iPon Hírek

Egyre több konfiguráció érkezik IGP-vel

Dátum | 2011. 03. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az integrált videó vezérlők azáltal, hogy a processzorba kerültek, egyre nagyobb mennyiségben képviseltetik magukat a piacon. Az Intel nemrégiben piacra dobta a Sandy Bridge architektúra köré épülő központi egységeit, amelyek második generációs Intel HD Graphics videó vezérlővel érkeznek, az AMD pedig hódító útjára indította Zacate és Ontario APU-it, amelyek közül inkább előbbi lesz jelen a különböző olcsóbb asztali konfigurációkban.

Az IHS iSuppli piaci elemzői szerint idén már a modern asztali számítógépek közel felében találunk majd processzorba integrált videó vezérlőt és ez a tendencia, vagyis a CPU-ba épített IGP terjedése az elkövetkező évek folyamán is folytatódik. Az Intel Sandy Bridge processzorai mellett hamarosan az AMD Llano APU-i is elérhetővé válnak a piacon, így az elemzők előrejelzései egyáltalán nem túlzóak. A korábbi évekkel ellentétben egyébként az utóbbi időkben már sokkal ütőképesebbé váltak az integrált videó vezérlők, így nem csoda, ha rendkívül komoly tempóban terjednek a piacon. A Llano esetében az AMD egyébként azt ígéri, hogy a DirectX 11-es támogatással ellátott videó vezérlők igen ütőképesek lesznek: a 400 stream processzort tartalmazó Radeon HD 6550-es "csúcsmodell" 3D teljesítmény tekintetében például torony magasan veri majd az Intel második generációs Intel HD Graphics vezérlőit.

Sandy Bridge lapka második generációs Intel HD Graphics IGP-vel
No, de térjünk vissza a piaci elemzők legfrissebb előrejelzéseihez. A becslések szerint idén az év folyamán leszállított 230 millió notebookból 115 millió tartalmaz majd olyan processzort, amely IGP-vel is rendelkezik és amelyet a notebook ki is használ. Az asztali számítógépek piacán a processzorban elhelyezett IGP-re támaszkodó konfigurációkból 63 millió darabot szállítanak majd le, ami a teljes becsült asztali PC forgalom 45%-ának felel meg.

2014 folyamán még ennél is több processzorba integrált IGP-vel ellátott konfiguráció áraszthatja el a piacot. Az elemzők szerint az asztali gépek körében 76%-os, a noteszgépek piacán pedig 83%-os részesedéssel bírnak majd az IGP-re támaszkodó rendszerek, azaz ők uralják majd a két említett szegmens nagy részét.

