iPon Hírek

Egyáltalán nincs napi ritmusa egy barlangi halnak

Dátum | 2014. 10. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Föld legtöbb élőlénye a bolygó forgási és keringési ritmusához alkalmazkodva 24 órás ciklusokban éli életét. A baktériumoktól kezdve, a növényeken és a madarakon át, az emberekig az élő szervezetek napjai aktívabb és passzívabb időszakokra bomlanak szét, vagyis az adott fajra jellemző cirkadián ritmusnak megfelelően az anyagcsere hol felgyorsul, hol lelassul a nap folyamán. Ennek a ritmusnak a jellege szoros összefüggésben van a fényviszonyokkal is: a nappal aktív fajok hormon- és idegrendszere a fényviszonyokra reagálva szabályozza az anyagcserét, és hasonlóan van ez az éjjeli élőlényekkel is. Vannak olyan élőlények, amelyeknél a cirkadián ritmus világosan kirajzolódik, és akadnak olyanok is, amelyek esetében csak nagyon lazán lehet „napi időbeosztásról” beszélni, ami az anyagcsere-folyamatok sebességét illeti. A szakértők azonban nemrégiben felfedeztek egy fajt, amelynek a jelek szerint egyáltalán nincs biológiai órája: a barlangi vaklazac nem rendelkezik cirkadián ritmussal. Az új-zélandi Damian Moran és kollégái teljesen véletlenül jutottak erre a felfedezésre. Azt vizsgálták, hogy a látás mennyire energiaigényes folyamat, és milyen körülmények között éri meg az élőlényeknek működő látórendszert fenntartani. A barlangi vaklazacok pedig kiválóak ennek tanulmányozására, hiszen míg legközelebbi rokonaik világos, felszíni vizekben élnek, a barlanglakó alfajok örökös sötétségben tengetik napjaikat, és ehhez alkalmazkodva teljesen vakok.
A látás energiamérlegének meghatározásához a szakértők a világosban és a sötétben élő alfajok egyedei közül is begyűjtöttek néhányat, majd egy halak számára kialakított „futópadra” helyezték őket, amelyen folyamatosan árral szemben kellett úszniuk, miközben a kutatók oxigénbevitelüket monitorozták. A kísérletet mindkét vizsgált csoportnál teljes sötétségben, illetve váltakozó napszakokkal is elvégezték. Az eredmények nagyon meglepőek voltak. Míg a felszíni vizek halai nappal több oxigént vettek fel, éjszaka pedig kevesebbet, a barlanglakók napszaktól függetlenül egyforma mennyiségű oxigént fogyasztottak. A dolog tulajdonképpen logikus, hiszen a felszíni vizekben élő halaknál fontos, hogy akkor legyenek aktívak, amikor képesek meglátni a zsákmányt. Az örök sötétségbe burkolózó barlangi élőhelyeken viszont nincsenek vadászat szempontjából előnyösebb időszakok. A legtöbb teljes sötétségben élő faj ennek ellenére megőriz valamilyen gyenge cirkadián ritmust, a barlangi vaklazacok viszont teljesen lemondtak erről. Úgy tűnik, hogy ez energetikailag is megéri számukra, mivel állandó sebességű anyagcseréjükkel 24 óra alatt összességében 27 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint világosban élő rokonaik. Annak ellenére, hogy ez az első cirkadián ritmus nélküli faj, amelyre ráakadtak, Moran szerint tengerek mélyén bőven akadhatnak hasonló lények. „A földi biomassza túlnyomó része sosem látja meg a Nap fényét” – mondja a szakértő. Ezen fajoknak pedig a világon semmi szükségük arra, hogy a napszakokhoz igazítsák szervezetük működését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. temp123456
2014.10.01. 11:43
Hmm, azt hittem az "IT Hírek" fulre kattintottam, de ugy latszik eltevedtem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dzsuz87
2014.10.01. 12:23
Szegény Joolsnak jutott az a feladat, hogy megpróbálja kicsit lekerekíteni a kockák fejét. Szerintem jól csinálja.
De ha jól sejtem, néha neki is az az érzése, hogy folyton szembe kell mennie az árral. Pont mint a fent említett lazacoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. EgoPista
2014.10.01. 13:35
Én személy szerint nagyon örülök az efféle cikkeknek! Kizárólag IT hírekért nem néznék be napi 5-10-szer.
Csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MassKilla
2014.10.01. 13:47
csak így tovább szeretem az ilyen cikkeket is, nagyon érdekes!
király lenne, ha az emberek bele tudnának majd nyúlni az ember génállományába, hogy ne legyen biológiai órájuk, és akkor nem kell majd aludni, meg kevesebb energia fogyna (kevesebb kaja, kulázás, nem lenne akkora az ökológiai lábnyoma az embernek és produktívabb lenne)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pandion temp1...
2014.10.01. 15:54
Ezek szerint új vagy errefelé! Jó kis cikk, köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. temp123456
2014.10.01. 15:58
nem rosszindulatbol irtam, en is elolvastam a cikket, sot, a tobbi ilyet is ami szorva szokott lenni.

Viszont amig IT hir az minden IT weboldalon megjelenik kb egyidoben, csak mas megfogalmazasban, ilyet csak itt lehet olvasni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YellowFlas...
2014.10.01. 16:21
Örülök, hogy vannak ilyen fajta cikkek is. Ezzel is okosabbak lettünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek
2014.10.01. 18:31
Adom Ezért olvassuk az Ipont sokan Nagyon nem baj, ha kicsit elkezdenek érdeklődni az emberek a természettudományok iránt. Indexhez képest pedig teljesen korrektül összerakott cikkeket hoztok. Csak így tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dzsuz87 Renho...
2014.10.01. 20:16
Azért az Indexhez hasonlítás még nem számít dicséretnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek
2014.10.01. 22:55
Szerintem meg de azok kritikán aluli mit művelnek Tudomány és Tech címszó alatt. Vagy az SG féle félrefordítások...
Angol cikkeket szoktam olvasni, de azért ilyenekt simán elolvasok.
Most hirtelen nem is tudnék mondani más értelmes, jól összerakott, magyar - és köznép által is élvezhető cikkeket hozó oldalt. Joolsék ezt jól csinálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tokyofej MassK...
2014.10.01. 23:48
Ennek a főnökeink örülnének a legjobban! Persze, mivel az igényeink is kevesebbek lennének, ezért értelemszerűen a fizetésünk is!

Ami elgondolkodtat, hogy a biomassza nem is alakított ki eleve napi ritmust, itt viszont egy régen létező, de mára "elveszített" tulajdonságról van szó. Ami engem érdekel, hány generáció alatt vesztették el a napi ritmusukat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87 Renho...
2014.10.02. 12:29
Én úgy értettem, hogy az indexes cikkek már annyira rosszak, hogy ha valami jobb náluk, az még mindig lehet silány is.
Itt szerencsére nem erről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!