iPon Hírek

Egy „ukrán kisfiú” a legmeggyőzőbb csevegőrobot

Dátum | 2012. 06. 27.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Eugene Goostman nyerte a június 23-án Alan Turing születésének 100. évfordulójának alkalmából megrendezésre került, eddigi legnagyobb szabású Turing-tesztet. Eugene Goostman egy 13 éves ukrán kisfiú, legalábbis, ami a személyiségét illeti, egyébiránt pedig Vlagyimir Veszelov orosz származású, Amerikában élő programozó alkotása.

A versenyt nem messze a Bletchley Parktól tartották, ahol Turing és kollégái évtizedekkel ezelőtt az Enigma feltörésén dolgoztak. A teszt során az öt versenybe szálló csevegőrobot és a 25 „elrejtett” emberi válaszadó összesen 150 beszélgetését értékelte a harmincfős zsűri. (Az évente megrendezésre kerülő Loebner-díjért folyó versengésben csak négy robot vesz részt, és teljesítményüket négyfős zsűri bírálja el.)

Huma Shah, a Readingi Egyetem kutatója és a vetélkedés megrendezője joggal nevezhette tehát minden idők legnagyobb Turing-tesztjének a versenyt. A nyertes Veszelov is nagyon rangosnak tartja a díjat, hiszen rendkívül sok beszélgetésen kellett jól teljesíteniük a csevegőrobotoknak.

Munkában a zsűri...
A gyakorlatban a bírálás folyamata úgy nézett ki, ahogy a klasszikus Turing-teszt, vagyis az emberi bírák pusztán billentyűzet és monitor közvetítésével kérdéseket tettek fel a számukra láthatatlanul maradó tesztalanyoknak, majd a válaszok alapján eldöntötték, hogy emberrel vagy géppel társalognak-e. Turing eredeti elgondolása szerint az a gép megy át a teszten, amely az esetek 30 százalékában sikeresen megtéveszti a bírákat. Eugene jelenleg 29 százaléknál tart, így igen közel került a célhoz. A második helyet Robby Garner agyszüleménye, JFred, a harmadikat pedig Rollo Carpenter alkotása Cleverbot szerezte meg. A verseny további két résztvevője Ultra Hal és Elbot volt.

Eugene egyébként meglehetősen különlegesnek számít riválisai között is, mivel ahelyett hogy előző beszélgetőpartnereinek válaszaiból vagy éppen Twitteres mondatokból rakná össze mondandóját, nagyon következetes és önálló személyiséggel bír. Carpenter megfogalmazása szerint Eugene egy konkrét személynek tekinthető, míg például Cleverbot bárki és mindenki lehet.

Mint már említettük Eugene 13 éves, Odesszában él, van egy tengerimalaca, édesapja pedig nőgyógyász. Veszelov megítélése szerint a 13 éves életkor azért ideális egy csevegőrobot által utánozni kívánt személyiség számára, mert hitelesen eladható általa, hogy tud ugyan bizonyos dolgokat a világról, de közel sem mindent.

...és az emberi versenyzők
Eugene a Loebner-díj és a Chatterbox Challenge veteránjának számít, többször is második helyezést ért el a legrangosabbnak tekintett Turing-teszteken, de nyerni eddig még sosem tudott.

John Barnden, az egyik zsűritag szerint, az a tény, hogy a csevegőrobot konkrét személyiséggel bír, mindenképpen meggyőző erővel hatott a bírákra, de nem ez volt a döntő pont. Sokkal fontosabb, hogyan reagál a kérdésekre: releváns vagy általános válaszokat ad? Ebben pedig Eugene már évek óta jobbnak tekinthető kihívóinál. A 2008-as Loebner-versenyen Huma Shah, aki akkor zsűritagként volt jelen, a legjobban megírt programnak nevezte Veszelov alkotását, mivel az képes volt követni a beszélgetést, és emlékezett a korábban elhangzott információkra. Ha elhangzott, hogy „A kocsim piros.”, majd a később feltették neki a kérdést: „Milyen színű a kocsim?”, tudott rá válaszolni, míg a többi robot vagy nem értette a kérdést, vagy véletlenszerűen dobott be egy színt válaszul.


