iPon Hírek

Egyelőre nem lesz iPhone Kínának

Dátum | 2008. 01. 17.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Az Apple és Kína legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile közötti beszélgetés nem hozott eredményt, így egyelőre nem kerül piacra Kínában az iPhone.

China Mobile a vezető telefonszolgáltató vállalat Kínában, és elképesztően nagy, 350 milliós előfizetői bázissal rendelkezik. Nagy várakozással tekintettek az ügyre mind az Apple, mind a China Mobile oldaláról, mivel az Apple még elképesztőbb nyereséget kaszálhat, a China Mobile pedig még jobb eszközzel rázhatja fel az előfizetőit.

Korábban is, és most is szkeptikusok maradtak az elemzők. Duncan Clark, a Beijing-i székhelyű BDA China telekommunikációs kutatási tanácsadócég elnöke, a párbeszédek sikertelenségét jósolta. "Nem meglepetés. A China Mobile nem akar osztozni a nem hang-alapú szolgáltatások jövedelmében. Mindkettő vállalatnak nagyon erős érdekérvényesítése van, és ez ebben a kapcsolatban a sikertelenség fő oka."


Az Apple nagy jövedelemben részesedik a nagy-britanniai, franciaországi és németországi telekommunikációs cégektől. Kínában ez nem megszokott dolog, és a China Mobile ellenállt ezen gyakorlat bevezetésének.

Az ajtó azonban nyitva marad a további párbeszédeknek, a China Mobile a sajtótájékoztatón azt közölte hogy továbbra is szeretnének együttműködni az Apple-lel. Az ország egyik kisebb szolgáltatója, a China Unicom pedig érdeklődését fejezte ki az Apple irányába.

Az Apple nemcsak Kínában, hanem Japánban is problémákkal szembesül üzleti modelljének érvényesítésével.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!