iPon Hírek

Egyre (n)agyszerűbb az IBM idegi működést utánzó chipje

Dátum | 2014. 08. 11.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az emberi agy mintájára létrehozott chipet mutattak be az IBM mérnökei a múlt héten. A fejlesztés a 2011-es SyNAPSE-projekt folytatása, a mostani rendszer azonban messze felülmúlja a három évvel ezelőtti prototípust. Agyunk a világ legfejlettebb és leghatékonyabb rendszerező „berendezése”, a kognitív számítástechnikának nevezett tudományág pedig ezt a lenyűgöző rendszert igyekszik lemásolni, vagyis olyan számítógépes rendszereket igyekeznek létrehozni, amelyek az agyhoz hasonló módon észlelik és dolgozzák fel az információkat, majd az adatok függvényében reagálnak is a helyzetekre. A hagyományos számítógépes rendszerek leginkább a bal agyféltekére hasonlítanak, amely az analitikus, matematikai alapú gondolkodás központja. Ha azonban kifinomultabb, „emberibb” mesterséges rendszereket akarunk, a jobb agyfélteke funkcióiból is bele kell építeni néhány dolgot ezekbe, az IBM-nél pedig pontosan ezen dolgoznak.
Az új chip elsősorban képfeldolgozást végez, vagyis vizuális információkat dolgoz fel, és mintázatok felismerésével próbálkozik. A fejlesztők elmondása szerint a végső cél egy olyan rendszer létrehozása lenne, amely feldolgozza a környezeti információkat, reagál azokra, és tanulni is képes a mindeközben megszerzett információkból. Ha mindezt sikerülne megfelelően kombinálni a hagyományos – bal agyféltekés – rendszerekkel, egy szinte határtalan lehetőségekkel kecsegtető, „holisztikus gépi intelligenciát” lehetne létrehozni, mondják a szakértők. A TrueNorth nevű prototípus egymillió programozható neuron, 256 millió konfigurálható szinapszis és több mint 4000 neuroszinaptikus mag együtteséből áll össze. Összehasonlításképpen az előző verzió mindössze 256 neuronból, 26 ezer szinapszisból és egyetlen magból állt, tehát óriási előrelépések történtek az elmúlt három évben. A gépi neuronok az adatokat specifikus pulzussorokként kódolják, ami szintén az agy működését másolja, mivel a kutatók szerint az emberi idegsejtek is hasonló módon működnek. A rendszert, ahogy már említettük, egyebek mellett képek feldolgozásával tesztelték. Ennek során egy sor objektumot kellett felismernie a látott képeken, és a feladatot nagyjából 80 százalékos sikerrel teljesítette, ráadásul mindehhez mindössze 63 mW-ot fogyasztott, ami meglepően kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy mekkora idegi hálózatot kell működtetnie. Ahogy a 2011-es verzió, a TrueNorth is csak prototípus. Az IBM munkatársai 10 milliárd neuronig és 100 billió szinapszisig szeretnék bővíteni a chip rendszerét. Idővel aztán az lenne a cél, hogy több ilyen chipet össze is lehessen kapcsolni, hatalmas teljesítményekre képes hálózatokat hozva létre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. nyerek01
2014.08.11. 11:20
Én az ilyen jellegű fejlesztések miatt nem tartok attól, hogy a szilícium veszélyben van, és másik anyag után kéne nézni a chip gyártóknak. Ugye sokan emlegetík az Optikai vagy DNS számítógépeket... pedig mint ez (neuronhálózat), mind a Kvantum számítógép (ugye ismert hogy van működő) szilícium alapon van, jelenleg.
Tehát nem csak a nanométerekkel kell dobálózni, hogy jajj, 14 nm alatt már nem működik gazdaságosan a jelenlegi technológia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2014.08.11. 12:12
Jó gyerekek de mikor lesz ehhez szoftver, az AMD csak 2-3 éve fúja a HSA jelentőségét ami mellett olyan cégek kampányolnak mint a Samsung, LG, Qualcom, ARM, Texas.I, Google és még vagy 30 vállállat mégis mindenki sz@rik rá mert alapvetően meg kellene változtatni a programozás szabályait és ezért a nagy kék testvér nem fizet semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sks7891 atti2...
2014.08.11. 12:25
A neurális hálózatokat általában különböző szakértői rendszerek esetén szokták alkalmazni, pl a cikkben említett képfelismerés. De alkalmazható különböző mérnöki optimalizációk esetén is. HSA-val történő összehasonlítás amiatt nem célszerű, mert ezek nem egymás alternatívái, hanem egymás kiegészítői.

