iPon Hírek

Egyelőre megállhat az SSD-k árának csökkenése

Dátum | 2012. 07. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A csökkenő tendenciának mindenki örült, most azonban stagnálás jön  egyelőre

A NAND Flash memóriachipek piacán az elmúlt hat hónap folyamán szerződéses árak tekintetében csökkenő tendenciát figyelhettünk meg, ami az átlagfelhasználók számára mindenképpen jó hír volt, hiszen ez a csökkenés idővel az SSD meghajtók árában is jelentkezett. A DigiTimes ipari forrásokra hivatkozva most arról számolt be, hogy a június hónapban tapasztalt 3-5% közötti árcsökkenéssel ellentétben július folyamán stagnálni fognak a szerződéses NAND Flash árak, azaz további csökkenésre egyelőre nem számíthatunk.

A jelenség előbb-utóbb a minden olyan termék áránál érzékelteti hatását, amelyben NAND Flash alapú adattár van – a legnagyobb mértékben az SSD-k piacán válik érezhetővé az a tény, hogy megállt az árak csökkenése.  Más kérdés, hogy a szerződéses árak változásának van egyfajta átfutási ideje, mielőtt a hatás az átlagfelhasználók számára is érzékelhető lenne.

A stagnálás oka

Hogy mi okozza a stagnálást? Nos, ezúttal az, hogy a NAND Flash memóriachipek gyártói az igényhez igazodva csökkentik a termelést. Erre azért van szükség, hogy a NAND Flash memóriachipek árait viszonylag stabilan tarthassák – ez magyarázza a július hónapban várható stagnálást.

A második félévben ismét növelik a termelést

Az előrejelzések szerint az idei év második felében ismét növekszik majd az igény a NAND Flash memóriachipek iránt (főleg az ünnepi időszakban), így a gyártók a NAND Flash termelést lassan, fokozatosan növelni fogják. Az év második felében az okostelefonok, táblák és ultrabookok eladási mutatói növekedésnek indulnak, így a NAND Flash memóriachipek iránti igény is emelkedik majd. Az igényeket fokozza az a tény is, hogy az USB 3.0-s szabvány terjedése az Intel hetes sorozatú lapkakészleteinek köszönhetően új lendületet kapott, így az USB 3.0-s pendrive-ok – különösen a 16 GB-os példányok – iránt a jövőben mindenképpen növekedni fog a kereslet. Az idei év végére az USB 3.0-s pendrive-ok már 20% körüli piaci részesedéssel rendelkeznek majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Smooth44
2012.07.05. 11:22
Ez nem magyarázat...

Út szélén egy tábla
- de hát miért van itt ez a tábla?
- hát kérem, ez mutass'a az autósoknak, hogy "vázz, itt kövek vannak!"
- és a kövek miért vannak itt?
- hát kérem, azok tarcs'ák a táblát...

Mi az oka a stagnálásnak? Az, hogy kevesebbet gyártanak. És miért gyártanak kevesebbet? Hogy stagnáljanak az árak

Még a merevlemezes árvizes mókát meg is értettük... de ez azért gáz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2012.07.05. 12:06
Felhalmozódott a raktárkészlet és megijedtek, gyorsan csökkentették a gyártás, míg a raktárak kiürülnek (gondolom nem kellett annyi csip, mint az előrejelzések szerint, így megmaradt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dfsz34
2012.07.05. 12:10
"Nos, ezúttal az, hogy a NAND Flash memóriachipek gyártói az igényhez igazodva csökkentik a termelést. Erre azért van szükség, hogy a NAND Flash memóriachipek árait viszonylag stabilan tarthassák"

Ez világbajnok PR duma. Azért kell csökkenteni, mert az igények alacsonyabbak, de akkor már az árat is tartani kell, értsd alatta a technológiai fejlődésből származó hasznot meg zsebrevágni közben.

De kérdezem én, nem szabadverseny van vagy kéne annak lennie? Tehát attól még, hogy egy gyártó csökkenti a termelést egy másik előállhatna jobb ár/érték arányú termékkel és növelni a termelést. Persze kartellezni sunyin egyszerübb és nagyobb hasznot is jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.07.05. 12:11
Bemutatkozik a nyari szunet,szabadsagolasok,slow down.Szinte mindegyik komolyabb gyar szamol a junius augusztus honapokkal,mint lassulas,es probaljak a dolgozoik nyari szabadsagait is erre a ket honapra koncentralni.
Ez tobb tizeves rutin.
Igen meglepo,hogy csokkentett munkas allomannyal nem fognak annyit termelni,mint teljes gozzel az oszi honapokban.
Remelem erre az elorejelzesre nem dobtak ki sok penzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2012.07.05. 14:25
Smooth44,

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!