iPon Hírek

Egy új APU egységgel és új alaplapokkal készül az AMD

Dátum | 2016. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD új, következő generációs asztali processzorai majd csak hónapok múlva érkeznek meg, méghozzá egy rettentően fontos változtatással: mindannyian Socket AM4-es processzorfoglalatba illeszkednek. A gyártó természetesen addig sem hagyja újdonságok nélkül a vásárlókat, ugyanis egy új „csúcskategóriás” APU egység, valamint néhány új alaplap piacra dobására készül – utóbbiaknál természetesen alaplapgyártó partnerei kapják a feladat oroszlánrészét. Jön egy új APU, az A10-7890K
Az AMD kínálatában már nem sokáig lesz az A10-7870K a leggyorsabb négymagos asztali APU egység, ugyanis rövidesen leváltja az új trónörökös, az A10-7890K. Alapok tekintetében minden változatlan marad, vagyis az A10-7890K is frissített Kaveri (Godavari) lapka köré épül, ami két darab kétmagos Streamroller modullal gazdálkodik, vagyis négy „processzormagot” vonultat fel. Lesz még a fedélzeten 2 x 2 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótár, illetve egy 512 stream egységgel szerelt Radeon R7-es iGPU is. A GCN 1.1-es architektúrára támaszkodó iGPU mellett kétcsatornás DDR3-2133 MHz-es memóriatámogatást nyújtó memóriavezérlő, valamint második generációs VCE (kódoló) és negyedik generációs UVC (dekódolót) motor is jelen lesz. A szorzózár-mentes kivitelben érkező APU egység tökéletesen kompatibilis lesz a HSA 1.0-s kiadásával, így a megfelelő támogatással ellátott alkalmazások a CPU magok mellett az iGPU feldolgozóiból is profitálhatnak.
Az AMD egyelőre hivatalosan nem beszélt pontos órajelekről, csak annyit árult el, hogy a processzormagok 4,3 GHz-es maximális Turbo Core órajelen üzemelhetnek – ebből kiindulva a magórajel 4 GHz körül lehet. Az iGPU várható órajelével kapcsolatban sötétben tapogatózunk – a korábbi modell 866 MHz-es órajelet alkalmazott. A TDP nem változik, így az újdonság is 95 wattos osztályba tartozik, viszont hűtéséről már egy új processzorhűtő gondoskodik, amelynek érkezéséről a napokban már beszámoltunk.
Forrás: AnandTech
Remek jel az új APU egység érkezése, hisz így látható, hogy az AMD könnyedén tudja növelni meglévő chipjeinek órajeleit – ez persze annyira nem meglepő, hisz a gyártástechnológia is egyre kiforrottabb. Ugyanakkor arra is utal ez a lépés, hogy a vállalat következő generációs Bristol Ridge APU egységei elég gyorsak lehetnek ahhoz, hogy elődeiket maguk mögé utasítsák – még az A10-7890K érkezése után is. Jönnek az új alaplapok Az AMD tervei között szerepel, hogy alaplapgyártó partnerei segítségével frissített Socket AM3+-os, illetve Socket FM2+-os alaplapokkal árasztja el a piacot. A friss felhozatal igazodni fog a modern igényekhez, így az új alaplapokra második generációs USB 3.1-es vezérlő éppúgy kerül, mint M.2-es foglalat, ami az SSD kártyákat fogadja.
Forrás: AnandTech
Az USB 3.1-es támogatást ASMedia AM1142-es vezérlő biztosítja, ami két darab PCI Express 2.0 x1-es sávot igényel, így minden modern AMD platform képes kiszolgálni, implementálása tehát nem egy nehéz dolog. M.2-es foglalat frontján már más a helyzet, hisz a második generációs M.2-es slotok PCI Express 3.0 x4-es alapokon nyugszanak. A Socket AM3+-os platform esetén ez problémát jelenthet, hisz csak PCIe 2.0-s sávok állnak rendelkezésre, így vagy PCI Express 2.0 x4-es támogatással és 2000 MB/s-os maximális adatátviteli sávszélességgel kell beérni, vagy 8 darab PCIe 2.0-s sávot kell négy darab PCIe 3.0-s sávvá alakítani, ehhez pedig külön vezérlőchipre lesz szükség. Az FM2+-os alaplapoknál a PCIe 3.0-s támogatás adott, hisz az APU egységek rendelkeznek 16 sávos PCIe vezérélővel, ám ezt videokártya meghajtására szokás használni, így ha lecsippentenek a 16 sávból 4-et, akkor a VGA PCIe 3.0 x16-os slotja csak x8-as sávszélességgel üzemelhet. Összességében tehát mind az M.2, mind pedig az USB 3.1 támogatás bevetése megoldható, de ennek ára van. Arccal a következő generációs megoldások felé Noha a régi platformok frissítése örömteli hír, azért azt aligha várhatjuk, hogy ezzel egy csapásra hatalmas növekedésnek indul a Socket AM3+os vagy a Socket FM2+-os alaplapok népszerűsége. Tény viszont az is, hogy agresszív árazással és a modern technológiák biztosításával könnyebben megőrizhetik jelenlegi piaci pozíciójukat az AMD platformjai. Kimondva vagy kimondatlanul, azért az biztos, hogy a piac és a felhasználók már a következő generációs AMD platformokat, azaz a Summit Ridge-et és a Bristol Ridge-et várják. Ezek az újdonságok Zen architektúra köré épülő központi egységet kapnak, ezek a processzorok pedig órajelenként akár 40%-kal is több utasítást tudnak majd végrehajtani, mint elődeik, ami papíron nagyon jól hangzik – de mint tudjuk, a papír sok mindent elbír. Előny lesz továbbá, hogy a 28 nm-es gyártástechnológiát modernebbre cserélik, ami jótékonyan hat az órajelek növelésére és/vagy a fogyasztás csökkentésére. Ígéretek ide vagy oda, a tesztek rövidesen megmutatják, mire képesek a következő generációs AMD központi egységek. Mi drukkolunk, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy egészséges verseny legyen a piacon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. tibaimp
2016.01.11. 17:05
USB 3.1 meg az M.2-es foglalat támogatása bennem is felmerült, lévén ezek a csipszetek igen korosak már, és nem igen hallottam róla, hogy támogatnák ezeket az új csatikat.
Végül a cikk megadta a választ, de kicsit furcsállom, hogy csak most lépték meg ezt, már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna, főleg ha a cél a legyártott csipszetek kiárusítása még az új platform előtt.


