iPon Hírek

Egyesül a WiFi és a WiGig Szövetség

Dátum | 2013. 01. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A WiFi Alliance és a WiGig Alliance között eddig is viszonylag szoros együttműködést figyelhettünk meg: a két szövetség több, mint két éve segíti egymást. Ennek fényében nem túl meglepő az a bejelentés, amit nemrégiben tettek a felek: a WiFi Szövetség és a WiGig Szövetség egyetértési nyilatkozat keretén belül egyesülésbe kezdtek, így a jövőben közös erővel dolgoznak majd azért, hogy minél több olyan eszköz készülhessen, amelyek nem csak WiFi, de WiGig támogatást is kínálnak.

A WiFi technológia manapság mindenki számára ismert, de a WiGig esetében már más a helyzet, hiszen utóbbiról kevesebbet tud egy átlagfelhasználó. A WiGig a Wireless Gigabit technológia rövidítése, lényege pedig abban rejlik, hogy 9-18 méteres hatótávolságon belül több gigabites sávszélességű vezeték nélküli kapcsolatot biztosít. A technológia nem a 2,5 GHz-es, de még csak nem is az 5 GHz-es, hanem a 60 GHz-es frekvenciatartományban üzemel és többféle eszköz csatlakoztatását támogatja. A WiGig technológiával az említett hatótávolságon belül jelenleg maximum 7 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség érhető el.


WiGig eljárás segítségével az adott rendszerhez WiGig képes adattárolók, megjelenítők, illetve egyéb eszközök is csatlakozhatnak. A technológia segítségével a PC és mobil eszközök közötti szinkronizáció is megoldható, sőt, a WiGig kapcsolaton keresztül különböző perifériák vezeték nélküli, automatikus csatlakoztatása is megoldható lesz. A Wi-Fi Szövetséggel való együttműködésnek hála a 60 GHz-es WiGig technológiát alkalmazó termékek többsége visszafelé kompatibilis lesz a jelenleg is forgalomban lévő 2,4 GHz-es és 5 GHz-es Wi-Fi szabványokat alkalmazó készülékekkel, illetve magukkal az említett szabványokkal is.

A WiGig eljárás tehát a jövőben az új, egyesített WiFi Szövetség zászlója alatt fejlődik majd tovább. Az egyesülés jóvoltából a WiFi és WiGig eszközök közötti együttműködés zökkenőmentesebb lesz, de ezzel együtt a WiGig technológia terjeszkedése is újult erővel folytatódik majd, ami mindenképpen jó hír.

A WiGig szövetség az idei év közepére teljesen beleolvad majd a WiFi Szövetségbe.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások