azt mondják 75% akk az már valami, ez csak tök véletlen szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. enisherpa
2013.03.01. 21:23
Fognak egymillió majmot. Rákapcsolják rádión át az agyukra a hadsereget. A majmok mennek előre, és lőnek.
Sokkal környzetbarátabb megoldás, mint távvezérelt robotokkal tenni ugyanezt. Bár szerintem a vegyi fegyvereket hordozó drónok költséghatékonyabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rexsimus
2013.03.02. 10:17
Mi borg vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mesmar
2013.03.02. 10:25
ebből a videóból mi látszik? nemnagyon értem. csinálhatták volna kicsit meggyőzőbbre is, hátha elhiszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dlaccc
2013.03.02. 12:42
szerintem itt le is lehet állni ezzel..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ronan
2013.03.02. 14:51
enisherpa-->> Te is egy pszichopata lehetsz mint azok sátánista nagyapák mit a rocefeller meg a többi feredehajlamú..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ronan
2013.03.02. 14:57
enisherpa@De nagyon remélem hogy nem ugy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. enisherpa
2013.03.02. 18:39
@ Ronan: Én csak ismerem az észjárásukat valamennyire. A legtöbb pénz a katonai fejlesztésekre ment mindig, és általában igyekeztek ezeket valami másnak beállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2013.03.02. 23:13
Megtortent eset,felirat lessz az uj Asylum fil elejen!Es errol fog szolni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2013.03.03. 16:48
Zsir új gép eladó, Patkány X2 procival!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kray
2013.03.04. 11:05
A processzorokat is úgy lehet majd megkülönböztetni, hogy mennyi idegi kapcsolat van kiépítve a rendszerben. Remélem ezekre a procikra is tesznek majd kupakot, mert ritka ronda lesz

Vajon mennyi hőt fog termelni amúgy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Imi3est
2013.03.04. 12:52
De a patkány agy procit táplálékkal is ewl kell látni, úgyhogy kell hozzá patkány gyomor, meg patkány tüdő. És persze etetni is kell. De akkor már egyszerűbb egy komplett patkányt lebénítani, rákapcsolódni az agyára és prociként használni. És máris kész a patkány mátrix.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Copy
2013.03.04. 13:08
Ez bizarr?
Amikor egy majom fejét rávarrták egy másik testére, mint fej-transzplantáció, na az a bizarr. (Mert volt ilyen, bizony.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!