iPon Hírek

Egyre több az androidos kártevő

Dátum | 2011. 11. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Megdöbbentő mértékben növekedett az Androidot támadó kártékony programok száma, de ettől függetlenül egyelőre nem sok az androidos vírus. Persze egyre óvatosabbá kell válnia a felhasználóknak, mert ha ez nem következik be, akkor hatalmas méreteket ölthet a különböző rosszindulatú szoftverek által okozott kár.

Az elmúlt négy hónap folyamán az androidos okostelefonokra írt káros programok száma 472%-kal növekedett, míg egy másik komoly adat szerint, az ilyen kártevő programok több mint fele fiatalabb két hónapnál. A malware-ek száma még viszonylag ugyan kevés, de még kevesebb a védekező okostelefon tulajdonosok száma. Fontos hozzátenni, hogy a nagy számok ellenére, egyelőre 252 ismert kártevőről van szó, az eddigi 44 helyett.

A Juniper szakemberei által készített felmérésre reagálva a Kaspersky egyik szakértője elmondta, hogy amíg a felhasználók nem a saját bőrükön érzékelik a komoly veszély hatását, addig várhatóan nem is változik meg a védekezéshez való hozzáállásuk. Hasonlóképpen vélekedett ezzel kapcsolatban a Sophos biztonsági tanácsadója, Chester Wisniewski is, aki szerint az okostelefonok tulajdonosai, addig nem fogják komolyan venni a dolgot, amíg nem hozza a postás az 1000 dolláros telefonszámlát, mert a feltört Angry Birds az egész hónap folyamán Észtországba telefonált.


Mára az összes eladott okostelefon, több mint felén fut az androidos rendszer, és ennél nagyobb reklám nem is kell hogy a kártékony alkalmazások elsődleges célpontjává váljon a rendszer. Ráadásul sok készüléken elavult Android verzió fut, ezekben egyre több ismert hiba kerül elő, ennek köszönhetően egyre támadhatóbbá válnak, és mindezt egyre egyszerűbb módon.

Ha védekezni szeretnénk, akkor első sorban nem szabad olyan programokat feltelepíteni, amiknek nem ismerjük a pontos forrását, és nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesen tiszta az adott program. Erre a legegyszerűbben úgy van lehetőségünk, ha mindent az Android Market felületén szerzünk be. Annak az esélye elhanyagolható, hogy itt rosszindulatú alkalmazást találunk. Továbbá vannak védekezésre alkalmas alkalmazások is, pont mint ahogy az asztali számítógépek esetében, sőt akár ugyan azon cég termékét is használhatjuk, mivel például a Kaspersky elérhető mind a két platformon. Érdemes még megemlíteni az AV-Comparatives nevű oldalt, itt találhatunk olyan tesztet ami a védelmet nyújtó alkalmazások legjobbjait méri össze. Az augusztusi összeállításból talán két név emelhető ki; az egyik a Kaspersky, a másik pedig a Trend Micro alkalmazása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. ThodEE
2011.11.21. 10:55
Akkor ideje lesz valami víruskeresőt feldobnom a telómra ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Gundam00
2011.11.21. 11:03
azt megértem valahol hogy a fizetős Windowst évek óta ostromolják ilyesmivel , de hogy egy szabad olcsó oprendszert is betámadnak és még meg is szívatnak elég ronda és antiszociális húzás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Antiserver
2011.11.21. 11:12
Ez sajnos ilyen, a népszerűség átka.
Fel kell dobni egy antivirust, marketen van már nem egy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. cNobody
2011.11.21. 11:16
Mikrobi: Az Android linux alapú... -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ájPon
2011.11.21. 11:21
Inkább a nyitottság átka, nem a népszerűségé.
ios-en nincs semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rastawicc
2011.11.21. 12:28
Nesze nektek szabadság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. JackFeryll
2011.11.21. 13:01
A tuti pedig az, hogy egyre nagyobb hardware igénye van/lesz az újabb és újabb androidoknak és van aki már nem is tud hova frissíteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sanyix
2011.11.21. 15:34
@ájPon: marhaság, botrány is volt belőle hogy vagy 3 hónap után távolítottak el az apstore-ból egy malwaret gondolom most is van jópár rajta, eleinte több is volt ios-re mint androidra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. qwertzzui
2011.11.21. 15:45
Frissítés: Egyes telefonokon már nem foglalkozik az adott cég mondván "kevés a vas, törődj bele"

cNobody: Mikrobi arra akart kilyukadni hogy ha, idézem: "Ha a linux annyira népszerű volna, mint amennyire nem, már szétszedték volna a kárvetvő progik." azaz, tudja Mikrobi hogy az android LINUX alapú, sőt, ha annyira népszerű lenne, mint pl: Windows, akkor már rég szétszedték volna a kártevők.

