iPon Hírek

Egyidős lehet a rák a többsejtűséggel

Dátum | 2014. 06. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Kijózanító következtetésre jutottak a kieli Christian Albrechts Egyetem kutatói és külföldi kollégáik a daganatos betegségek múltjával és jövőjével kapcsolatban. „A rák egyidős a többsejtű földi élettel és valószínűleg sosem lesz teljesen felszámolható” – mondja Thomas Bosch, a kutatást végző nemzetközi tudóscsoport vezetője. A tumorok kialakulásának hátterében az úgynevezett rákgének állnak. Ezek eredetét kezdte kutatni a Max Planck Intézet két munkatársa, Tomislav Domazet-Lošo és Diethard Tautz, akik vizsgálataik során több érdekes, nagyon ősi állatcsoporttal is foglalkoztak. Több éves kutatás után végül arra a következtetésre jutottak, hogy az emberben daganatok megjelenéséhez vezető gének már a legelső többsejtűekben is jelen voltak. Azt azonban mostanáig nem lehetett tudni, hogy ezek az ősi organizmusok valóban szenvedtek-e a rák különböző formáitól, és ha igen, hogyan is néz ki egy tumoros megbetegedés egy ennyire egyszerű élőlény esetében. A Thomas Bosch vezette kutatócsoport a már említett két szakértő közreműködésével tehát ezen a vonalon vizsgálódott tovább. Kutatásuk kereszttüzében egy rendkívül ősi, nagyon különös állatcsoport, a csalánozók közé tartozó hidrák álltak. A szakértők az édesvízi állatok őssejtjeit és szövetfejlődésük szabályozásának módját vizsgálták, és két fajban is polipokra, vagyis jóindulatú szöveti túlburjánzásokra akadtak.
Daganatos sejtek a hidra szöveteiben
A kutatók a daganatok sejtszintű okait is felderítették, és igazolták, hogy olyan őssejtek állnak a háttérben, amelyek a nemi differenciálódásért felelnek, feladatuk elvégzését követően azonban nem távolítódnak el a szervezetből programozott sejthalál útján. Érdekes módon a tumorok kizárólag a nőnemű hidrákban alakulnak ki, és szövettanilag nagy hasonlóságot mutatnak az emberi petefészekrákkal. Ahogy a kutatók kimutatták, a daganatos sejtekben egy olyan gén válik túlzottan aktívvá, amely normális esetben a sejthalál megakadályozásáért felel. Mivel a sejthalál kiiktatódása az emberi tumorsejtek esetében is jellemző vonás, a végeredményül kapott daganatok egyes vonásaikban megszólalásig hasonlítanak a fajunkat érintő tumorokra. Az is kiderült, hogy a tumorsejtek a hidrák esetében is invazív módon viselkednek. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy egészséges állat szervezetébe daganatos sejteket juttatnak, ezek tumorok kialakulását válthatják ki, vagyis a rák invazív jellege szintén nagyon ősi vonásnak tekinthető. Bosch elmondása szerint a rák hidrákon való tanulmányozása rendkívül fontos információkkal szolgálhat a daganatos betegségek történetével kapcsolatban, és hozzásegíthet a tumorok kialakulásához vezető komplex folyamatok megértéséhez. „Kutatásunk egyik nagy tanulsága, hogy a rák elleni háborút valószínűleg sosem nyerhetjük meg. Ugyanakkor az ellenség múltjának felderítése a legjobb módszer arra, hogy a csaták egy részében győzedelmeskedjünk” – mondja a kutató.
Egy egészséges és egy daganatos hidra
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. dzsuz87
2014.06.26. 11:39
Na ez durva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba
2014.06.26. 14:10
Nem tudom miből vonták le a következtetést, de nem láttak ezek még rákra immunis állatokat ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95 ChoSi...
2014.06.26. 18:52
Az a durva, hogy tényleg van nem egypár faj, ami ilyen vagy olyan módon védett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ro1and ChoSi...
2014.06.27. 00:51
A cápákat és a rájákat szokták felhozni példának. Ami nem igaz,csak az arány jóval kevesebb 1 millióból 1-2.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba
2014.06.27. 07:47
Mostanában sokkal inkább a földi kutyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba
2014.06.27. 09:02
De az 1:1E6 arány sem lenne rossz, akkor lenne a Földön 7000 rákos beteg. A kutya nem foglalkozna velük, fürdőkádban többen halnak meg áramütéstől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2014.06.27. 10:42
Ha azok is háromszor olyan sokáig élnek, akkor sem lesznek rákosak?

Rágcsálókra legalábbis egyértelmű a kapcsolat, gondolom emberekre is emiatt lett gyakoribb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.28. 16:29
Igen a "cápák nem lesznek rákosak" az egy butaság! Dr. William Lane-től ered, aki azért szép kis hasznot csinált magának a "cápa bizniszből", persze a cápák kárára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!