iPon Hírek

Egyedi tábla, ami Raspberry Pi alapokon nyugszik

Dátum | 2014. 01. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Rasbperry Pi hobbiszámítógép elég sokféle dologra használható: néhányan intelligens üvegház vezérléseként alkalmazzák, de vannak olyanok is, akik házukban vagy lakásukban vetik be a terméket különböző, főként automatizációval kapcsolatos feladatokra. A Rasbperry Pi persze akár alacsony fogyasztású HTPC formájában is használható, ha szükséges, sőt, a legfrissebb példa szerint – némi kitartással – akár még táblagépet is lehet építeni köré.
A Raspberry Pi alapú táblát Michael Castor tervezte és készítette, a végeredményről, illetve az építés közben felmerülő nehézségekről pedig a makezine.com virtuális hasábjain számolt be. A Raspberry Pi alapú táblagép megtervezésekor fontos szempont volt, hogy a végeredmény egy könnyedén és kényelmesen használható, Linux operációs rendszert futtató tábla legyen, amit a repülőtéri biztonsági szolgálat munkatársai is felengednek az adott járatra. Persze a külalak sem volt mindegy, ugyanis olyan táblát kellett tervezni és építeni, ami az utastársak előtt is vállalható.
A tervezgetést cselekvés követte, de volt néhány buktató, ami megnehezítette a projekt teljesítését. Nem volt egyszerű például olyan érintőkijelzőt találni, ami 5 voltos üzemi feszültséget igényel, hiszen a legtöbb példány 12 volttal működik. Idővel persze sikerült ráakadni egy példányra, amely 5 voltos feszültséggel üzemel és HDMI->LVDS átalakító is jár hozzá. A szóban forgó érintőkijelző 10 hüvelykes képátlóval és 1280 x 800 pixeles felbontással rendelkezik, ám csak 256 000 színárnyalat megjelenítésére képes, amivel meg kell barátkozni, még ha nem is könnyű. A kijelző egy egyedi tervezésű házba került, amit a lelkes "barkácsmester" félhüvelykes nyírfalapok felhasználásával, CNC megmunkálással készített el. A házban a Raspberry Pi csak némi csonkítás árán fért el: egy USB porttól és az Ethernet porttól sajnos meg kellett szabadítani az apróságot. A pofás kis tábla – amit készítője szellemesen csak PiPad néven emleget – kapott egy 10000 mAh-s akkumulátort is, ami egyetlen teljes töltéssel nagyjából hatórányi üzemidőt biztosít a rendszer számára. A hátlapot egy szénszálas lap borítja, ami a fából készült ház társaságában meglehetősen furán néz ki.
A táblagép a jelek szerint tökéletesen működik, sőt, már egy repülőutat is kibírt, méghozzá gond nélkül. Kisebb bajok azért vannak vele: az érintőkijelzővel nehézkesen kivitelezhető a duplakattintás, akkumulátorról pedig nem működik a rendszer, ha éppen be van dugva a tápadaper.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. DogTheDog
2014.01.15. 12:06
Ez a "szánszálas lap" valami egzotikus folklor alapanyag?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Nirvanus
2014.01.15. 12:20
a dolog nem új keletű, mindenesetre nagyon ötletes és hasznos
vannak hasonló project-ek is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. madcaptain
2014.01.15. 12:55
Nem igazan ertem miert jo, amikor eros kinai tableteket bagoert lehet kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jamborka
2014.01.15. 13:12
mert kreatív és magának akarta meg csinálni, azért mert van rá hajlama, hogy magának építsen és nem a tucat fost megvenni. Nyilván nem tömeggyártásra csinálta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Taranisz
2014.01.15. 15:22
Az alkotás öröme, ennyi a válasz. Aki meg azt sem tudja, hogy ez mit jelent az gondolkozzon el magában...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2014.01.15. 18:28
Nem semmi meló lehetett megcsinálni. Én a 24/7 torrent kliensnél és a média center funkciónál nem tudtam volna bele többet képzelni.

"A hátlapot egy szánszálas lap borítja" - egy kis hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2014.01.16. 13:24
DogTheDog, mikej95: Köszi, javítva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!