iPon Hírek

Egyetlen Thunderbolt portos Intel alaplap érkezik

Dátum | 2011. 12. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napokban fény derült arra, hogy az Intel a hetes sorozatú lapkakészletek, illetve az Ivy Bridge processzorok érkezésével a PC-sek számára is elérhetővé teszi a Thunderbolt technológiát, amely az Apple Mac konfigurációinál már jó ideje jelen van.

A 10 Gbps-os sávszélességet kínáló Thunderbolt port nagy valószínűséggel csak a felső(bb) kategóriás, jól felszerelt alaplapokon lesz majd jelen , ezt a feltevést pedig alátámasztja az a tény, hogy az Intel csak egyetlen egy olyan alaplapot dob majd piacra, amely Thunderbolt poltra alapoz. Az új alaplap a DZ77RE típusjelzést viseli majd és a gyártó abszolút felsőkategóriás megoldásait tartalmazó Extreme Series családba tartozik.


A tényről egy kiszivárgott útiterv árulkodik, amelyen szerepelnek az Intel saját készítésű, hetes sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapjai. Az a tény, hogy a Thunderbolt port pont egy olyan alaplapon kap helyet, amely a tuning szerelemeseit és a játékosokat veszi célba, egy kissé furcsa, hiszen nem pont ennek a rétegnek lenne fontos az az előny, amit a Thunderbolt kínál. Ezzel szemben a Media Series családban egyetlen alaplapon sem lesz Thunderbolt port, pedig pont a tartalomkészítő ipar az, amely elsősorban képes profitálni az új szabvány által kínált hatalmas adatátviteli sávszélességből. A Thunderbolt porton keresztül a hatalmas adatátviteli sávszélességnek köszönhetően egyszerre több veszteségmentes, nagy felbontással rendelkező videó stream is továbbítható, ami rendkívül hasznos lehet a jövő videó szerkesztő rendszerei számára.

Más kérdés, hogy a komolyabb tartalomszerkesztők jó eséllyel inkább Thunderbolt porttal felszerelt, Ivy Bridge alapú Mac konfigurációt választanak majd maguknak a jövőben, aki pedig nem így tesz, annak még mindig ott lesz a fentebb említett DZ77RE alaplap, sőt, az Intel alaplapgyártó partnerei is kínálnak majd Thunderbolt portos megoldásokat, remélhetőleg többfélét is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. zord01
2011.12.29. 13:27
Vagy pont hogy nem, és akkor sokra megy vele, hogy megvette...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.12.29. 15:05
"Security: Since Thunderbolt extends the PCI Express bus, which is the main expansion bus in current systems, it allows very low-level access to the system. PCI devices need to have unlimited access to memory, and may thus compromise security. This issue exists with many high-speed expansion buses, including PC Card, ExpressCard and the IEEE 1394 interface, commonly known as FireWire."

Ez azert egy eleg komoly elvi gond, es ugy nezem, hogy nem tudatositjak elegge a felhasznalok koreben.

Azaz nem szokasos csatlakozorol, hanem BOVITO eszkozrol van szo.

Ha nem virtualizal a gep, azaz nem zarja virtualis ketrecbe ezt a bovitest, akkor a gepre dugott eszkoz elegge belekotorhat a gepbe.

Marpedig az ehhez szukseges virtualizacio varians meg nagyon nincs elterjedve a processzorok koreben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!