iPon Hírek

Egyre több gyártó dolgozik összehajtható tablet-mobilon

Dátum | 2017. 01. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az idei év egyik meghatározó újítását az összehajtható táblagépek jelenthetik, melyeket egy mozdulattal okostelefonná lehet majd alakítani, és persze ugyanígy vissza táblagéppé. A Samsung már sok évvel ezelőtt felvázolta az első ilyen termékeket, de nemcsak a Samsung gondolkodik ebben az újításban, más gyártók is rendelkeznek ezzel kapcsolatos fejlesztésekkel, szabadalmakkal; és hamarosan talán kész szerkezettel is. Az elmúlt napokban kerültek elő például a Microsoft és az LG hajtogatható készülékekkel kapcsolatos legfrissebb szellemi tulajdonai. Mindkét gyártó egy könyvszerűen összehajtható terméket írt le, szóval ilyen téren nincs különbség a vállalatok terveiben, szinte mindenki ilyen konstrukción gondolkozik első körben. Az Apple megjelent szabadalmai is ilyen formátumot írtak le, és a Samsung egyik megoldása is ilyen elven működhet. A Microsoft szabadalmait vizsgáljuk meg először, ezek közül az egyik leírás egy zsanérra vonatkozik, a másik pedig egy olyan eszközt vázol fel, ami három részbe hajtható össze. A redmondiak olyan forgáspontot vetettek papírra, amelynél a peremben lenne egy rejtett rögzítő elem, ami az okostelefon táblagéppé alakítását követően bújik ki, és az összecsatlakozást követően már kellő merevséget biztosítana a szerkezetnek. Gyakorlatilag így nem áll fenn annak a lehetősége, hogy egy váratlan helyzetben csakúgy becsukódik a kihajtogatott készülék. Márpedig egy hordozható eszköz esetében könnyen kialakulhat olyan pillanat, mikor véletlenül behajtódhatna a készülék.
A háromrészes összehajtható eszköz leírás igazából nagyon egyszerű, nem sok konkrétumot vázol fel. A grafikák alapján a Microsoft úgy képzeli ezt el, hogy a szerkezet használható lesz akkor is, ha teljesen össze van hajtva, olyankor is, mikor mindhárom kijelző ki van hajtva, és még abban az esetben is, ha csak kettő kijelző esik a felhasználó keze alá. A szabadalom alapján a teljesen összecsukott táblagépnél a három részből a jobb szélső kijelzőterület kerülne előre.
Az LG által bejegyzett szabadalom grafikái már sokkal beszédesebbek, a dél-koreaiaknak egészen konkrét elképzelései vannak. Jól látható, hogy az LG Mobile által tervezett eszköz nem két egyforma részből épülhet majd fel, hanem a laptopokhoz hasonlóan az egyik „szárnya” az okostelefonnak valószínűleg javarészt csak a kijelzővel kapcsolatos elektronikát fogja tartalmazni, míg a hardveres alkotóelemek túlnyomó része az akkumulátorral együtt a másik területre kerülhetnek. Érdekesség, hogy az LG már azt is vázolta, hogy hova kerülhet a kamera és egyebek mellett az ujjlenyomat-olvasó, ezekkel a hajtogatós eszközök eddigi szabadalmi rajzain nem sűrűn találkoztunk. Az LG a készülék vastagabb részének a szélére, a kijelző mellé pozícionálta ezeket. Ilyenformán már a videóhívások is megoldhatóak lesznek tablet „üzemmódban”.
Az LG minden esetben igyekszik majd kihasználni a behajló kijelzőterületet, ennek eredményeként kerülhetnek majd ide a virtuális hangerőszabályzók és az értesítések, zenehallgatás vagy filmnézés közben pedig a legfontosabb kezelőszervek. Az LG szabadalma szerint a készülék akár asztali óraként is képes lesz üzemelni félig kihajtott állapotában, „sátor” formában.
És ha már a hajtogatós eszközöknél tartunk, akkor mindenképpen érdemes arról a friss pletykáról is beszámolni, ami szintén a napokban röppent fel a hajtogatós készülékek kapcsán. A Samsung állítólag már a harmadik negyedévben bemutathatja az első kész, hajtogatható tablet-mobilját. További adalék pedig, hogy egy másik szóbeszéd szerint az LG Mobile szakemberei is eléggé jól állnak a saját termékükkel, és nem kizárt, hogy alig néhány héttel a Samsung hajtogatós masinája után az LG megoldása is napvilágot láthat. Ez a két gyártó egyébként rendszeresen egymásnak feszül, ha valamilyen kijelzővel kapcsolatos technológiai újításról van szó. Az első hajlított megjelenítős mobilokat is szinte kart karba öltve mutatták be még 2013 novemberében. Ebből kiindulva egyáltalán nem lenne meglepő, ha megint egyszerre rukkolnának elő a saját konstrukcióikkal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. sensorprim...
2017.01.20. 08:58
mindenféle mérnöki tudás nélkül: bármilyen anyagból is legyen előbb-utóbb anyagfáradás lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp senso...
2017.01.20. 10:01
Ez így van. A mobilok élettartamával lesznek itt a gondok. Azt meg nem tehetik meg, hogy a "kijelzőrepedésre" nem vonatkozik a gar, főleg, hogy ezek a telók első körben tuti, hogy a csúcs kategóriát fogják képviselni, vagyis marha drágák lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pandion tibai...
2017.01.20. 10:19
Ezt úgy mondjátok, mintha most nem pont ez lenne a helyzet. A tervezett élettartam ritkán több két évnél, de ennél általában gyakrabban cserélik az emberek a mobiljukat. Főleg a csúcskategóriában, ahol a célközönséget sokkal jobban érdekli az, hogy mindig az aktuális csúcskategóriás készüléke legyen, mint hogy 1 vagy 2 év múlva fog tönkre menni. Ez még kapóra is jön a "nagy és népszerű" neveknek, mert majd ad rá 1 év garit, utána úgyis tönkre megy a készülék, dehát "sajnos" nem tehetnek róla, ilyen a technológia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BiroAndras
2017.01.20. 13:06
A kijelző hajlós része vékony, és szép nagy ívben hajlik, így csak minimális stressz éri az anyagot. Nem hiszem hogy probléma lenne az anyagfáradás.
Jobb kérdés az, hogy mivel védik a felületét a szokásos üveg helyett.