A témához hozzászólva: Gondoltam hogy ez is bekövetkezik, mint mindig, ha valami népszerű, vagy sokan használják, akkor készül rá valami "extra" ami vagy jó, vagy nem. Ez most a vírusirtó brigádoknak jó hír, nekünk nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NTibor77
2011.11.21. 16:31
Az a különbség, hogy az iOS esetén mehetsz az Apple-höz reklamálni, ha beszedsz valamit, hiszen alapesetben csak az általuk ellenőrzött és jóváhagyott programokat telepítheted a készülékre. Ezzel szemben az Androidra bárki, bárhonnan, bármit feltehet, így a gúgli csak széttárja a kezét és közli, hogy így jártál...
Én az mondanám, hogy az elterjedtség és a nyitottság is közrejátszik a dologban. A Windows ugyan zárt rendszer, de mivel a PC-k 9x%-án ez fut, ezért nyílván evvel próbálkoznak a legtöbben. Ugyanez igaz az Androidra. Nem tudom, mennyire népszerű, de a darabszámot tekintve vezet a rangsorban, és ha ehhez még hozzávesszük a bárki számára elérhető nyílt forráskódot és a fenn említett ellenőrzés hiányát nem csodálkozom a híren: Nincsen rózsa tövis nélkül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NTibor77
2011.11.21. 16:51
A frissítésről pedig annyit, hogy vannak olyan telefonok, melyeken soha nem járt (még a megjelenésükkor se – Nem tudom, hogy lehet piacra dobni úgy egy telefont, hogy nem tudom rá föltenni a legújabb OS verziót!) és nem is fog járni az Android legfrissebb változata. A gúgli pedig nem biztosít hibajavítást és biztonsági frissítést a korábbi Android verziókhoz.
Ezzel szemben a legfrissebb iOS-t föl tudnám tenni a három generációval ezelőtt 3G-re is (ha lenne). Igaz, hogy bizonyos funkciók nem működnének, mert „kevés hozzá a vas”, de a hibák és biztonsági rések melyeket eddig felfedeztek javítva lennének...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. polarx
2011.11.21. 17:12
Érdekesek ezek a vírus dolgok.. windowst használok 365 napból nagyjából 300-ba. nem használok vírus írtót és nincs is. Amikor használtam 1 évig teli volt a gépem. KB mint a mágnes és egy vascső esete.. Érdekes.. nem gondoljátok? Bármelyik vírusírtó gyártó cégnek megéri valami szar spamet csinálni vagy valami szemetet amit vírusnak állít be majd az a leendő program amit letölthetsz mondjuk 20 euróért vagy dollárért vagy akármiért. furcsa..

én ebbe a dologba valahogy nem hiszek hogy a vírus meg a kártevők.. részben hozzá állás kérdése is a téma de nekem mondhatna akárki akár milyen programot ha az árát ide adnák havonta a programnak akkor se biztos hogy használnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sniperjoce...
2011.11.21. 17:44
nekem is volt már olyan vírus irtom ami:
1. nem tudtam letörölni
2. állandóan mikor játszottam vagy valami mindent letett a tálcára és bejött egy ablakban hogy csináljam ezt meg azt fizessek be a teljes programra stb.
Azóta XP-n csak Avast-ot használtam jelenleg a win 7-en csak az Advenced SystemCare van fent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aryanis83
2011.11.21. 18:14
hát..nem tudom, hogy valóságban a kártevők a vírusírtó cégeken kívül kinek használnak. az androidos vírusírtókról meg annyit, hogy hiába veszi le az ember az alert szintet minimumra, folyamatosan futnak és zabálják az aksit..(kaspersky)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2011.11.22. 13:54
"amíg nem hozza a postás az 1000 dolláros telefonszámlát, mert a feltört Angry Birds az egész hónap folyamán Észtországba telefonált."

Egyáltalán hogy a túróba férhet hozzá mindenféle program a telefon "tárcsázó" részéhez?? Bizonyos területeket alapból izolálni kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!