iPon Hírek

Egyelőre nem fenyegeti versenytársait az IE8

Dátum | 2009. 03. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Friss adatok szerint nem tett túl nagy benyomást a böngészők piacára az IE8 megjelenése - eltekintve persze attól, hogy 0,4%-al csökkentette az IE7 részesedését. Megjelenése napján az IE8 1,39%-ot ért el, ellentétben a 25,38%-ot elérő Firefox 3.0-ával.

Péntek közepe táján az IE8 elérte ugyan az 1,56% körüli szintet, ám ez szinte kizárólagosan annak a következménye volt, hogy még néhányan frissítették az IE7-esüket IE8-asra, de más böngészőktől való "megtérés" gyakorlatilag egyáltalán nem volt. (Hasonlóképp változatlan (2% körüli) egyébként a Chrome, az Opera és a Safari helyzete is.)

Aodhan Cullen a StatsCounter-től "várakozáson alulinak" minősítette az IE8 bemutatkozását, rámutatva arra, hogy a Firefox 3.0-ának már a bétáját is rengetegen keresték, míg a végső változata 7,8-ról indulva mindössze három nap alatt már 18,9%-os részesedést szerzett, ebben a hónapban pedig első nem-Microsoftos böngészőként hagyta le már az IE6-ot is.


Mindent egybevetve tehát, bár az IE8 valóban egy jelentősebb előrelépésnek mondható az MS részéről, de így is leginkább csak az arra való igyekezetüket tükrözi, hogy valamelyest lépést tarthassanak a rivális böngészőkkel (webszabványok támogatása, gyorsabb JavaScript, privát böngészés, stb.), de eredeti fejlesztések, egyéni újítások továbbra sincsenek, így a más böngészőket használóknak sincs rá semmi okuk, hogy váltsanak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.03.23. 14:39
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. cobra64
2009.03.23. 16:08
Amúgy nem meglepő, hogy túlságosan nem pörgette fel a ie8 a böngészőpiacot.

Lényegében egyetértek a cikk írójával, bár én most váltottam ie6-ró 8-ra a rendszeremen, de így is csak ritkán használom ezt a böngészőt (windows update). Inkább firefox párti vagyok és egy jó darabig is az lesszek, az ie7 pedig egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, párszor szivoztam is vele a sulis gépeken.
Szóval a microsoft most sem alkotot nagyot a böngészők terén, de szerintem érdemes felfrisiteni rá, pár funkcióban jobb, mit a korábbi verziói, de még mindig lekörözi az alternativ böngészők a lehetőségeiben. Nem csoda, hogy egyre népszerűbbek, csak azért van olyan nagy számba jelen a piacon, mivel a windwosba bele van integrálva alapértelmezet böngészőként és mellette nincs más választási lehetőség, csak ha letöltesz egy másikat.

Szóval hajrá mindenki, csatlakozatok ti is az alternatv böngészők egyre népszerűbb táborához.

Nem akkarok beleszólni, hogy ki milyen böngészőt használ, de az ie8/7/6-nál van sokkal jobb lehetőségek is, szóval érdemes kiprobálni mégha egyszeri alkalomal is valamelyiket. Én a firefoxot vagy operát javaslom, de még a chrome is jó, lényegébben mindegyiknek megvan a maga pozítiv oldala.
Firefox gyors és testreszabható, opera a leggyorsabb és több funkció van beleintegrálva, amit egy átlagos felhasználónak kell, míg a chrome leginkább a talán a google szolgáltatások betöltésében igencsak kiemelkedő, de a gyorsasága is elég jó szerintem, lényegében egy friss kezdeményezés, aminek lehet sikere, mint a legtöbb google szolgáltatással. (némelyikkel nagyobb mással kisebb)

Bocs, hogy egy kicsit eltérek a témától, de le kellett írnom ezeket.
Amúgy a tapasztalatom az, hogy minden ilyen téma ie vs alternatív böngésző harcá szokot alakulni. Nem mintha azzal baj lene, de azért lényegében maradjuk a témánál, de kibővíthetőjük azt a saját véleményükkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. menzi
2009.03.23. 16:31
chrome v. safari nálam a nyerő, amióta feltettem őket megszűnt létezni az ie és a firefox is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. v_p
2009.03.23. 16:35
Szerintem IE8 jól sikerült (jobb, mint a 7), már minden gépre felraktam, ahova tudtam.

cobra64: A Firefox szerintem egyáltalán nem nevezhető gyorsnak, sőt, olykor kifejezetten lassú (program indítás), arról nem is beszélve, hogy most az IE bizonyos szempontból egy rövid időre beelőzte, pl a fülek színezésével, és azzal, hogy ha az egyik fül elszáll, akkor nem rántja magával az egész böngészőt.

Egyébként meg ízlések és pofonok én IE8-at, Firefox-ot, Operát és Chrome-t is használok (utóbbi kettőt csak ritkábban), és az első kettőre szavazok..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2009.03.23. 17:57
Fülek színezése már évek óta van Firefox-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2009.03.23. 21:27
ie párti voltam, mindig kinevettem haverom hogy azt a ..szar.. firefoxot használja, aztán annyiszor lefagyott az ie, hogy rászántam magam hogy felteszem a firefoxot, lő világosság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sytyx
2009.03.23. 23:15
axe: ez velem fordítva történt. IE-t váltottam FF-ra, de annyira lassú volt, hogy gyorsan küldtem is kukába. Nálam pont IE7 megy spuriban. Csak az IE 8 valami miatt nem akar települni, azaz nem kezdi el letölteni. Ne írajtok szőke nős megoldást, mert sírva fakadok :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tpr
2009.03.24. 11:56
Egy dolog az, hogy mennyire kézreálló/biztonságos egy böngésző - az előző hozzászólók is ebből a szempontból nézték a dolgokat. Viszont legalább ilyen fontos a webfejlesztő szemszögéből megnézni a dolgot. IE6 - fostalicska, IE7 - egy fokkal jobb, IE8 - első látásra OK, és a "szakemberek" szerint is szabványokat támogató böngésző lett.

Eddig az IE6/7 páros miatt jóval tovább tart egy oldalt megcsinálni, mert hiába szabványos minden, az MS böngészőkben ettől még lehet szétesve az oldal.

Csak azért írtam ezt le, mert sokan agyonfikázzák az IE-t, pedig igazából fogalmuk sincs, hogy miért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!