Tény, hogy a fenti adatok csak előrejelzések és becsléseken alapulnak, de azért szemmel láthatóan növekszik az IGP-vel szerelt rendszerek részesedése a piacon, ami nem is feltétlenül baj.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Balucsek
2011.03.18. 10:57
Hát tulajdonképpen már Intel-es rendszert alig tud úgy venni az ember, hogy ne aggassanak a nyakába egy IGP-t is, az más kérdés, hogy szerintem a vásárlók túlnyomó része vesz mellé egy VGA-t amit használni is lehet...
Érdekelne egy összehasonlítás, hogy mennyi IGP-t adnak el és ebből mennyit használnak is ténylegesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. atti2010
2011.03.18. 11:03
Viszont az AMD IGP-je használható is lesz mert lehet párosítani egy HD 6670-el és nem kis teljesítményt kapunk, vagy lehet mellé egy nagyobb VGA-t tenni azt nettezés közben lekapcsolja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan
2011.03.18. 11:05
Balucsek: Igen, egy olyan engem is érdekelne, és szerintem meg is lepődnénk, hogy milyen nagy arányban szerepelnek az ilyen készülékek. Az is bekavar egy ilyen kimutatásnál, hogy a külső VGA az idő nagy részében lekapcsol. Na egy ilyen konfigurációt hova számolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mihaly.her...
2011.03.18. 11:16
Arra esetleg lehetne használni, hogy sima win használat közben az IGP működik, oszt ha elindítok 1 játékot, akkor átvált a VGA-ra. Így már lenne értelme, de melyik cég oldja meg így??? És hogy kötöm rá a monitort a gépre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. iponnorbi
2011.03.18. 11:24
azért az intel igp se lett 'használhatatlan'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010
2011.03.18. 11:30
mihaly.hermannAz AMD oldotta meg de még semmi nem tudni róla hogyan működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zack( ro)
2011.03.18. 12:35
Szerintem ezt a kapcsolgatast ugy oldattak meg, hogy a 'nagy' vga-t nem kapcsoljal le teljesen hanem csak nagyon alacsonyra huzzak a teljesitmenyet es arra kotik a monitort.
Az IGP kiszamolja a kepet es keresztul kuldi a kesz jelet a vga-n keresztul a monitorba. Igy csak epp egy kis aramot venne fel a vga es nem kellene csinaljon semit.
Szerintem igy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. atti2010
2011.03.18. 12:56
Zack( ro) Nagyon kíváncsi vagyok már ezekre a procikra, amúgy Nvidiának is volt egy ilyen lekapcsolós megoldása de az befulladt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djnthrax
2011.03.18. 13:49
Virtu-tól per pill csodákat még ne várjunk, bár igaz még nincs is kész; ezért még nem törnék pálcát felette.
"A játékok esetében a Virtu használata nélkül mindkét tesztelt grafikus kártya gyorsabb volt. A sebességcsökkenés annak tudható be, hogy a képpuffer tartalmát a VGA memóriájából át kell másolni az IGP memóriájába, ami természetesen időveszteség, és ez a jövőben sem fog javulni, hiszen erre a folyamatra szükség van. Az IGP használatánál nem érzékelhető változás, vagyis a Virtu tökéletesen kezeli Quick Sync Video technológiát. Ez természetesen nem meglepő, hiszen a VGA ezen a ponton nincs használatban, vagyis a rendszer úgy működik, mintha nem is tartalmazna diszkrét kártyát."
Teljes cikk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. amd
2011.03.18. 14:04
A Virtunál már megoldották ezt a dolgot. Úgy is telepíthető, hogy a diszkrét kártyára van kötve a monitor. Így egyrészt a játékok és erőforrás igényesebb alkalmazásoknál nem kell külön megoldani a kompatibilitást, másrészt az átvitelből származó késleltetés és az ebből adódó teljesítmény csökkenés (amikor a monitorra kell rakni az eredményt) szinte kilőve. 99% vagy még jobb.
De integrált eszközhöz viszont megint csak kell kompatibilitást megoldani, ha van probléma, de nyilván ez kevesebb, mint pl. csak a játékok a másik oldalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. djnthrax
2011.03.18. 14:12
Virtu ebben az esetben elvesztené pont a lényegét amiért kitalálták, hogy energiát takarítson meg, ha alapból a diszkrét kártya "lekapcsolhatatlanná" válik mert rajta keresztül jelenik meg minden. Ha meg az IGP-t akarjuk extra munkára bírni, gamer pc-n inkább csak visszafogná a teljesítményt mintsem gyorsítaná. Voszont, ha lenne egy integrált physx képes nvidia kártya, s mellé tennénk egy diszkrét VGA-t akkor a fizikát rá lehetne sózni, hogy számolgassa, bár itt ezzel elkanyarodtam a fő témától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2011.03.18. 15:04
Akkor járna a legkisebb áldozattal ha a monitor úgy az alaplapi, mint a diszkrét kártyára rá lenne kötve, és váltogatna a bemenetek között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djnthrax
2011.03.18. 15:11
Erre jó lenne egy Y kábel, akkor még bemenetet sem kell váltogatnia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm djnth...
2011.03.18. 15:35
Ez lenne a legegyszerübb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. carraroxt
2011.03.18. 16:02
Ez a Virtu megint csak egy hangzatos márkanév mögé bújtatott nagy átbaszás, ahogy a Lucid összes terméke az. A valódi megoldás tényleg az Y kábel lenne, csak hát arra nem lehet hangzatos drágán eladható márkaneveket aggatni. Az AMD megoldása nem tudom, hogy fog működni, világmegváltást attól sem várok, bár egy házon belüli megoldásnál azért sokkal reálisabb sikerre vinni a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm carra...
2011.03.18. 16:09
bár egy házon belüli megoldásnál azért sokkal reálisabb sikerre vinni a dolgot.

Ez lesz a lényeg. A platformosodás ,ami meg fogja oldani, ami részben már megy is, bár ez nem feltétlen lesz hátulütők nélküli számunkra, gépépítők számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2011.03.18. 16:12
Nyilván minden döntésünkkel kompromisszumot vállalunk. De ez eddig is így volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mtrx220
2011.03.21. 17:07
OFF, de azt lehet tudni, hogy a SB notik mikor fognak újra felbukkanni a polcokon?
épp erre akartam rákeresni, de sehol egy épkézláb tipp.
SB procc + HD6550 + USB3 (leginkább ez miatt a sandy) ?
korábban egy kb ilyen 200e volt, de most sehol semmi az ominózus eset miatt ugye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm mtrx2...
2011.03.21. 17:17
Én ugy tudom hogy az SB alaplapokkal szerelt notik forgalmazása nem állt le ,ott kezelhetőbb a probléma, a SATA3-as portok használatával mint az asztali gépeknél, volt is itt róla hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!