Ilyen rendszereket jelenleg is használnak főleg kutatás-fejlesztés területén, de az ehhez készült 'szoftver', mint fogalom nem egyezik az általunk általánosságban használt 'szoftver' fogalmával. Értsd, ezen sosem fog játék, operációs rendszer futni, nem is az a rendeltetése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun atti2...
2014.08.11. 12:29
Ennél a cikknél pont nem érdekelt volna az intel vs amd vita 20-30hsz-en keresztül, erre itt is beindítod! Kösz már szépen!

Csinálok neked egy fórumot, csak egy lapból fog állni ahol lehet veszekedni, és www.intelvsamd.hu lesz a címe jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 Kajaf...
2014.08.11. 12:34
Csak arra szerettem volna rámutatni hogy mennyire földhöz kötött a mai szoftverírás, ha te ezt AMD vs Intel vitának fogod fel az magánügy, de ha átlátnád a párhuzamosítás lényegét még jobb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyunyo19 atti2...
2014.08.11. 13:03
Ez kb annyira volt releváns, mintha én írnék a szilva lekvárral töltött pulykamellről, te pedig odanyögnéd, hogy igen de a mekreggeli... nem igaz nem érzed hogy mennyire más műfaj, de ez a példa sem elég jó hogy érezd, szóval irok valamit a napfény káros hatásairól és te jössz az amd hsa és a többivel... na ennyire köszönő viszonyban nincs a téma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyerek01 atti2...
2014.08.11. 13:26
"Az IBM a programozók számára készített egy Compass nevű szimulátort, amellyel tesztelhetők a Corelet nyelven írt programok, anélkül, hogy szükség lenne a TrueNorth lapkára."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Freeware
2014.08.11. 13:30
SkyNet... előbb utóbb meglesz, ha így haladunk. Legalább a villamos erőművek legyenek manuálisan is kiiktathatóak, mielőtt túl késő lesz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2014.08.11. 15:01
Skynet mostanába nem lesz, az emberi agy 100 milliárd neuronnal rendelkezik és minden neuron képes akár 10 000 kapcsolatot alkotni. Az a felsőbbrendű mindent elpusztító gépi intelligencia még nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.11. 15:20
A HSA ehez kepest bakfity. Simplan egy modositas. Ez viszont egy teljesen uj megkozelites.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.08.11. 15:36
Spektrumos látvány-dokumentumfilmben volt olyan jelenet, hogy valós agysejteket használtak apróbb önműködő robotok irányítására. 1-2 tucat robot tudott egymással kommunikálni, és meg tudtak oldani egyszerű mozgásos feladatokat.
Ez meg pont az ellenkezője, ha jól értem. Szilíciumlapkás chipekkel próbálják szimulálni a neuron-hálózatok működését.
Az IBM minden évben elő tud állni 1-2 érdekességgel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. beholdthel...
2014.08.11. 20:24
[OFF]
A kommenteket olvasva már vártam, mikor jön valami gyökér a SkyNet meg Mátrix sz@rokkal. Nem kell félni, messze van az még
[ON]
Remélem ha elérnek egy adott szintet, akkor az optimalizálásban, vagy bonyolultságelméletben is lesz előrelépés. Ki tudja, lehet, hogy a jövőben egy ehhez hasonló "agy" fogja megoldani a P=?=NP problémát. Sosem tudni =)
Bár van még mindig tizen-valamennyi 100 éve megoldatlan probléma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!