iPon Hírek

Egyes zsírsejtek közvetlenül érzékelik a hőmérsékleti változásokat

Dátum | 2013. 07. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egyes zsírsejtek képesek közvetlenül érzékelni a hőmérséklet csökkenését, és erre válaszul hő formájában leadni a bennük tárolt energiát, állítja egy nemrég megjelent tanulmány. A szakértők szerint a felfedezés révén hatékonyabb metódusok lehetnek kidolgozhatók az elhízás, illetve a cukorbetegség kezelésére is. A kilencvenes évek eleje óta tudjuk, hogy a zsír nem pusztán hőszigetelő szerepkörben segít megvédeni az élőlényeket a hidegtől. Az ekkoriban elvégzett egérkísérletek ugyanis igazolták, hogy a hideg hatására a barna zsírsejtekből hő kezd termelődni. A kutatók azonban mindeddig úgy vélték, hogy ez csak valamiféle indirekt, áttételes hatásra történhet, magyarázza Bruce Spiegelman, a Harvard sejtbiológusa: az érzőneuronok értesítik az agyat, hogy csökken a környezet hőmérséklete, és erre válaszul noradrenalin szabadul fel. Ez többek közt szűkíti az ereket, emeli a szívfrekvenciát, glükózt szabadít fel az energiaraktárakból, és növeli az izomtónust is. Állatkísérletek során sikerült bizonyítani, hogy a noradrenalin-receptorok stimulálásának hatására a barna zsírszövetből hőenergia szabadul fel, és azok a genetikailag módosított egyedek, amelyek nem rendelkeznek ezen receptorokkal, nem képesek hasonló a válaszreakciót produkálni. Míg a sárga zsírszövet a testtömeg jelentős hányadáért felel felnőtt korban, és vékony testalkat esetén is (férfiaknál 15–18%, nőknél 20–25%), és jól meghatározható testtájakon halmozódik fel (férfiaknál az elülső hasfalon, nőknél a vállon, az emlőkön, a fenéktájékon és a combokon, illetve mindkét nem esetében a testüregekben, a szerveket körülvevő térben is), barna zsírszövetből a felnőttekben nagyon kevés van (ez a légcső, a nyelőcső, a vesék és a mellékvesék körül helyezkedik el). A barna zsírszövet aránya a soványabb testalkatú emberekben magasabb, és a kutatók régóta úgy vélik, hogy ez utóbbi tény aktív szerepet játszhat a cukorbetegség megelőzésében.

A barna zsírsejtek hőtermelő képessége egy termogenin (vagy UCP1) nevű fehérje révén valósul meg. A sejtek mitokondriumaiban létrejövő protoncsatornák hatására a protonok visszaáramlanak a mitokondrium mátrixába, ezért az oxidatív foszforiláció és a terminális oxidáció szétkapcsolódik, az ATP-termelés elmarad, ellenben nagy mennyiségben hő termelődik. A szakértők szerint a termogenin lehet felelős a diabétesz kialakulásának gátlásáért is, ezért is igyekeznek felderíteni, hogyan lehetne mesterségesen aktiválni ezt a molekuláris útvonalat. A barna zsírsejtek hidegre való válaszreakcióinak tanulmányozása közben azonban Spiegelman és kollégái a sárga zsírszövettel kapcsolatban is fényt derítettek néhány meglepő újdonságra. A kísérletek során a kutatók laborban növesztett emberi zsírsejteket tettek ki a hideg közvetlen hatásainak. A barna, sárga és kevert (nagyrészt sárga zsírsejtek kis mennyiségben barna adipocitákkal keverve) zsírszöveteket különböző hőmérsékletekre hűtötték le rövidebb-hosszabb időkre. A sárga és a kevert szövet nagyon hamar reagált a változásokra: a sejtekben a termogenin mennyisége nyolc óra alatt megduplázódott, ráadásul a folyamat visszafordíthatónak bizonyult. Ahogy a hőmérséklet visszatért a 37 °C körüli, normális értékre, a fehérje koncentrációja is eredeti szintjére csökkent. A barna zsírsejtekben azonban nem észleltek hasonló változást, vagyis ezek esetében a hőmérsékleti változás önmagában kevésnek bizonyult a hőtermelés beindításához. A kutatók azt is észrevették, hogy a noradrenalin receptoraiktól genetikai úton megfosztott egerek sárga zsírsejtei is hasonlóan reagáltak a hidegre: bennük a termogenin-csatornák száma megnőtt, és intenzív hőtermelésbe kezdtek. Mindez pedig arra utal, hogy a sárga zsírsejtek közvetlenül képesek érzékelni a környezet hőmérsékletének változásait, és rögtön reagálnak is a kihívásokra. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ezt pontosan hogyan is teszik, így a mechanizmust manipulálni képes, ultrahatékony fogyasztó tablettákra még egy darabig biztosan várni kell. A kutatás kapcsán mindenesetre egészen más kép bontakozik ki a sárga zsírszövettel kapcsolatban, mint amit korábban magunk elé képzeltünk: nem egy passzív, szigetelő és energiaraktározó sejtcsoportról van szó, hanem egy alkalmazkodásra, gyors reakciókra képes, nagyon is aktív szövetféleségről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. mzso
2013.07.03. 00:20
Nem kell itt, tabletta. Meg van a megoldás. Befeküdni a kövéreknek egy jó kis jeges fürdőbe 1-2 órát egy nap és mindenki karcsú lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi
2013.07.03. 08:58
Most derült ki, hogy a zsír még hatékonyabban véd a hideg ellen, mint eddig gondolták! Csakhogy egyre melegebb van, miközben hízik el az emberiség, ergo egyre kevesebb szükség lenne erre a sok raktározott zsírra, csak hát ezt az evolúció nem tudja, az évezredek (évmilliók?) alatt megtanulta, hogy "jön a nagy hideg, kell a sok zsír".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!