A „versenyzőket” bárki maga is tesztelheti a következő linkeken:

Eugene Goostman

JFred

Cleverbot

Ultra Hal

Elbot


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. nyerek01
2012.06.27. 14:54
Mehet is terminálokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. asdsa
2012.06.27. 15:09
Pedig a cleverbot szerintem mérföldekkel veri a többit és áll is mögötte fejlesztés rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. creedszl
2012.06.27. 15:14
hát engem nem győzött meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zabalint
2012.06.27. 16:11
Ez a Eugene Goostman nagyon gagyi. Nem tudom hogy nem vágta le valaki egyből, hogy robot.

A Clever bot viszont vicces. Legviccesebb nyelvet váltani vele, nem tudom hogyan működhet, tanulásból vagy google translate szerűséget használ, de mikor megkérdezte hol lakok, én meg magyar várost válaszoltam, átváltott magyarra. Az is vicces, hogy ugyanazokra a kérdésekre más-más választ ad angolul, magyarul és németül. Viszont rendkívül frappáns válaszokat ad, szemben a kisfiúval, ami nagyon gagyi a legtöbb ilyen robotnál, hogy mikor nem érti a kérdést, akkor nagyon mesterkélt kitérő választ ad, na a Cleverboton viszont csak lesek milyen ügyesen próbálkozik kitérni, témát váltani, meg sokkal agresszívebben próbál vezetni, mint bármely más hasonló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. arin
2012.06.27. 16:12
Lol, én megkérdeztem tőle, hogy retardált -e, azt mondta erre, "egy bizonyos szemszögből igen, de kérdeztem már, hogy te hol laksz?"

Még van még mit rajt gyúrni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arin
2012.06.27. 16:15
Are you retarded?
CleverBot: Yes. I am.
Why?
CleverBot: Because I eat.

Valóban vicces...bár lehet nem ilyen kérdésekre lőtték be őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2012.06.27. 16:16
Ja, és az ukrán kisfiúval az is baj, hogy egy-egy szót azonosít, és utána irreleváns dolgokat ír, mint ha az a szó más szövegkörnyezetben lenne. Ugyanezt cleverbotnál nem vettem észre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2012.06.27. 16:17
What are your hobbies?
CleverBot: Swimming, singing, climbing trees, sports, dancing.
You are a robot, you can't climb trees.
CleverBot: I am not a robot! You are!
Why do you think I'm a robot?
CleverBot: I don't think you are a robot, I know you are!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2012.06.27. 16:29
Én megkérdeztem azt is, hogy miért éppen 42, a válasz:
Because 42 is the answer to life, the universe and everything.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MastR
2012.06.27. 16:29
Galaxis Utikalauz Stopposoknak... aki nem értené a 42-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.06.27. 16:31
Ja, az abban a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényben van. LOL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. creedszl
2012.06.27. 19:46
Cleverbottal magyarul csevegtem:

-Mi az élet értelme?
+Semmi.
-Miért?
+Mert a fiukat szeretem.

DDD

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pikador
2012.06.28. 11:01
A Cleverbot azt mondta Európában van. Hol vagy pontosan? Minnesota...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.06.28. 12:17
-Did you really lose on the Turing test?
+Really.

De a Cleverbot legalább őszinte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dave1991
2012.06.28. 14:15
Cleverbot részlet:

Én: -Milyen lányokat szeretsz?
Cleverbot: -Fehért és milkát.

D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sjacint
2012.06.28. 18:42
Eredmény okosrobottal

Komolyan hülye vagy ?
Azt látom.
És persze lehet hogy buta is.
Jenifer lopez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!