iPon Hírek

Egymilliárd éves a legősibb élő életforma

Dátum | 2012. 04. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Oslói Egyetem professzora, Kamran Shalchian-Tabrizi által vezetett kutatócsoport közzétette azon eredményeit, amelyeket a világ legidősebb, ma is létező életformájának genetikai, biológiai és viselkedéstani vizsgálatai alapján derítettek ki.

A milliárd éves egysejtű jelenlegi ismereteink szerint kizárólag az Oslo melletti As nevű tó iszapjában található meg. Először 1865-ben bukkantak rá a rendszertani fogalmaink szerint besorolhatatlannak tartott élőlényre, részletes vizsgálatára azonban várni kellett, amíg megfelelő technológiai szintet értünk el.


A különös életforma nem sorolható be egyetlen ismert kategóriába se: nem állat, nem növény, nem parazita, gomba vagy alga, bár bizonyos vonásaiban emlékeztet mind a növényi, mind az állati sejtekre. Az élőlény sejtmembránnal határolt sejtmaggal rendelkezik, zöld algát eszik, valamint saját fajának képviselőit is elfogyasztja, és négy ostora van, amelyeket propellerként használ a mozgáshoz. Átmérője 30‒50 mikrométer között van. Az organizmus Collodictyon néven új rendszertani kategóriát kapott.

A felfedezés óriási jelentőségű, hiszen ez a legrégibb olyan életforma, amelynek még ma is léteznek élő képviselői. A tudósok úgy vélik, hogy az egysejtű tanulmányozása betekintést nyújthat abba, hogy milyen lehetett a földi élet több száz millió évvel ezelőtt. Az állati és növényi jellegek együttes jelenléte pedig evolúciós szempontból fontos, hiszen megmutatja, hogy milyen lehetett az állatok és növények közös őse a szétválás előtt.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Zack( ro)
2012.04.27. 17:11
Boldog szulinapot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2012.04.27. 19:31
Na persze , bele van vésve... hogyne 1mrd éves , honnan számolva - ki kezdte el stb ... találgatások, akár az időjárásjósolók ... vagy bejön vagy nem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Enno
2012.04.27. 22:51
Gondolom a meglévő bizonyítékok amivel alá is tudják támasztani az 1 milliárd éves, persze lehet hogy ettől idősebb de fiatalabb nem lehet. Biztos valahol bekövülve vagy más formában találtak ilyen kis valamiket aztán meg nézték radiokarbonos vizsgálattal. Minden esetre az több mint érdekes és igen nagy szerencse hogy ilyen sokáig volt olyan körülmény egy helyen állandóan nekik ahol meg tudtak maradni eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.04.28. 00:02
Azért ha egy sejt molekuláris felépítését jó alaposan elemzik, akkor összehasonlítva a már meglévő információkkal meg tudják már becsülni, hogy melyik korszakból származhatott a szerkezete alapján. Plusz ahogy Enno is írta, nyilván vannak más bizonyítékok is, amik egyidősek lehetnek az életformával.
Egyébként nem azt állítják, hogy pont 1 milliárd éves, hanem hogy: "It evolved around one billion years ago, plus or minus a few hundred million years." Vagyis adnak maguknak egy 30-40 hibaszázalékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!