iPon Hírek

Egyetlen molekula vonzhatja a vérhez a ragadozókat

Dátum | 2014. 11. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy új kutatás eredményei szerint a vér egyetlen molekuláris összetevője felelhet a „vérszagért”, amely nagy távolságokból is képes a sérült áldozathoz vonzani a vadállatokat. A svédországi Linköping Egyetem kutatóinak kísérletei során az említett összetevő önmagában is ugyanolyan kívánatosnak bizonyult a tigrisek és a vadkutyák számára, mint a rendkívül bonyolult összetételű vér. A felfedezés segíthet megérteni, hogyan azonosítják az állatok a különféle anyagokat szag alapján, illetve egyes emberi fóbiák kikúrálásához is hozzájárulhat. Ahogy már említettük, a vér rendkívül összetett, és erős szagreakciót kiváltó anyag, a benne található rengeteg különböző molekula közül azonban a vadállatok vélhetően csak néhánnyal foglalkoznak, és ezek alapján azonosítják a testfolyadékot. Ez volt legalábbis Matthias Laska zoológus feltevése, aki éppen ezért illékony összetevőket kezdett vizsgálni a vérben. Fő „gyanúsítottja” egy aldehid, a C10H12O2 volt, amely az emlősök vérének jellegzetes, fémes szagát adja. Annak tesztelése érdekében, hogy a vegyület valóban szerepet játszik-e a vér vadállatok általi azonosításában, Laska és kollégái 4 emlős ragadozó faj (egy tigris- és három vadkutyafaj) összesen 40 egyedén próbálták ki, hogyan reagálnak az aldehid jelenlétére. A kísérletek során fadeszkákat áztattak négy különböző anyagba: a már említett aldehid oldatába, lóvérbe, körteillatot árasztó izoamil-acetátba, illetve egy szinte szagtalan oldószerbe. A négyféle „ízesítésű” fadarabot aztán az állatok közé dobálták, és megfigyelték, hogyan viszonyulnak a vadkutyák és a tigrisek azokhoz.
Minden fajt 20 napon keresztül tanulmányoztak, és közben több ezer reakciót rögzítettek. Az óriási adathalmazból az derült ki, hogy mind a négy faj tagjai közel ugyanolyan vonzónak találták az aldehides deszkákat, mint a vérbe áztatott darabokat. Ezeket 2−4-szer olyan gyakran közelítették meg, mint a másik két anyaggal átitatott darabokat. Laska saját bevallása szerint nagyon meglepődött, hogy első próbálkozásra sikerült eltalálni a vér egyik legfontosabb szagalkotó összetevőjét. Persze még egyáltalán nem biztos, hogy minden ragadozó erre az illatra reagál, így érdemes lesz tovább kísérletezni a vér többi összetevőjével, illetve más szaglórendszerű fajokkal is, valamint azt is érdekes lenne vizsgálni, hogy a potenciális zsákmány, mondjuk egy egér, hogyan reagál a vér, illetve annak összetevőinek szagára. „Nagyon érdekes és elegáns tanulmányról van szó, amely arra az alapkérdésre keresi a választ, hogy egyetlen molekula alkalmas lehet-e olyan komplex viselkedésformák kiváltására, mint amilyenekre egy összetett szag képes” − mondja Johan Lundström, a Karolinska Intézet kísérleti neuropszichológusa. A szakértő szerint a felfedezésnek emberi vonatkozása is lehet, hiszen nagyon sokan félnek a vér szagától, valamely korábban történt traumatikus esemény vagy más okok miatt. Annak azonosítása, hogy pontosan mely összetevők váltják ki ezt a fajta reakciót, segíthet ezen félelmek legyőzésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!