Egyébként meg az én Lumia 1520-am jócskán túl van a két éves koron, és nem úgy néz ki, mint akinek szándékában áll tönkremenni. Monjuk dobálni nem szoktam, de így ránézésre az se okozna neki gondot. Az oprendszer folyamatosan frissül rajta, és van benne bőven elég kakaó, hogy erőlködés nélkül ki is hajtsa az újabb verziókat még jó pár évig. Előtte volt HTC HD7, Samu i8910, Motorola Razr v3, meg pár olcsóbb amire már alig emlékszem. Az olcsókkal voltak apróbb gondok, de a többit csak azért cseréltem le több év használat után, mert már nagyon elavultak.
A pár hónap után széteses inkább az olcsó vackokra jellemző, ahol a spórolás a legfontosabb a tervezésnél. Esetleg az erősen túlárazott gyümölcsízű verzióknál lehet még ilyen. De ott se elsősorban a vas esik szét, inkább szoftveresen lassítják használhatatlanra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani
2017.01.20. 15:49
Elvileg 100 ezer hajlítást bírhat maga a kijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.01.23. 03:47
Nézted a képeket? Kb 0.5-1 mm sugarú ív van rajzolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ny ny
2017.01.23. 06:46
mármint cm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Pandi...
2017.01.23. 08:34
Igen cserélik, de a régit nem a kukába dobják.
Márpedig egy "elszakadt" kijelzős mobilt a kutyának nem fognak eladni.
Főleg hogy szemmel is jól látható hiba lesz, nem lehet eltussolni.
Azé' nem mindegy, hogy eladom még 100-150e-ért vagy megy a kukába és bukó.
Szóval vagy tartós legyen vagy ki se jöjjenek vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras ny
2017.01.23. 11:32
Egy 0.5 cm sugarú ív elhanyagolható stresszt okoz, ha a képernyő nem vastagabb egy átlagos papírlapnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!