Modjuk egy tesztet megnéznék egy ilyen újabb A10-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jedi
2016.01.11. 17:57
Az FM2+ lapoknál még megértem ezeket a fejlesztéseket, de az AM3+ nál ! Nem lett volna egyszerűbb, ha csinálnak inkább frissített chipset-eket mind két oldalra , amiben már benne vannak ezek a vezérlők? Most külön vezérlőket raknak rájuk, melyek plusz költséget jelentenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. RealDreamQ
2016.01.11. 20:02
Magam is kíváncsian várom mi lesz ebből , azaz AM3+ vassal ... ha jó áron lesz és hozza amit ígérnek és az agresszív árazás is tényleg jó lesz és tápáramköre 8+2 lesz , akkor leváltom a jelenlegi Asrock 990FX E4 -et frissítés gyanántMeglássuk mit hoz a holnap ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Crytek01
2016.01.11. 20:04
Gyenge...

4.5GHz-es alap órajellel 1ghz-es GPU-val meg 768stream egységgel talán érne valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RealDreamQ Cryte...
2016.01.11. 20:22
Gondolom a 95W TDP az iránymutató , gyári beállítással ,ezt nem akarták átlépni .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2016.01.11. 21:57
Nem kéne, számomra kuka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02
2016.01.11. 22:17
hány bőrt húznak még le róla?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... tibai...
2016.01.11. 22:32
Szerintem erről fölösleges teszt. Húztak cirka 5%-ot a CPU-n. Ez gyakorlatilag mérési hibahatár körül mozgó különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!