iPon Hírek

Egységes európai azonosítókártya készül

Dátum | 2009. 11. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Új szakaszba léptek az EU immár több, mint egy éve zajló fejlesztései, melyek célja egy közös, Európa-szerte használható, egységes azonosítókártya megalkotása. Ennek segítségével tovább egyszerűsödhetne a határátlépés civilek, üzletek és kormányzati alkalmazottak számára is.

Az újonnan bejelentett projekt a Stork (Gólya) nevet viseli, a "Secure idenTity acrOss boRders linKed" (összekapcsolt határközi biztonságos azonosság) szavak kiemelt betűi nyomán. Rövidesen megkezdődnek az első éles tesztsorozatok, a fejlesztők pedig bíznak benne, hogy az eredmények nyomán még a jövő év vége előtt megkezdődhet az érdemi munka a kártyákkal.

Miguel Alvarez Rodriguez, a Stork két vezető fejlesztőjének egyike úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a legfőbb céljuk az, hogy "valódi emberekkel, valós időben" teszteljék az első modelleket, különös tekintettel a használhatóságra és a gördülékenységre. Ennek megfelelően természetesen fognak még javítani és fejleszteni a kártya egyes komponensein. Mint mondta, kiemelt figyelmet fordítanak emellett a kártya skálázhatóságára is.

Egyelőre öt tesztprojektet indítottak be, amelyek 12 hónapon át futnak majd, demonstrálva ez idő alatt az új rendszer képességeit és remélhetőleg még időben feltárva annak korrigálandó hibáit. Érdekes módon a rendszernek részét képezi még a határokon átívelő biztonságos online adatküldés, valamint a biztonságos chat-protokollok is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pjszilard
2009.11.11. 15:44
Kiemelt figyelmet fordítanak emellett a kártya skálázhatóságára is ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2009.11.11. 15:51
Gondolom később rákerülhet az egesség biztosítás, jogosítvány, munkakönyv, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2009.11.11. 21:06
az emberek unatkoznak, a legtöbb dolgot ezért teszik nem azért mert hasznos lenne.
ez pl megintcsak arra lesz jó hogy mindenkit leinfózzanak, mert ugye csak az kaphat ilyen kártyát aki regisztrál gondolom, ha nem regel akkor cumi.
itt még nem merik bevezetni a chip-et mint az amcsiknál...de még eljöhet az ideje annak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.11.11. 22:45
Mire odáig eljutnánk, hogy ezt bevezessék már remélem nem lesz Unio. Majd ráírják az új uniós személyire, hogy a benes dekrétumok továbbra is vonatkoznak a Magyarországon, és Németországban kiállított okmányokkal rendelkezőkre???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dkekesi
2009.11.16. 09:42
Sokkal fontosabb problémákat kellene az EU-nak szabályozással megoldani, amivel ráadásul még iszonyat pénzeket is meg lehetne spórolni (pl. egységes elektronikus számlaformátum). Ehelyett mivel foglalkoznak? Nyomon követéssel... pazar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!