iPon Hírek

Egy szuperföld légkörét vizsgálták meg a csillagászok

Dátum | 2013. 09. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy japán kutatócsoport a Hawaiion található Subaru távcső segítségével megvizsgálta a Gliese 1214b (vagy GJ 1214b) katalógusjelű bolygó légkörének összetételét. A csillagászok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a Föld átmérőjének 2,7-szeresével rendelkező exobolygó vízben vagy inkább hidrogénben gazdag atmoszférával rendelkezik-e. A mindössze 40 fényévnyire, a Kígyótartó csillagképben található bolygó a szuperföldek közé tartozik, vagyis sugara és tömege nagyobb a Földénél, de jelentősen alatta marad a gázóriások méreteinek. Azt egyelőre nem tudni, hogy nagyon nagy kőzetbolygókról vagy kicsi gázbolygókról van-e szó, mivel jelenleg még rendkívül keveset sikerült kideríteni az exobolygók ezen válfajáról. A japán kutatókat is részben ez a tény vezette vizsgálatuk tárgyához, és ezúttal az égitest légkörének elemzésére összpontosították erőfeszítéseiket. A Gliese 1214b egyike a kevés ismert szuperföldnek, 2009-ben, egy környékbeli kisebb csillagokat és azok potenciálisan lakható bolygóit vizsgáló projekt során fedezték fel. A jelenlegi bolygókeletkezési modellek szerint a bolygók az újszülött csillag körül képződő, sűrű gázból és porból álló protoplanetáris korong anyagából állnak össze. A korong teljes területén jelentős mennyiségben tartalmaz hidrogént, vizet azonban legnagyobb mennyiségben vízjég formájában őriz, mégpedig a korong külső területein, az úgynevezett hóhatáron kívüli részeken. A bolygó légkörének összetétele tehát fontos információkkal szolgálhat arra vonatkozólag, hogy a szuperföldek pontosan a korong melyik részén keletkeznek, illetve hogyan foglalják el későbbi pályájukat.

Az exobolygók tanulmányozásának egyik leggyakrabban alkalmazott metódusa az úgynevezett fedési módszer: a Földről nézve a csillagja előtt elhaladó bolygó ideiglenesen „kitakarja” a csillag fényének egy részét, keringése során periodikus változásokat indukálva a központi égitest fényében. Az átvonulás során azonban nemcsak a bolygó létezése, hanem annak légköre is tanulmányozható, mivel a bolygó atmoszférájának spektruma rárakódik a csillagéra, és a bolygó színképvonalainak Doppler-eltolódásából adódóan ezeket szét is lehet választani egymástól. A látható tartományban megfigyelt erős Rayleigh-szórás például hidrogénben gazdag légkörre utal. Ilyenkor a fény saját hullámhosszánál sokkal kisebb kiterjedésű nemfémes részecskéken szóródik, amelyek nem változtatják meg jelentősen annak hullámhosszát, viszont jóval nagyobb mértékű szóródást váltanak ki a rövidebb hullámhosszakon, vagyis a kék tartományban. Ennek eredményeként a nagyobb hullámhosszú fénysugarak, vagyis a vörös felé eső részek viszonylag háborítatlanul vészelik át a légkörön átvezető utat, a tartomány kék része azonban erősen szóródik. A kutatócsoport megfigyelései szerint a Gliese 1214b esetében nem észlelhető különösebben erős Rayleigh-szórás, ami a szakértők szerint arra utal, hogy az atmoszféra inkább vízben gazdag, vagy esetleg hidrogénben gazdag, de kiterjedt felhőréteg borítja. A bolygóval kapcsolatban végzett korábbi vizsgálatok azonban ez utóbbi lehetőséget nagyon valószínűtlenné teszik, így egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy az égitest légkörében a víz dominál, és ebből adódóan a hóhatáron kívül keletkezett. Tekintve, hogy a bolygó jelenleg rendkívül közel kering csillagához, 1,58 földi naponta érve körbe pályáján, erős a gyanú, hogy csak formálódását követően, már kész égitestként vándorolt mostani helyére a rendszerben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. wintercoun...
2013.09.06. 14:01
És mi az a fekete lyuk a képen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cliph
2013.09.06. 14:33
Ne ess pánikba, csak az egyik kutató cigarettájának a parazsa égette ki a fényképet ott, aztán már így szkennelték be, h elmondhassák találtak valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vacak
2013.09.06. 14:44
wintercounter
Az lenne a bolygó a napja előterében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.09.06. 16:09
és segítségképpen, a kis gyűrű körülötte a légköre, és annak a színképéből tippelték meg az összetételét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2013.09.07. 19:58
A kép csak illusztráció. Ilyen fényképeket egyelőre csak egy csillagról sikerült csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim freyr
2013.09.07. 20:10
Valóban, az összes ilyen csillagászati kép illusztráció, mivel többnyire nem is a "normál" színtartományban készülnek ezek a képek, tehát úgy ahogy az ember szemmel látná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2013.09.08. 09:00
Jaja . képzelőerőre fantáziára van bízva , hogy milyennek képzelik el , szerintük hogyan nézhet ki ... Ha odatudnának fotózni ... az már kérem nem semmi volna Ezért is félrevezető minden alkotás , mert az valaki egyiszüleménye , mit álmodott meg . Majd ha űrrepülők kint repdesnek világűrben , akkor már valós képet tudnak látni és fotózni... addig meg csak a képzelőerejükre vagyunk hagyatkozva , ugyanez igaz a sok animációs kreálmányokra is...

freyr & Asagrim
+ 1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller I.Joz...
2013.09.08. 09:53
Azért nem egészen van ez így. A lényeg, hogy más "színekkel" (a fény más hullámhosszain) fotózod le a csilalgot/bolygót, és abból alkotsz valamilyen, az ember által is befogadható képet. Tehát már van egy fotót, csak azon olyan színek vannak, amiket te nem látsz, mert a szemen csak kevés színt tud felismerni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.08. 23:05
Tévedés, ezek művészképek. Felhasználják ugyan az ismert adatokat, mint a csillag típusa és a bolygó aránya a csillaghoz képest, illetve a feltételezett légkör, de semmi többet. Ezeket a képeket grafikai programokban rajzolják.

A valódi képek ilyenek, de feltehetően ennek a bolygónak a csillagáról még ilyen részletességűek sincsenek, csak pixelhalmazok, mivel nem űrteleszkóppal vizsgálták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 I.Joz...
2013.09.09. 10:39
Jaja . képzelőerőre fantáziára van bízva , hogy milyennek képzelik el , szerintük hogyan nézhet ki ...

Ahogy annak megfejtése is, hogy mit is akartál mondani... -.-

Amúgy meg nem lehetetlen a mélyég-objektumok fotózása sem. Fotózás viszont az esetek 99,9%-ban monochrome szenzorral történik, esetleg szűrők használtával. De azért az utólagós "szépítgetést", színezést sem valakinek a kerge művész agyára bízzák - vagy egy hippire, aki készít egy batikolt égboltot.
(még ha nem is az objektum eredeti színét használják ábrázoláskor)

képzelőerőre fantáziára van bízva , hogy milyennek képzelik el , szerintük hogyan nézhet ki

A színek megállapítása a Földön ismert anyagok tulajdonságaira alapoznak - nem eljépzeli, megálmodja valaki, hogy az M31es galaxis rózsaszín, hanem elemzik és kiértékelik. Ettől függetlenül még ábrázolhatják éppen kéken vagy zölden is, attól függően, épp mit akarnak kiemelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!