iPon Hírek

Egyetlen sejt endoszkópos vizsgálata

Dátum | 2011. 12. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatói olyan endoszkópot fejlesztettek ki, amely képes nagy felbontású képet közvetítetni egy élő sejt belsejéről, ezen kívül géneket, fehérjéket, gyógyszereket is bejuttathat a sejtbe, annak károsítása nélkül, valamint a sejt elektromos működései is vizsgálhatók vele.
 

A tudósok egy ón-oxidból készült nanohuzalt illesztettek az optikai szál végére. Az optikai szálban terjedő fény ezen át folytatja útját. A nanohuzal fényvezetését és az optikai szálon alapuló képalkotását kombinálva ilyen módon a kutatók sikeresen miniatürizálták az endoszkópos technológiát, így akár egyetlen sejt belsejét is meg tudják vizsgálni. A nanohuzal jól viseli az ide-oda hajlítgatást, így többször is felhasználható.

A mikroszkópia fejlődésének ellenére a sejtek megfigyelésére még mindig a hagyományos fénymikroszkóp a legalkalmasabb, mivel a sejtek membránja átlátszó, így noninvazív módon, kívülről is megfigyelhetők. A módszer egyetlen hátránya, hogy csak az alkalmazott fény hullámhosszának felénél nagyobb struktúrák megfigyelésére alkalmas. A nanooptika legújabb eredményei alapján ez a határ átléphető tűnik, így rövidesen talán már fénymikroszkópos képalkotással figyelhetjük meg a sejt legapróbb komponenseit is. Az ilyesfajta megfigyelési rendszer azonban drága és nehézkes, szemben a jóval praktikusabb endoszkópiával.

Az endoszkóp fényforrásaként gerjesztő lézersugarat használtak, és ennek segítségével vizsgálták meg egy-egy HeLa-sejt belesejét. A nanohuzalnak köszönhetően nagyon jól koncentrált és lokalizált megvilágítást kaptak eredményül, és a huzal befúródó hegye nem okozott zavart a sejt működésében. Ezt követően kvantumpontokat használva nagy precizitással voltak képesek különféle anyagokat a sejt meghatározott helyeire juttatni. A jövőben a sejtalkotók elektromos vagy optikai ingerlését tervezik a technológia segítségével, hogy közelről tanulmányozhassák az élő sejt ezekre adott válaszait.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. uristen
2011.12.31. 09:39
Az elso kep olyan, mintha E.T. ujjan nott volna ki egy szorszal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. benczeb90
2011.12.31. 11:15
de szép endoplazmatikus retikulum! de mi az a pötty?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sensejke bencz...
2011.12.31. 11:30
riboszóma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. benczeb90 sense...
2011.12.31. 11:56
az lesz. de azok sztem a sejtmag körül vannak dögivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sensejke bencz...
2011.12.31. 11:57
Igaz, de hát a kép sem a legjobb valamint a citoplazmában is megtalálhatók nem csak a rer-ben Akkor még lizoszómák lehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90 sense...
2011.12.31. 12:03
akár, vagy bármilyen más endoszóma
ha csak 1 lenne, akkor még peroxiszóma is lehetne de attól már igencsak távol áll az ábra részletessége
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2011.12.31. 13:39
Azt a kepet tegyek fel amit az optika lat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. uristen
2012.01.01. 01:10
B. u. é. k. - E.T. szoros mutatoujjanak is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Narval
2012.01.01. 18:27
Sziasztok!
A cikk szerzőjének szeretnék tenni két, kifejezetten javító szándékú, észrevételt. 1. "biológiai sejtek" - milyen más sejt van, mint biológiai ? 2.) sejtfalat említ a cikk, de nyilván a sejt membránjáról van szó. Sejtfala csak a növényi-, gomba-, és a baktérium sejteknek van (amelyiknek mégsincsen, az másodlagosan vesztette el, bár ez nagyon ritka pl. szimbiózis következményeként) a HeLa pedig humán sejtvonal, neki biztos nincs sejtfala. Sejtmembránja értelemszerűen minden sejtnek van. Sejtfalon nem is biztos, hogy át tudna "szúrni" ez a nagyon finom szál. Kötekedésemtől eltekintve a cikk igazán érdekes. Kérdés, hogy mennyire fog ez majd jól működni, mert OK, h egy sejtet meg tud célozni, csak ha az egy szövet mélyén, esetleg egy létfontosságú szervben van, akkor sokkal nehezebb lehet a pozícionálás.
Byby!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szerzetes
2012.01.01. 19:06
Narval: méhsejt, terrorista sejt így hirtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. uristen
2012.01.01. 21:59
Mit sejt a terrorista?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2012.01.02. 08:22
Narval: köszi, javítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!