iPon Hírek

Egyre bővül az ember korai családfája

Dátum | 2012. 08. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A legfurcsább dolog a Homo sapiens létezésével kapcsolatban az a tény, hogy egyedül van. Bár a mesekönyvek lapjai tele vannak az emberi nem, a Homo képzeletbeli fajaival ‒ az erdei tündérektől kezdve a hegyvidékek óriásaiig ‒ a valóságban még senki nem találkozott ezekkel. A nem is olyan távoli múltban azonban még más volt a helyzet, alig negyvenezer évvel ezelőtt három másik emberfaj (vagy alfaj) tagjai is éltek a Földön: a neandervölgyiek Európában, a floresi emberek, avagy a „hobbitok” Indonéziában, és a gyenyiszovai emberek Közép-Ázsiában. A legújabb bizonyítékok pedig arra engednek következtetni, hogy az emberi nem története során korábban is előfordult már a fajok hasonló változatossága, mégpedig nagyjából kétmillió évvel ezelőtt Afrikában.

A legújabb kutatási eredményeket összefoglaló tanulmány a Nature oldalain jelent meg, a felfedezések a kenyai Turkana-medence Intézetben tevékenykedő Meave Leakey kutatócsoportjának köszönhetőek. Meave Leakey férje, Richard fedezte fel 1967-ben, hogy a Turkana-tó vidéke milyen gazdag lelőhelye az emberi fosszíliáknak, Richard szülei, Louis és Mary Leakey pedig a tanzániai Olduvai-hasadékban folytattak kiterjedt ásatásokat. Meave Leakey 1999-ben a Turkana-tó mellett egy új hominida fajra bukkant, amelynek a Kenyanthropus platyops nevet adta. A „kenyai lapos arcú ember” 3,5 millió évvel ezelőtt élt, így előbb jelent meg, mint az emberi nem képviselői. Leakey legújabb felfedezése azonban már a Homo családfájához tesz hozzá egy új ágat.


Az emberi fosszíliák tanulmányozásával az a legnagyobb probléma, hogy rendkívül kevés akad belőlük: egy állkapocs itt, egy agykoponya ott. Gyakran nagyon nehéz eldönteni, hogy a különféle csontok ugyanahhoz a fajhoz tartoznak-e vagy sem. Ez még abban a szerencsés helyzetben sem egyszerű feladat, ha véletlenül ugyanabból a fajta csontból találnak többet a kutatók: ami elsőre két különböző fajnak tűnik, könnyen lehetséges, hogy valójában egyazon faj hímjéhez, illetve nőstényéhez tartozik.

Ennek köszönhetően aztán minden újabb felfedezést parázs szakmai vita övez. A Turkana-tó körül kiásott leletek többségéről a paleontológusok egy része úgy véli, hogy mindegyik a Homo habilis fajának képviselőihez tartozik. Mások szerint a csontok egy töredéke egy Homo rudolfensis nevű faj tagjainak földi maradványa. A Meave Leakey és kollégái által talált fosszíliák talán némi rendet hozhatnak a káoszba.

Az egyik új lelet, a KMN-ER 62000 jelű példány arcának felépítése nagy hasonlóságokat mutat a Homo rudolfensis mintapéldányának arcával. A most megtalált csontok azonban egy fiatal, kamasz példányhoz tartoznak, míg a H. rudolfensis leletei felnőtt korúak. A 62000 jelű lelethez tartozik egy remekül megőrződött felső állkapocs is, amilyet a H. rudolfensis esetében eddig még nem sikerült találni. A számítógépes modellezés alapján úgy tűnik, hogy a felső állkapocs jól passzol egy másik most megtalált lelethez, a KMN-ER 60000 jelű alsó állkapocshoz. Nem ugyanazon egyedtől származnak persze, hiszen koruk eltér, de nagy biztonsággal állítható, hogy egy faj tagjaitól, mégpedig a Homo rudolfensistől erednek, amely tehát valóban létezhetett.


Hasonlóan jelentős eredmény, hogy a modellek alapján a felső állkapocs nem illik össze a környék másik híres leletével, a KMN-ER 1802-vel, amelyet 1972-ben találtak, és korábban úgy vélték, hogy a H. rudolfensis alsó állkapcsa lehet. Hogy ez utóbbi lelet mely fajhoz tartozik, azt a mostani felfedezés még bizonytalanabbá teszi. Nagyon nagy eltéréseket mutat ahhoz képest, ahogy a rendelkezésre álló információk alapján a Homo rudolfensis kinézhetett. Az ivari kétalakúság sem igazán jöhet szóba, hacsak a faj hímjei és nőstényei között nem mutatkozott sokkal nagyobb eltérés, mint bármely másik emberszabású faj esetében. A rejtélyes lelet ráadásul a Homo habilis csontjaival sem mutat hasonlóságot.

Úgy tűnik tehát, hogy kétmillió évvel ezelőtt legalább két, de lehet, hogy három különböző emberfaj tagjai járták a kelet-afrikai szavannákat: a habilis, a rudolfensis és egy lehetséges harmadik, egyelőre névtelen faj képviselői.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Supra
2012.08.13. 14:27
OFF:
Egy ember mind felett :-)
ON:
Enek azért vannak előnyei is: így is milyen problémák vannak az etnikai kölünbségekből, hát még ha ténylegesen három különálló faj lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balrogh
2012.08.13. 21:37
Van olyan etnikum az emberiség között, akik képtelenek a többi etnikummal harmóniában élni (az egész világon baj van velük ). leginkább az élősködőkhöz hasonlítanak, és csábítja őket a csillogó fém DDDDDDDDDDDD

Így kell fogalmazni, hogy ne kapjon az ember BANN-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!