iPon Hírek

Egyre zajosabb csaták a mobil oprendszerek terén is

Dátum | 2008. 06. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A Nokia és a Symbian kapcsolata igen hosszú múltra tekint vissza, végig egészen az S60-as platform kifejlesztése mentén, most pedig a Nokia a végső szakaszába emeli ezt a gyümölcsöző kapcsolatot azáltal, hogy felvásárolja az utolsó néhány megmaradt Symbian részvényt is.

A helyzet érdekessége azonban az, hogy miután felvásárolták az említett szoftvert, azt nem tartják meg maguknak, hanem átadják a Symbian Foundation-nek - amely nonprofit szervezet egyetlen célja a Symbian platform különböző változatainak fejlesztése. A kezdeményezéshez csatlakozott a Sony Ericcson és a Motorola is, akik UIQ (Kvarc felhasználói felület)-tulajdonaikkal járulnak hozzá a munkához, míg a japán NTT DoCoMo közelebbről meg nem nevezett programozási-kódolási segédlettel társul be.

A Symbian Foundation tagjai között megtalálható egyebek mellett a Vodafone, a Samsung, az LG, a Texas Instruments és az AT&T (amelynek a kínálatában jelenleg összesen egy, azaz 1 db Symbian-os mobil szerepel... dehát ők tudják) is; ez a lépés egyben felfogható megelőző csapásként is a (jelenleg amúgy is hátráltató és késleltető gondokkal küszködő) Google Open Handset Alliance, a LiMo, és más hasonló, a mobil operációs rendszerek szabványosítására törekvő szervezkedések ellen... Ami egyben felveti azt a kérdést is, hogy lesz-e egyáltalán valaha is egy egységes mobil operációs rendszer - vagy ez is csak egy formátumháború, ami majd egyszer valamikor eldől, és ténylegesen lesz egy győztes.

Meglátjuk...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.06.24. 19:23
Ennek a közös fejlesztésnek ugy látnám értelmét, ha lehetne későbbiekben is komolyabban frissíteni a telefonokat... mint pl a Windows-os telefonok esetében. Kicsit kiakasztó, hogy a első nszériás telefonokhoz már lassan 1/1,5 éve nem jött ki frissítés mikor lenne mit javítani. :angry:

Speciel nekem az N-széria kellett ahoz, hogy kiábránduljak a Nokiából és rohanjak (vagyis még csak tervezem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!