iPon Hírek

Egyesült a GlobalFoundries és a Chartered

Dátum | 2010. 01. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nagyjából négy hónap telt el azóta, hogy a GlobalFoundries többségi tulajdonosa, az ATIC ajánlatot tett a Chartered Semiconductor felvásárlására, de úgy tűnik, hogy időközben a dolgok nagyon felgyorsultak. A GlobalFoundries legfrissebb közleményében már az áll, hogy a Chartered és a GF mostantól úgy működnek, mint egy nagy közös cég, természetesen a GlobalFoundries név alatt.


Az egybeolvadás nagyon-nagyon fontos a GlobalFoundries számára, ugyanis a tranzakció keretein belül az AMD gyárait magában foglaló cég négy darab 200 mm-es és egy darab 300 mm-es szílicium ostyákat előállító üzemmel bővítette gyárainak számát. Ha ez még nem lenne elég, akkor a gyárak mellett jelentős mennyiségű ügyfélhez is jutott a GlobalFoundries, mivel hozzá került a Chartered Semiconductor eddigi ügyfélköre is, amely összesen 150 komoly megrendelőt jelent. Az ügyfelek között maga az AMD is szerepel, aki az egyesülés előtt is a Chartered partnere volt, de rajta kívül az IBM, a Qualcomm és az STMicroelectornics is megtalálható a népes listán. A GlobalFoundries ezzel még nem hagyja abba a terjeszkedést.

Egy rövid összesítés után kiderült, hogy a Chartered és a GlobalFoundries együttesen 2 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhettek el 2009 folyamán. A gyártók 2014-ig 1,6 millió darabbal több 300 mm-es és 2,2 millió darabbal több 200 mm-es szilícium ostya gyártását tűzték ki célul, azaz ennyivel szeretnék növelni a jelenlegi kapacitást. A Chartereddel való egyesülés után most már a GlobalFoundries tényleg hű a nevéhez, ugyanis így már valóban világcéggé vált, és nagyjából 10 000 embernek ad munkát világszerte. A cég irányítását a Szilícium-völgyből végzik, míg a gyártással kapcsolatos teendőkről Szingapúrban és Drezdában gondoskodnak, de Saratoga megyében, New Yorkban egy újabb üzem is készül. Az üzemek rengeteg kutató-fejlesztő egységgel vannak kapcsolatban, amelyek ügyféltámogatást is nyújtanak. Ezek a központok Szingapúrban, Kínában, Tajvanon, Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és az Egyesült Királyságban találhatóak.

A new york-i gyár várhatóan 2012 folyamán kezdheti meg a termelést és a Fab 8-as nevet fogja viselni, nem pedig a Fab 2-est, ahogy korábban a pletykák említették. A gyártó a Drezdában található Fab 1-et és a Szingapúrban lévő Fab 7-et is bővíteni kívánja a közeljövőben.

A közlemény arra sajnos nem tér ki, hogy miként változik az egyesülés hatására az AMD tulajdonrésze a GlobalFoundries-ben, de ez nem is túl meglepő.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. YuGabe
2010.01.15. 10:35
Elég nagy Win az AMD részéről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her...
2010.01.15. 17:55
Az! Így több lesz a bevétele, és várhatólag hamarabb tud majd váltani az ostyáknál... Vagy tévedek? De így talán jobban erőre kap és remélhetőleg lesz árverseny...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Coyote87
2010.01.15. 19:45
Vagy nagy érvágás lesz ha kiszakad az AMD alol. Azért így már a maga lábain is megáll a cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szaby59
2010.01.17. 13:33
Ha jól tudom amikor megalakult a cég valami olyan szerződést kötöttek, hogy az AMD döntéshozószerepe tulajdonrésztől független megmarad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!